Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Εργαζόμενοι στις ΜΚΟ

Άλλο ένα «success story» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) PRAKSIS τις πρώτες μέρες του Ιούλη, με απόφαση του σωματείου τους ΣΒΕΜΚΟ  (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ) ενάντια στην εκδικητική απόλυση συναδέλφου τους, αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τι σημαίνει για τους εργαζόμενους ο δήθεν απεγκλωβισμός από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, που επαγγέλλεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σημαίνει πλήρης υποταγή σε όσα θέλουν οι εργοδότες και το κεφάλαιο.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν απολύθηκε λόγω της κρίσης. Δεν απολύθηκε λόγω οικονομικών ή τεχνικών ζητημάτων της εταιρείας. Απολύθηκε δύο μέρες πριν λήξει η σύμβασή του, γιατί στοχοποιήθηκε, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, όταν διεκδίκησαν δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Η απόλυση ήρθε ως απάντηση της εργοδοσίας σε επιστολή των εργαζομένων στη ΜΚΟ PRAKSIS, επιστολή με την οποία ζητούσαν να μάθουν το εργασιακό τους μέλλον, καθώς στις 30 Ιουνίου έληγαν οι συμβάσεις τους. Μάλιστα ο εργαζόμενος που απολύθηκε, έστειλε και email με το οποίο ενημέρωνε για το τι σημαίνει υπερεργασία στη ΜΚΟ PRAKSIS.
Το κυρίαρχο μοντέλο για τους εργαζόμενους σε όλες τις ΜΚΟ, που έχουν επιβάλει τα μνημόνια και οι νόμοι της κυβέρνησης, είναι οι ολιγόμηνες συμβάσεις με μισθούς πείνας και σχεδόν ανύπαρκτα δικαιώματα και η αυτασφάλιση με μπλοκάκια σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και το ΣΒΕΜΚΟ, στις ΜΚΟ κυριαρχούν η εντατικοποίηση και η απλήρωτη εργασία, με τους εργοδότες να συνηθίζουν να πετάνε το μπαλάκι στους χρηματοδότες ή να θέτουν ανθρωπιστικά διλλήματα στους εργαζόμενους, τονίζοντας το υποτίθεται ανθρωπιστικό έργο που προσφέρουν. Κάτι που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ανύπαρκτο, ειδικά με ΜΚΟ που ασχολούνται με την τροφή των προσφύγων, στα hot spot των νησιών για παράδειγμα.
Οι εργαζόμενοι/ες των ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων της PRAKSIS παραμένουν απλήρωτοι/ες, καθώς από το Φεβρουάριο του 2018 τους καταβάλλονται χρήματα μόνο έναντι. Και όλα αυτά με ανύπαρκτο τον έλεγχο από το κράτος και τις επιθεωρήσεις εργασίας, κάτι που επιτρέπει στους εργοδότες να ασκούν τρομοκρατία στους εργαζόμενους και να τους απειλούν, σε περίπτωση που προβάλλουν διεκδικήσεις ή «τολμήσουν» να συνδικαλιστούν.
Αυτή τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ζουν οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ και όχι μόνο. Με αυτή την εργοδοσία και αυτές τις πολιτικές δεν χωρά καμιά ειρήνη και καμιά συμμαχία, όπως καλούν οι γραφειοκρατικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις. Χρειάζεται συνεχής αγώνας και κάλεσμα στήριξης στους αγώνες των σωματείων και των εργαζομένων.

 

Εργοδοτική ασυδοσία στα koi SUSHI BAR

Απίστευτες καταγγελίες εργαζομένων για τις συνθήκες υπό τις οποίες τους ανάγκαζε να δουλεύουν η εργοδοσία, έφερε στο φως της δημοσιότητας με ανακοίνωσή της η παράταξη ΛΑΝΤΖΑ, αγωνιστική εργατική συσπείρωση στον επισιτισμό – τουρισμό. Η αλυσίδα koi SUSHI BAR έχει λίγα χρόνια ζωής και μετρά υποκαταστήματα εκτός από την Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας σημαντικά κέρδη, όπως δηλώνουν οι εργοδότες.
Κέρδη που, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στηρίζονται στις γνωστές μεσαιωνικές μεθόδους που ακολουθούν πολλοί εργοδότες στο χώρο της εστίασης και όχι μόνο. Παράνομες υπερωρίες και πολυαπασχόληση, ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία είναι το σύνηθες μενού των πρακτικών αυτών. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ οι εργοδότες της αλυσίδας φέρονται να ζουν πλουσιοπάροχα από τα κέρδη της, εδώ και ένα χρόνο έχουν απλήρωτους εργαζόμενους, επικαλούμενοι γι’ αυτό οικονομική δυσχέρεια. Ορισμένους εργαζόμενους τους έβαζαν να υπογράφουν τη μισθοδοσία σε λευκό χαρτί και τέλος πρότειναν στους εργαζόμενους και την υπογραφή συμβάσεων, που δεν συμφωνούσαν με όσα προβλέπονται από τους νόμους για τα εργασιακά.
Οι σχετικές καταγγελίες, που έγιναν στην επιθεώρηση εργασίας, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Πολλοί από τους εργαζόμενους που κατέφυγαν στις αρμόδιες αρχές έχουν απολυθεί, με πολλές δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του εργοδότη να εκκρεμούν. Μάλιστα όπως καταγγέλλουν, ο εργοδότης τους απειλούσε και μετά από αυτό, με στόχο να πάρουν πίσω τις μηνύσεις. Ανακοίνωση αλληλεγγύης στους εργαζομένους στην επιχείρηση έχει ήδη βγάλει το ΜΕΤΑ.

 

Κινητοποιήσεις για ΒΑΕ και Ανθυγιεινό

Κινητοποιήσεις πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, για να βγουν στο φως τα σχέδια της κυβέρνησης που φαίνεται να προβλέπουν περικοπές σε μισθούς για Βαριά Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και στο Ανθυγιεινό επίδομα. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που υποδέχθηκε με στρατιές ΜΑΤ και χρήση χημικών ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Συνομοσπονδία των εργαζομένων στο δημόσιο, την Παρασκευή 6 Ιούλη, στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα.
Η επίθεση αυτή όπως και η επί 3 χρόνια άρνηση τόσο του ίδιου του υπουργού Ε. Τσακαλώτου, όσο και του υφυπουργού Ν. Χουλιαράκη να συναντηθούν με τους εργαζομένους στο δημόσιο, απαξιώνοντάς τους, δείχνει και τη συνολική λογική της κυβέρνησης και αναδεικνύει πιο έντονα το αίτημα για επέκταση του ΒΑΕ και του Επικίνδυνου και Ανθυγιεινού επιδόματος σε όσους κλάδους εργαζομένων στο δημόσιο το δικαιούνται.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το τι γίνεται με όσους παίρνουν το ΒΑΕ και το Ανθυγιεινό. Στους δικαιούχους εργαζόμενους στο Δήμο Λειβαδιάς έχει να καταβληθεί το επίδομα εδώ και 9 μήνες.
Η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιεί νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 16 Ιούλη, στις 7 το πρωί, στο Υπουργείο Οικονομικών. Είναι δεδομένο ότι αυτές οι κινητοποιήσεις χρειάζεται να έχουν συνέχεια και για να έχουν συμμετοχή, χρειάζεται να ασχοληθεί η Αριστερά με τα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Επίσης χρειάζεται να γίνουν μέσα από διαδικασία ενημέρωσης των εργαζομένων κλιμακούμενες κινητοποιήσεις. Μόνο έτσι θα υποχρεωθούν οι υπουργοί της κυβέρνησης να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, αλλά και να μην υλοποιήσουν τελικά οποιαδήποτε αντιδραστική κατεύθυνση.

 

Σιδηροδρομικοί: Απεργούν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις
Μπαράζ κινητοποιήσεων έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Οι κινητοποιήσεις αφορούν τους εργαζόμενους όχι μόνο στον ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος), αλλά και σε όλες τις θυγατρικές του Οργανισμού: ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΑ ΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ.
Οι κινητοποιήσεις ξεκινάνε την Τετάρτη 11 Ιουλίου, με τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας (5-8.00, 13-16.00 και 21-24.00). Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13, τη Δευτέρα 16 και την Τετάρτη 18 Ιουλίου. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα τρένα και τον προαστιακό θα κορυφωθούν με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 20 Ιουλίου. Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση βήμα βήμα του ΟΣΕ και του σιδηροδρομικού δικτύου, που οδηγεί και σε φαινόμενα διάλυσης του Οργανισμού, ώστε να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΣ, η διαδικασία πώλησης της ΕΕΣΣΤΥ ήταν αδιαφανής. Υπήρξε καταφανής παραβίαση των όρων του διαγωνισμού με τη μετάταξη υπαλλήλων από την ΕΕΣΣΤΥ στον ΟΣΕ απευθείας από το Υπουργείο Μεταφορών και χωρίς την έγκριση του βασικού μετόχου, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Καταργείται στην ΕΕΣΣΤΥ κάθε εργατικό δικαίωμα με την κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού, ενώ αναιρείται και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχε συμφωνηθεί στην ΕΕΣΣΤΥ με τη διοίκηση.
Η εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι κάθε άλλο παρά τρένα και σιδηροδρομικό δίκτυο για τις ανάγκες του λαού θα έχουμε. Ειδικά για την Ελλάδα, υπάρχουν προορισμοί που κάλυπτε το σιδηροδρομικό δίκτυο ως φτηνό μέσο μαζικής μεταφοράς, οι οποίοι πλέον δεν εξυπηρετούνται. Ενώ και σε αυτούς που εξυπηρετούνται, το κόστος μετάβασης είναι πια πολύ υψηλό με τους μισθούς που έχουν φέρει τα μνημόνια. Γι’ αυτούς τους λόγους η Αριστερά και οι εργαζόμενοι, όλοι, χρειάζεται να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα τρένα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία