Κίνημα κατά των Πλειστηριασμών

Η εμπειρία στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μάντια Πάττα

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων λαϊκής κατοικίας και περιουσίας πραγματοποίησε η «Επιτροπή Κατοίκων Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς» στις 19 Ιούνη. Η ανταπόκριση του κόσμου στο σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που φώναζαν συστηματικά κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά και στα κείμενα που μοίραζε η επιτροπή, ήταν πολύ θετική. Η παραπάνω δράση που έγινε τοπικά, σε κεντρικό δρόμο του 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, ήταν ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται για την τοπικοποίηση του Κινήματος κατά των Πλειστηριασμών μέσα από τη δράση τοπικών επιτροπών.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το Κίνημα κατά των Πλειστηριασμών έχει υπερασπιστεί σθεναρά τη λαϊκή κατοικία και περιουσία, δίνοντας το «παρών» κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας και σταματώντας χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας. Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να προστατεύσει για άλλη μια φορά τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος των ανθρώπινων αναγκών, πανικοβλημένη από την αποτελεσματικότητα του Κινήματος, προχώρησε στη διά νόμου καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, των οποίων μάλιστα η συνταγματικότητα είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμη. Η διεξαγωγή των πλειστηριασμών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διασφαλίζει ότι πλέον η διαδικασία θα εκτυλίσσεται ανεμπόδιστη στα εκάστοτε συμβολαιογραφικά γραφεία, κεκλεισμένων των θυρών, με εκατοντάδες πλειστηριασμούς να προγραμματίζονται για την ίδια μέρα, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την παρουσία ανθρώπων του Κινήματος στον τόπο διεξαγωγής τους.
Ήδη πριν από τη μετάβαση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε προσπαθήσει να διαδώσει ασύστολα ψέματα, όπως ότι οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν μικρά ακίνητα ή πρώτες κατοικίες, τη στιγμή που μια ματιά στις λίστες των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται αρκεί για να καταρρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς. Εξίσου επαίσχυντη ήταν η προπαγάνδα της κυβέρνησης ενάντια στο Κίνημα κατά των Πλειστηριασμών, ότι δήθεν υπερασπίζεται τους μεγαλοοφειλέτες. Πλέον, η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί πια να πείσει, διότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που είτε κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν το σπίτι ή την περιουσία τους, είτε έχουν στο περιβάλλον τους άτομα που αδυνατούν πια να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Μη μπορώντας, λοιπόν, να απαντήσει πολιτικά, η κυβέρνηση απαντά με καταστολή: διμοιρίες ΜΑΤ έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία επιτίθενται με γκλομπς και χημικά στους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους, ενώ δεν λείπουν και οι διώξεις κατά μελών του Κινήματος, όπως οι δάσκαλοι Η. Σμήλιος και Θ. Αγαπητός στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. Παναγιώτης Λαφαζάνης, και άλλοι 5 ακτιβιστές του Κινήματος στην Αθήνα, μετατρέποντας ουσιαστικά τα θύματα σε θύτες.
Η ίδια η φύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σε συνδυασμό με την άγρια καταστολή εκ μέρους της κυβέρνησης, αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία μαζικών τοπικών επιτροπών στις γειτονιές, οι οποίες θα έχουν τη δύναμη να κινηθούν ενάντια στις εξώσεις, που είναι το επόμενο στάδιο, όταν μια κατοικία χάνεται σε πλειστηριασμό. Αντιλαμβανόμενοι/ες αυτή την αναγκαιότητα, αλληλέγγυοι/ες που παρευρισκόμασταν κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης και είμαστε κάτοικοι του Ε΄ ΔΔ Θεσσαλονίκης, αποφασίσαμε να βάλουμε μπροστά τη δημιουργία μιας τοπικής επιτροπής.
Επιτροπή κατοίκων
Η προσπάθειά μας ξεκίνησε στα τέλη του 2017, με μοιράσματα ενημερωτικού υλικού στις γειτονιές του 5ου ΔΔ και κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση για τη συγκρότηση «Επιτροπής Κατοίκων Ε΄ ΔΔ Ενάντια στους Πλειστηριασμούς», οπότε και η Επιτροπή μας πήρε σάρκα και οστά. Από τις αρχές του 2018 λειτουργούμε με μηνιαίες ανοιχτές συνελεύσεις, όπου συζητάμε μεταξύ μας και με τον καινούργιο κόσμο που έρχεται και σχεδιάζουμε τις επόμενες δράσεις μας. Επιπλέον, έχουμε καθιερώσει σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση μοιράσματα προκηρύξεων, κυρίως σε λαϊκές, με ταυτόχρονη συλλογή υπογραφών κατά των πλειστηριασμών. Με το μοίρασμα του υλικού μας, αφενός ενημερώνουμε τον κόσμο σχετικά με το τι ισχύει για τους πλειστηριασμούς και αφετέρου τον καλούμε να στηρίξει την Επιτροπή μας, είτε συμμετέχοντας στην επόμενη ανοιχτή μας συνέλευση, είτε στηρίζοντας κάποια άλλη δράση μας (εκδήλωση ή τοπική κινητοποίηση).
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία θετική, ενώ η συστηματικότητα της παρουσίας μας στις λαϊκές φαίνεται ότι χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που βλέπουν συνέπεια στις δράσεις μας. Λίγοι είναι εκείνοι που αντιδρούν αρνητικά, επηρεασμένοι/ες από την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι «στηρίζουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», το οποίο συνήθως με αντεπιχειρήματα στο πλαίσιο ήρεμης κουβέντας σπάει. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ακόμη και με όσους και όσες συμφωνούν, η συζήτηση δεν είναι πάντα εύκολη. Πολύς κόσμος αισθάνεται ακόμη απογοητευμένος και προδομένος από την κυβέρνηση που εμπιστεύτηκε και δύσκολα κινητοποιείται, πιστεύοντας πως τίποτα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Γι’ αυτό σ’ εμάς πέφτει το βάρος να εμπνεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, δείχνοντάς τους παραδείγματα από νικηφόρες μάχες του Κινήματος και δημιουργώντας ένα περιβάλλον αλληλεγγύης, που να μπορούν να εμπιστευτούν. Συνεχίζοντας με συνέπεια και συστηματικότητα τις παρεμβάσεις μας, είμαστε αισιόδοξες/οι ότι η Επιτροπή μας θα μαζικοποιηθεί και θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει στις νέες ανάγκες του κόσμου που θέλουμε να υπερασπιστούμε, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλες περιοχές.
Ζούμε σε μια εποχή όπου θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η στέγη, δεν είναι πια αυτονόητα και χρειάζεται αγώνας για να τα υπερασπίσουμε. Τα τωρινά δεδομένα δείχνουν πως μόνο με τοπικοποίηση των κινημάτων προστασίας της λαϊκής κατοικίας έχουμε πραγματικά ελπίδες να διασώσουμε το δικαίωμα στη στέγη και, με αφετηρία αυτό, αλλά και άλλα επιμέρους κινήματα, να συνολικοποιήσουμε την αντίσταση, ανατρέποντας από τα κάτω τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά και τις κυβερνήσεις που τις επιβάλλουν.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία