Η Καταλονία απέκτησε πρόεδρο, αλλά οι εξελίξεις θα κριθούν στο κινηματικό επίπεδο

Πέντε μήνες μετά τις καταλανικές εκλογές της 21ης Δεκέμβρη και μετά από τις συνεχείς αρνήσεις της ισπανικής κυβέρνησης να αποδεχτεί τους υποψήφιους που προτάθηκαν για την προεδρία (Πουιτζντεμόντ, Γιόρδι Σάντσες , Γιόρδι Τουρούλ κ.ά.), το καταλανικό κοινοβούλιο εξέλεξε πρόεδρο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου ο Κουίμ Τόρρα (Quim Torra) έγινε ο 131ος πρόεδρος της Καταλονίας, μετά από πρόταση του Πουιτζντεμόντ. Ο Τόρρα εκλέχτηκε με τις 66 ψήφους των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας, Χουντς Περ Καταλούνια (Junts per Catalunya (JxCat) και Εσκέρα Ρεπουμπικάνα (Esquerra Republicana (ERC). Οι τέσσερις βουλευτές της Κουπ (CUP) απείχαν από τη ψηφοφορία, επιτρέποντας έτσι να εκλεγεί ο Τόρρα με απλή πλειοψηφία, αφού δεν είχε κατορθώσει να εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας του Σαββάτου της 12ης Μάη. Ο Τόρρα είναι βουλευτής του Χουντς Περ Καταλούνια (το δεξιό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας), δικηγόρος και εκδότης, αλλά και ένθερμος υποστηριχτής της καταλανικής ανεξαρτησίας. Ο Τόρρα πριν την ψηφοφορία, φορώντας στο πέτο το κίτρινο χρώμα για να τιμήσει τους φυλακισμένους, κάλεσε σε μια καταλανική ρεπούμπλικα για όλους. Ο Τόρρα έγινε αποδεχτός από την ισπανική κυβέρνηση, λόγω της μη άμεσης εμπλοκής του με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη και γιατί ήταν ένας από τους ελάχιστους που δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φυλάκισης. 
Από το κοινοβουλευτικό μέτωπο πάντως δεν αναμένονται εκπλήξεις. Αντίθετα στο κινηματικό επίπεδο δεν ξέρουμε ποιες εξελίξεις θα φέρει η συνεχόμενη καταστολή και η άρνηση της ισπανικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τους κρατούμενους. Οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Ρεπούμπλικα συνεχίζουν να είναι εκείνες οι δυνάμεις γύρω από τις οποίες μπορεί να οργανωθεί εκ νέου το κίνημα. Το στοίχημα είναι να μπορέσει το κίνημα, οι κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και η ριζοσπαστική Αριστερά, να δώσουν πολιτική λύση και έκφραση στην οργή του καταλανικού λαού, δίνοντας ένα πραγματικά ριζοσπαστικό περιεχόμενο σε αυτή τη νέα καταλανική ρεπούμπλικα για την οποία όλοι-ες μιλούν.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία