Με ζωντανές συζητήσεις ξεκίνησε το αφιέρωμα στο Μάη του ’68

Φωτογραφία

Σε μια γεμάτη αίθουσα, με κόσμο που ήρθε να ακούσει και να συζητήσει για τον Μάη του ’68, ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 5-6 Μαΐου η σειρά εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68 στον πολυχώρο του Ινστιτούτου Κομμούνα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αλέξανδρος Θεοδωρίδης

Οι εκδηλώσεις διακρίνονταν από ζωντάνια και ενδιαφέρον για συζήτηση πάνω σε ένα θέμα που είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο κόσμος που παρακολούθησε έδειξε τον ενθουσιασμό του και ανέδειξε την αναγκαιότητα για συνέχιση της συγκεκριμένης συζήτησης. Επιπλέον είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη θεματική έκθεση φωτογραφίας που υπήρχε στο χώρο, με εικόνες από τον γαλλικό Μάη, το κίνημα των μαύρων και το Βιετνάμ. Τις εκδηλώσεις συμπληρώνουν μια σειρά από προβολές ταινιών. Την Τρίτη 8 Μάη έγινε η πρώτη προβολή της ταινίας «Φράουλες και αίμα» και θα ακολουθήσουν κι άλλες. 
Η κληρονομιά του ‘68
Η εκδήλωση του Σαββάτου είχε ως θέμα την «Κληρονομιά του ’68» με ομιλητές τον Αντώνη Νταβανέλο (περιοδικό «Κόκκινο», ΠΓ ΛΑΕ) και τον Γιάννη Μηλιό (περιοδικό «Θέσεις»). Η συζήτηση είχε ως στόχο μια εισαγωγική παρουσίαση των γεγονότων όλης της δεκαετίας του ’60, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Μάη. Οι δύο ομιλητές επικεντρώθηκαν στον χαρακτήρα του Μάη, που ήταν νεολαιίστικος, εργατικός, διεθνής, ριζοσπαστικός και ελευθεριακός, όπως και στη γέννηση νέων επαναστατικών οργανώσεων. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κληρονομιά που άφησε ο Μάης στο μαρξιστικό κίνημα και στο μαρξισμό καθώς και στην παρακαταθήκη του για τους αγώνες που ακολούθησαν. Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ότι στον γαλλικό Μάη κορυφώθηκαν όλοι οι αγώνες που προηγήθηκαν τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και κατάφερε να σπάσει την κοινωνική στασιμότητα που υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Το κίνημα στην Αμερική
Η πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις το πρωί της Κυριακής είχε ως θέμα «Το κίνημα στην Αμερική» με ομιλητές τον Πάνο Πέτρου (εφημερίδα «Εργατική Αριστερά») και τον Άρη Τόλιο (ΠΣ ΛΑΕ). Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε μια παρουσίαση της πολιτικής κατάστασης που υπήρχε στην Αμερική στη δεκαετία του ’60, η οποία χαρακτηριζόταν από την οικονομική σταθερότητα του καπιταλισμού, τον ακραίο ρατσισμό και το κυνήγι μαγισσών του μακαρθισμού. Παρ’ όλα αυτά, όλη αυτή η φαινομενικά άτρωτη εικόνα ανατράπηκε με κύριο πυροδότη τους αγώνες των μαύρων. Οι συγκεκριμένοι αγώνες εξελίχθηκαν (από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στους Μαύρους Πάνθηρες) και δημιούργησαν τις βάσεις για το φοιτητικό και αντιπολεμικό κίνημα. 
Βιετνάμ
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε η εκδήλωση με θέμα «Το Βιετνάμ και οι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες» και ομιλητές τον Σωτήρη Μάρταλη (Ινστιτούτο Κομμούνα) και την Αναστασία Σταυροπούλου (ΑΡΑΣ). Παρουσιάστηκε όλο το ιστορικό πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Βιετνάμ καθώς και η ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος. Η Αμερική ήταν η ηττημένη στον πόλεμο με το Βιετνάμ και αυτό οφείλεται στον ηρωικό αγώνα στο Βιετνάμ, αλλά και στο αντιπολεμικό κίνημα στην Αμερική, την ανταρσία στο στρατό και τη νεολαία, που πυροδότησαν το μεγάλο κύμα εξεγέρσεων το ’68, τη στιγμή που φαινόταν ότι θα ήταν μια ομαλή χρόνια σαν όλες τις υπόλοιπες. 
Το Σαββατοκύριακο 19-20 Μάη είναι η δεύτερη σειρά εκδηλώσεων με θέμα τον Γαλλικό Μάη, το ιταλικό καυτό φθινόπωρο και το κίνημα για την απελευθέρωση των γυναικών και των ΛΟΑΤ. Την Παρασκευή 18 Μάη θα γίνει η προβολή της ταινίας «Μεγάλες νύχτες, μικρά πρωινά», που εξιστορεί τον γαλλικό Μάη. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία