Ο αγώνας των εργολαβικών στα ΕΛΠΕ να δικαιωθεί

Εικοσιτετράωρη απεργία την Τετάρτη του Πάσχα, 11 Απριλίου στην Αθήνα και 48άωρη 10 και 11 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιάννα Γαϊτάνη

Διεκδικούν από τους εργολάβους και τη διοίκηση των ΕΛΠΕ τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, σε μια εποχή εκρηκτικής κερδοφορίας τους, που προφανώς οφείλεται και στο γεγονός της υπαμειβόμενης εργασίας και της ελλιπούς ασφαλιστικής κάλυψης των εργολαβικών. 
Οι εργαζόμενοι με καθεστώς εργολαβίας, περίπου 1.500, εργάζονται στα ΕΛΠΕ πάνω από 15 χρόνια, καλύπτοντας όχι μόνο πάγιες, αλλά εντελώς βασικές και κρίσιμες λειτουργίες της επιχείρησης. 
Στο διάστημα της πολυετούς εργασίας τους, οι μισθοί τους αντί να αυξάνονται, έχουν μειωθεί περίπου στο μισό, δηλαδή στα 600-700 ευρώ το μήνα. Δεν παίρνουν ανθυγιεινό επίδομα, τριετίες, επιδόματα βάρδιας, γάμου κλπ., ζώντας ένα εργασιακό καθεστώς εξαιρετικά υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο με αυτό των υπόλοιπων εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ. Ο μόνος κερδισμένος από τις συνθήκες γαλέρας των εργολαβικών είναι φυσικά ο εργολάβος τους! Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία άλλη ανοχή στην κοροϊδία των εργολάβων και της διοίκησης των ΕΛΠΕ και απαιτούν να δοθεί τέλος στην απλήρωτη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία σε εργολάβους, να δοθεί τέλος στις ελαστικές μορφές εργασίας που έχουν πλέον κατακλύσει τον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο τομέα. 
Μέσα στην εβδομάδα ο νέος πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τσοτσορός έχει δεσμευθεί για συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων σε εργολάβους. Από την πλευρά του σωματείου υπάρχει αισιοδοξία ότι η πετυχημένη απεργία της περασμένης εβδομάδας θα συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση των στρεβλών εργασιακών όρων που έχουν επιβάλει τόσα χρόνια οι εργολάβοι στα ΕΛΠΕ.
Τους απεργούς στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη στήριξή της στο δίκαιο αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων. Από την πλευρά των μελών της ΛΑΕ υπογραμμίστηκε ότι «δεν πρέπει να προχωρήσει το ξεπούλημα του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα είτε του Λάτση, είτε ξένου ιδιωτικού πετρελαϊκού ομίλου, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκπληρώνοντας μνημονιακές της δεσμεύσεις». 
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ με καθεστώς εργολαβίας, από πλευράς της αντιπροσωπείας τονίστηκε ότι η ΛΑΕ είναι κάθετα αντίθετη με αυτό το καθεστώς εργασιακών σχέσεων, το οποίο έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και στο δημόσιο, γιατί κρατά σε κατάσταση ομηρίας τόσο σε κόμματα κυβερνητικά, όσο και στους εργολάβους, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Τους υποχρεώνει σε εργασιακό καθεστώς γαλέρας και είναι οι πρώτοι που απολύονται σε περιπτώσεις που οι εκάστοτε εργοδότες αποφασίσουν περικοπές προσωπικού.
Για τους παραπάνω λόγους, πρότειναν στους απεργούς το συντονισμό του αγώνα τους με άλλους κλάδους που παλεύουν με αντίστοιχα αιτήματα (μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς), όπως π.χ. οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ και την Υγεία. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία