Διαδήλωση Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη

Στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση ΛΟΑΤ υπερηφάνειας (Pride) στη Θεσσαλονίκη, με μαζική συμμετοχή.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αλέξανδρος Θεοδωρίδης

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν έλειψαν οι γνωστές απειλές και σκοταδιστικές απόψεις των ακραίων αντιδραστικών παραγόντων της πόλης (Ψωμιάδης, Άνθιμος κλπ). Η εκκλησία και διάφοροι πολιτικοί προσπαθούν να ποτίσουν με το δηλητήριο του σεξισμού και της ομοφοβίας όλη την πόλη, με σκοπό να διασπάσουν τον κόσμο από τα κάτω. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος έδωσε για άλλη μια φορά τη δική του απάντηση. Ο φόβος δεν έγινε αποδεκτός. 
Το Σάββατο 23 Ιουλίου έγινε η καθιερωμένη παρέλαση ΛΟΑΤ υπερηφάνειας, θέλοντας να περάσουν για ακόμα μία φορά το δικό τους μήνυμα. Μεγάλα άρματα, μουσική, χορός και πολύχρωμα μπαλόνια χαρακτήριζαν το Pride, χωρίς όμως να λείπει και το πολικό στίγμα που προερχόταν κυρίως από οργανώσεις και μέτωπα της Αριστεράς, που έδωσαν τη δική τους πολιτική απάντηση και πρόταση για το Pride.
Το Pride είναι μια ευκαιρία να εκφραστεί ελεύθερα και δυνατά η ΛΟΑΤ κοινότητα που είναι από τα πιο καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται μια πιο συγκεκριμένη και συγκροτημένη διεργασία για να γίνει το Pride διεκδικητικό, πολιτικό και φορέας αιτημάτων όλων των καταπιεσμένων κομματιών της κοινωνίας. Το Pride στη Θεσσαλονίκη έχει αρκετά προβλήματα, όπως η συμμετοχή χορηγών, η απουσία πολιτικού στίγματος και η σύνδεση των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤ κοινότητας με τα υπόλοιπα αγωνιστικά κομμάτια της κοινωνίας. Βρίσκεται σε μια συνεχόμενη προσπάθεια εμπορευματοποίησης και αποπολιτικοποίησης. Είναι ο παραδοσιακός τρόπο του συστήματος να προσπαθεί να εκφυλίσει οποιαδήποτε μορφή έκφρασης και διεκδίκησης. Όλα αυτά όμως δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο για την Αριστερά, που οφείλει όχι μόνο να συμμετάσχει, αλλά και να ανοίξει διάπλατα αυτό το ζήτημα.
Η Λαϊκή Ενότητα ήταν από τις δυνάμεις που συμμετείχαν στη ΛΟΑΤ παρέλαση υπερηφάνειας, γιατί τάσσεται στο πλευρό των ΛΟΑΤ. Απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα, τη φασιστική απειλή, την άνοδο της ακροδεξιάς και την καταπίεση, όλα τα πληττόμενα και αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας πρέπει να ενωθούν, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό, το ζήτημα των ΛΟΑΤ δεν είναι για εμάς ούτε αδιάφορο, ούτε δευτερεύον. Επιπλέον η συμμετοχή στο Pride δίνει τη δυνατότητα στις αριστερές δυνάμεις να προβάλουν τη δική τους πρόταση για τον τρόπο που πρέπει να εξελίσσεται το Pride και να χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου που καταπιέζεται και κατεβαίνει στο Pride γιατί θεωρεί ότι είναι ο μόνος τρόπος ελεύθερης έκφρασης. Η Αριστερά οφείλει να είναι κοντά σε αυτό το κομμάτι κόσμου, να στηρίξει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του και να προχωρήσουμε παραπάνω.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία