Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Σύγκλητος του ΕΚΠΑ
Στην τελευταία Σύγκλητο του ΕΚΠΑ συζητήθηκε το σχέδιο Εύριπος, το οποίο προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων του ΤΕΙ Χαλκίδας με το ΕΚΠΑ. Το βασικό επιχείρημα που ακούστηκε υπέρ του σχεδίου ήταν ότι τα τμήματα «θα περιβληθούν το κύρος που δίνει το ΕΚΠΑ». Το κύρος όμως δεν πληρώνει εργαζόμενους, δεν στηρίζει υλικοτεχνικά τις σχολές, δεν εξασφαλίζει στους φοιτητές αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών. Το «κύρος» αξιοποιείται σαν το «τυράκι» πίσω από το οποίο κρύβεται περεταίρω μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και μείωση προσωπικού.
Το παράδειγμα του αγώνα των ΤΕΙ ενάντια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι πολύ πρόσφατο και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι φοιτητές ενάντια σε κάθε αυθαίρετη συγχώνευση. Στη Σύγκλητο παρενέβησαν μέλη φοιτητικών Συλλόγων εκφράζοντας τις διαφωνίες τους για τα μέτρα που προωθούνται. Επιφυλάξεις όμως εκφράστηκαν και από προέδρους τμημάτων και κοσμήτορες τόσο ως προς το υλικό κομμάτι όσο και ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων των συγχωνευμένων τμημάτων.
 

Μηχανικοί σχεδίασης βιομηχανικών προϊόντων - Σύρος
Το διήμερο 5-6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Σύρο το «Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Νότιου Αιγαίου». Με πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων του νησιού και τη συμμετοχή κυρίως εργαζομένων και φοιτητών/τριών, οργανώθηκε διαμαρτυρία απέναντι στην «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έπειτα από συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Θέατρο Απόλλων, όπου θα γινόταν η τελετή λήξης του συνεδρίου, με ομιλητή τον Γ. Δραγασάκη. Μαζί με την κυβέρνηση επισκέφθηκαν την Ερμούπολη και δυο διμοιρίες ΜΑΤ, οι οποίες δεν επενέβησαν ωστόσο.
Τόσο μέσα από τα ψηφίσματα των σωματείων (τα οποία κατατέθηκαν από αντιπροσωπεία στη γραμματεία του Συνεδρίου), όσο και από τη συνθηματολογία της διαδήλωσης, οι αιχμές αφορούσαν την εναντίωση στη συνέχιση της μνημονιακής επιτήρησης (παρά την αφήγηση της κυβέρνησης για «λήξη του προγράμματος και έξοδο από τα μνημόνια»), αλλά και στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, κάτι που ειδικά στη Σύρο εκφράζεται με το σχέδιο μετατροπής της σε μικρή ΝΑΤΟϊκή βάση, με πρώτη πράξη την πώληση του Νεωρίου στην ελληνοαμερικάνικων συμφερόντων ONEX.
Παρά τη μικρή συμμετοχή (αν και αρκετά καλύτερη από τη συμμετοχή στην απεργία της 30ής Μάη), το σημαντικό ήταν η ύπαρξη ενός κόσμου στο δρόμο με διάθεση να παλέψει ενάντια στη λιτότητα, στις πολιτικές που εξαθλιώνουν τους πρόσφυγες, στην επεκτατική πολιτική της Ελλάδας στο Αιγαίο, μια απαραίτητη συνθήκη για να υπάρξει μια γενικευμένη αντίδραση και ανατροπή των πολιτικών αυτών.
 

ΤΕΙ Αθήνας
Με αφορμή τη στήριξη του Athens Pride, που διεξήχθη πριν λίγες μέρες, άνοιξε η συζήτηση και στους συλλόγους του ΤΕΙ Αθήνας (ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ). Πέρα από την αναμενόμενη στάση των δυνάμεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που είναι γνωστές για τα συντηρητικά αντανακλαστικά τους, για άλλη μια φορά μας προκάλεσε εντύπωση η τοποθέτηση της ΠΚΣ, η οποία όχι μόνο καταψήφισε τη στήριξη, αλλά εκτός των άλλων ανέφερε ότι «‘από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν δημιουργεί ψυχολογικά στα παιδιά, είμαστε αντίθετοι σε αυτή».
Τα αριστερά σχήματα μέσα στις σχολές δεν θα πρέπει να θεωρούν το σεξισμό και την ομοφοβία δευτερεύοντα ζητήματα, αλλά να πάρουν πρωτοβουλίες, να ανοίξουν τη συζήτηση και να ταχθούν απέναντι σ’ αυτές τις λογικές. Αυτό κάναμε κι εμείς ως Αριστερή Ενότητα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία