Νέα από τους εργατικούς χώρους
Εκλογές στο Υπουργείο Εργασίας:
Αποτελέσματα, μηνύματα, προοπτικές
εργαζόμενου στο Υπ. Εργασίας
Τ ο διήμερο 22-23 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ).
Ως Αντί-Λογος συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία. Μέλη μας υπήρξαν εκλεγμένοι με το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο ΑΣΥ-ΑΠ το 2012 και με την ΑΡΣΥ το 2015. Ωστόσο, μετά τις ριζικές μετατοπίσεις των ανωτέρω σχημάτων σε καθαρά φιλοκυβερνητικές θέσεις και παλαιοσυνδικαλιστικές πρακτικές, αυτή τη φορά επιδιώξαμε την αυτόνομη κάθοδό μας και συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, διαφυλάσσοντας τη διακριτή και ξεκάθαρη θέση και απόσταση από κάθε τέτοιου είδους λογική.
Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σαφή αποδοκιμασία των συναδέλφων προς το φιλοκυβερνητικό σχήμα της ΑΡΣΥ, γεγονός που εν μέρει δικαιώνει την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από το συγκεκριμένο σχήμα τον Σεπτέμβριο του 2017 και αφού είχαμε προσπαθήσει μάταια να στρέψουμε το σχήμα σε πραγματικά ριζοσπαστικές και μαχητικές θέσεις.
Από την άλλη δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός της μεγάλης ενίσχυσης των παλιών κλασικών παρατάξεων, με τους καλά στημένους εκλογικούς μηχανισμούς που τέθηκαν και αυτή τη φορά σε πλήρη λειτουργία. Η ΠΑΣΚ κυρίως, αλλά και η ΔΑΚΕ ενισχύθηκαν σημαντικά και έλαβαν θέσεις για την ημέρα «που θα έρθουν οι δικοί τους (βλέπε ΚΙΝ.ΑΛ, ΝΔ) στα πράγματα». Είναι προφανές ότι επικράτησε η εκλογική λογική της εμπιστοσύνης στον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό «πατερούλη». Με αυτή τη λογική ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να έχουμε καμία σχέση.
Η συλλογικότητά μας, ο Αντί-Λογος, δεν διαμορφώθηκε με βάση τις εκλογές, απευθύνεται ανοικτά και διαρκώς στους συναδέλφους, καλώντας σε συμμετοχή και δράση και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα στην ίδια λογική και κατεύθυνση. Εφόδιό μας η πίστη μας στο δίκαιο των θέσεών μας, η ελπίδα μας ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες θα πειστούν όχι από λόγια και υποσχέσεις, αλλά από πράξεις, παράδειγμα και επιχειρήματα.
Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να υπάρξει τεκμηριωμένος και μαχητικός Αντί-Λογος στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, που συνεχίζει, σε εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών διαρκούς λιτότητας, να στερεί δικαιώματα και από την εργατική τάξη. Και φυσικά θα ελέγχουμε και θα «ενοχλούμε» το νεοεκλεγέν ΔΣ, ειδικά ως προς τη συνέπεια στην τήρηση των αποφάσεων που λαμβάνει, με πρώτη χρονικά τη συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την ψευτο-αξιολόγηση.
Nokia: Μάχη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Σ τάση εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 21 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στη Nokia Ελλάδας. Η κινητοποίηση έγινε με απόφαση του Σωματείου τους και των γενικών συνελεύσεών τους. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), που θα βελτιώνει τις συνθήκες ζωής και εργασίας όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Η στάση εργασίας προέκυψε από την αναλγησία της εργοδοσίας. Η διοίκηση της Nokia απέρριψε κάθε πρόταση των εργαζομένων της επιχείρησης για αυξήσεις μισθών και όχι μόνο. Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι αυτή η στάση της εργοδοσίας δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αλλά είναι ο κανόνας στο πώς αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες. Και γι’ αυτό το λόγο ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις τη στάση της εργοδοσίας είναι οι αγώνες.
Αγώνες που δεν θα περιοριστούν μόνο στα πλαίσια της επιχείρησης, καθώς έχουν να κάνουν με το μνημονιακό πλαίσιο που από κοινού επέβαλλαν οι εργοδότες και οι μνημονιακές κυβερνήσεις, από τον ΓΑΠ ως τον Τσίπρα, με ή χωρίς γραβάτα, σφίγγοντας συνεχώς τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στη Nokia δηλώνουν ότι θα συμβάλουν όσο μπορούν στο συντονισμό των εργαζομένων στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας. Επίσης ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις αποφάσεις σχετικής Γενικής Συνέλευσής τους το 2015. Απαιτούν κατά τη διάρκεια που θα ισχύει η ΣΣΕ, να μη γίνει καμία απόλυση. Επίσης απαιτούν εφαρμογή κατώτατων εισαγωγικών μισθών για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης σύμφωνα με ΣΣΕ, προσαυξήσεις στους κατώτατους μισθούς κάθε κατηγορίας κατά 10% λόγω συμβίωσης και κατά 130 ευρώ για κάθε τέκνο. Τέλος διεκδικούν την καθιέρωση επιδόματος φύλαξης τέκνων (250 ευρώ ανά τέκνο κάθε μήνα), επίδομα για τέκνα με αναπηρία (100 ευρώ ανά τέκνο κάθε μήνα) και επαναφορά των κουπονιών του Αυγούστου.
24ωρη απεργία στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ο ι εργαζόμενοι του κοινωνικού προγράμματος των δήμων «Βοήθεια στο Σπίτι» πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 27 Ιούνη. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα κάνουν πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και θα ακολουθήσει πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Την πανελλαδική απεργία κάλεσε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα παραμένουν εδώ και 15 χρόνια σε καθεστώς ομηρίας. Τους κοροϊδεύουν συνεχώς οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας όλων των κυβερνήσεων από το 2003 μέχρι σήμερα και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις με συνεχείς δεσμεύσεις για λύση των προβλημάτων τους, που δεν γίνονται ποτέ πράξη. Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και οι «αρμόδιοι» υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Σκουρλέτης και Αχτσιόγλου.
Αποτέλεσμα αυτών των ανεκπλήρωτων δεσμεύσεων είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» να απαξιώνεται χρόνο με το χρόνο, να μην υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και να μειώνεται διαρκώς το προσωπικό, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν αντέχουν να ζουν μόνιμα στην ανασφάλεια.
Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν απασχόληση συνεχούς εργασίας χωρίς διακοπή για πάνω από δέκα έτη. Η εμπειρία τους και η τεχνογνωσία τους μπορεί να εξυπηρετήσει χιλιάδες κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με τη δικαίωση του αιτήματός τους για νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει την παραμονή τους στις θέσεις εργασίας που καλύπτουν σήμερα.