Φύλλο Νο 410 (13 Ιούνη 2018)

Η πολιτική που χαράζει η ηγετική ομάδα Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά εφιαλτική για τον κόσμο της εργασίας και τις λαϊκές δυνάμεις.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, φαίνεται ότι ο Τσίπρας και ο Ζάεφ καταλήγουν στη συμφωνία που θα διευκολύνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτ. Βαλκάνια.

Η  σύνοδος των G7 τινάχθηκε στον αέρα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την υπογραφή των ΗΠΑ από το τελικό ανακοινωθέν της ομάδας των «7 μεγάλων» του καπιταλισμού (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), με βασικό θέμα το «έντιμο εμπόριο», δηλαδή τις κρατικές πολιτικές που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των οικονομιών των μεγάλων χωρών.

Τ ην ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει την 4η αξιολόγηση στις 14 Ιούνη, με ακόμα ένα νομοσχέδιο
-εξπρές, με καινούργια μνημονιακά, αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, επιχειρεί να μας πείσει ότι «με όπλο την ανάπτυξη των ιδιωτών και του μεγάλου κεφαλαίου θα έρθει το τέλος των μνημονίων από τον Αύγουστο του 2018 και θα τελειώσουν τα βάσανα του εργαζόμενου λαού».

Λίγο προτού ξεψυχήσει στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, το 2003, ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν προφήτεψε ότι το ποδόσφαιρο θα γίνει το σκληρότερο ναρκωτικό των μεταμοντέρνων δημοκρατιών, το οποίο θα πατά σε δύο βάρκες ταυτόχρονα, ισορροπώντας ανάμεσα στη δημοφιλία και τις ψυχώσεις των λαϊκών μαζών από τη μια και στα ποικιλώνυμα συμφέροντα των συμμοριών που θα αποκομίζουν μυθώδη κέρδη από τη διάδοσή του, όντας στην κεφαλή των διοικήσεών του, στις επιμέρους ομάδες και στις διάφορες ομοσπονδίες τοπικής και διεθνούς κλίμακας, από την άλλη.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένης επικινδυνότητας» που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση. Η εκδικητική αντιμετώπιση των Αρχών απέναντί του, κάθε μέρα που περνά παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να απαιτήσουμε άμεσα να ικανοποιηθεί το δίκαιο και αυτονόητο αίτημά του. Δημοσιεύουμε παρακάτω την κοινή δήλωση οργανώσεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς που τοποθετείται συνολικά για το θέμα.

Το νομοσχέδιο για τις νέες υποστηρικτικές δομές στην εκπαίδευση ψηφίστηκε στη βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, που διαδήλωσαν την ίδια μέρα έξω από το κοινοβούλιο. Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να συρρικνώσει δομές και να μειώσει τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία.

Η  χώρα σώθηκε. Μεταξύ άλλων, η σωτηρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης βασίζεται στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματός της, που αφορά στη γεωστρατηγική της θέση, όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, και βεβαίως της εκμετάλλευσης των πιθανολογούμενων ορυκτών ενεργειακών πόρων της.

Το ζοφερό τοπίο στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν γίνεται όλο και πιο σκληρό. Μετά τους πρόσφυγες και μετανάστες, τώρα η ουγγρική κυβέρνηση στρέφεται και ενάντια στους αλληλέγγυους. Σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο, όποιος παρέχει τροφή, νομικές συμβουλές και βοήθεια σε μετανάστες «χωρίς χαρτιά» και πρόσφυγες που ζητούν άσυλο κινδυνεύει με έως και ένα χρόνο φυλάκιση! Ενώ στα πλαίσια του «πολέμου ενάντια στον Σόρος» επιχειρεί να απαγορεύσει και ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό ως «ξένους πράκτορες». Αυτή είναι «η παλαιάς σχολής χριστιανική δημοκρατία, ριζωμένη στις ευρωπαϊκές παραδόσεις…» και πιστή «στη σημασία του έθνους» την οποία οικοδομεί η ουγγρική ακροδεξιά… Μια σκοτεινή εικόνα στην «καρδιά» (και στην… πρωτοπορία) της «πολιτισμένης» ΕΕ, αλλά και μια υπενθύμιση για τους κινδύνους μιας κάποιας αφηρημένα «αντι-παγκοσμιοποιητικής», «κυριαρχικής» ρητορικής…

Βενεζουέλα:
Το περιοδικό «Foreign Policy» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Είναι ώρα για ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα: Μόνο οι εθνικιστές στο στράτευμα μπορούν να αποκαταστήσουν μια νόμιμη συνταγματική δημοκρατία». Τα λογικά σφάλματα και την οργουελική γλώσσα σε αυτή την πρόταση τα αφήνουμε ασχολίαστα. Καταπιάνεται με αυτά ο αρθρογράφος, επιχειρώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο. Συγκρατούμε όμως την ειλικρίνεια του περιοδικού…

Δ ιευθετήθηκε η διένεξη στην Ιταλία και έχουμε πλέον κυβέρνηση Λίγκας και Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α). Ο επάρατος (ούτε καν) «ευρωσκεπτικιστής» αποσύρθηκε, βρέθηκε ένας υπουργός Οικονομικών που εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη στις ανήσυχες «αγορές» και ο Κόντε ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το Δεύτερο Φεστιβάλ Unity από τις δυνάμεις της ΛΑΕ, στη Γεωπονική Σχολή, με κεντρικό σύνθημα «Αντίσταση για την ανατροπή».

Πάνω από 30 μικρές και λιγότερο μικρές εκδοτικές προσπάθειες της «εκτός των τειχών» βιβλιοπαραγωγής δίνουν και φέτος ραντεβού με το αναγνωστικό κοινό στο «2ο Θερινό Βιβλιοστάσιο».