Αλληλεγγύη στους φαντάρους που συμμετέχουν στο αντιπολεμικό κίνημα

Σε μια περίοδο όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με ενεργό το ρόλο της ελληνικής κυρίαρχης τάξης σε αυτούς, κάθε φωνή αντίδρασης ή διαφωνίας φιμώνεται ή στην καλύτερη περίπτωση διαστρεβλώνεται.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Όταν μάλιστα η φωνή αυτή προέρχεται μέσα από τα ίδια τα σπλάχνα του ελληνικού στρατού, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Ο λόγος γίνεται για τον φαντάρο Γιώργο Ανανιάδη που, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», τιμωρήθηκε, επειδή παρενέβη στη συγκέντρωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, φορώντας τη στολή του.
Ο φαντάρος δήλωσε την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και εναντιώθηκε στα πολεμικά σχέδια της κυβέρνησης. Κατήγγειλε τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το ξαναμοίρασμα της πίτας και τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα κατέκρινε την αντιδραστική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Υπογράμμισε τη σύμπλευση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και εξέφρασε τη διεθνιστική αλληλεγγύη του στους λαούς που μαστίζονται από πολέμους. Αυτό προφανέστατα ενόχλησε όχι μόνο τους ανωτέρους του στο στρατό, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία στο όνομα της Αριστεράς υλοποιεί την πιο φιλοπόλεμη πολιτική των τελευταίων ετών, οξύνοντας την αντιπαράθεση με την Τουρκία. 
Είναι προφανές ότι αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για την κυβέρνηση, αλλά και την κυρίαρχη τάξη η σύνδεση ενός μαχητικού ταξικού κινήματος με αντιπολεμικά διεθνιστικά αιτήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο φαντάρος ταυτοποιήθηκε άμεσα και, αφού κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον διοικητή του, έπειτα τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλακή. Η εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών απαιτεί εξυψωμένο εθνικό φρόνημα και φαντάρους έτοιμους να αποτελέσουν αναλώσιμα πιόνια σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που ένας φαντάρος τιμωρείται για παρέμβαση σε εργατική-αντιπολεμική συγκέντρωση. Πριν λίγες εβδομάδες, ένας άλλος φαντάρος, ο Αιμίλιος Κακλαμάνος, τιμωρήθηκε από τη μονάδα του για τη συμμετοχή του και τη δημόσια παρέμβασή του στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Σύνταγμα τον περασμένο Φλεβάρη.
Είναι χρέος της ριζοσπαστικής Αριστεράς να υπερασπιστεί τους φαντάρους που αντιστέκονται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ. Ακόμη μεγαλύτερο χρέος όμως είναι η δημιουργία ενός μαζικού αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που, σε σύνδεση με τα εργατικά συμφέροντα, θα βάζει φρένο στην εγχώρια πολεμική μηχανή.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία