Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία κυοφορείται στου Ζωγράφου

Ενωτικά, ριζοσπαστικά, αριστερά

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μάη 2019, και όπου χρειαστεί β΄ γύρος, στις 2 Ιούνη. Πιθανότατα κάποια από αυτές τις Κυριακές να στηθεί και τέταρτη κάλπη, αυτή των βουλευτικών εκλογών, χωρίς τίποτα για την ώρα να είναι βέβαιο. 
Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, εξυπηρετώντας (κυρίως) τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατηρεί μικρές δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι, στο πλαίσιο της διαρκούς μετατόπισης του κυβερνητικού κόμματος προς τα δεξιά και των ανοιγμάτων που επιχειρεί στον «κεντρώο» χώρο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηρίξει διάφορους «πετυχημένους» αιρετούς, όπως π.χ. ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη ή ο Αρναουτάκης στην Περιφέρεια Κρήτης. Ταυτόχρονα όμως η απλή αναλογική δίνει και ευκαιρίες για ευρύτερες συμπράξεις και καλύτερη εκπροσώπηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αρκεί να μην υιοθετηθούν πρακτικές αυτοαναφορικότητας και μικροηγεμονισμών. 
Η ΝΔ, από την πλευρά της, ετοιμάζει τις δικές της υποψηφιότητες, αναζητώντας ή στηρίζοντας εκ νέου πρόσωπα και συνδυασμούς που θα υπηρετήσουν το πρότυπο των «αρίστων» μαθητών του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, με μπόλικη ρατσιστική και αντικομουνιστική ρητορική. 
Μνημονιακό πλαίσιο
Το μόνο βέβαιο είναι ότι από όλες τις μνημονιακές δυνάμεις θα προκριθούν επιλογές διατήρησης και εμβάθυνσης της υπάρχουσας αντικοινωνικής πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση: έλλειψη πόρων για τις κοινωνικές ανάγκες, διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και της πολιτικής προστασίας (όπως με τραγικό τρόπο αποδείχτηκε στο Μάτι και στη Μάνδρα, όπως μαρτυρούν τα χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών για άλλη μια χρονιά), ιδιωτικοποιήσεις και μπίζνες με δημόσιο χρήμα, καταστροφή του περιβάλλοντος, ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, δημοκρατικό έλλειμμα στη διοίκηση και απουσία ουσιαστικής λαϊκής συμμετοχής. 
Παρά τις όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις, αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας που οδηγεί σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στα «ματωμένα» κρατικά πλεονάσματα ουσιαστικά δεν αμφισβητείται από κανένα σχήμα ή υποψήφιο που εκφράζει την αντίληψη μιας απλής διαχείρισης των πραγμάτων, με όποιο επίθετο και αν τη συνοδεύει, με όποια μνημονιακή κομματική στήριξη και να έχει ή με όποιο προσωπείο «ανεξάρτητου» ή δήθεν καθαρά «αυτοδιοικητικού» και να εμφανιστεί. 
Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση άλλωστε κινείται και ο Κλεισθένης Ι που ψηφίστηκε τον Ιούλιο στη Βουλή, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «δημοκρατικής τομής». Με αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση, που μένει πιστή στην παράδοση του διαβόητου «Καλλικράτη» και της αυταρχικής μνημονιακής εποπτείας, οι κεντρικοί πόροι προς τους ΟΤΑ συρρικνώνονται κι άλλο, ενώ απογειώνεται η λογική της «ανταποδοτικότητας» και των ιδιωτικοποιήσεων, που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. Στο τελευταίο πόνημα Σκουρλέτη –πριν επιστρέψει στην Κουμουνδούρου για να διασώσει την χαμένη... αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ– προετοιμάζεται και ενθαρρύνεται ένα νέο πάρτι της τοπικής και όχι μόνο επιχειρηματικότητας: ΣΔΙΤ, παραχώρηση δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις νερού, ενέργειας, εργολαβίες, απορρίμματα, τουρισμός κ.ά. 
Ανάγκη κινήματος
Οι αρνητικές αλλαγές των τελευταίων ετών είναι εμφανές ότι επιβάλλουν τη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος «από τα κάτω», που θα συγκρουστεί με αυτήν την πολιτική στην αυτοδιοίκηση, που θα παλεύει για την προοπτική ενός άλλου μοντέλου διοίκησης για τους δήμους και τις περιφέρειες, μακριά από το γραφειοκρατικό-δημαρχοκεντρικό μοντέλο και τις απωθητικές πελατειακές σχέσεις και τα παζάρια που το αναπαράγουν. 
Στη δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ένα μαχητικό δίκτυο τοπικών σχημάτων της Αριστεράς, που μέσα από ενωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις θα συγκεντρώνει δυνάμεις και θα πυροδοτεί αντιστάσεις. Που μέσα από έναν ριζοσπαστικό (αλλά όχι γενικόλογα καταγγελτικό ή βερμπαλιστικό) λόγο θα παρεμβαίνει για τα «μικρά και καθημερινά», τα οποία όμως λόγω της διαρκούς νεοφιλελεύθερης επίθεσης έχουν κεντρική πολιτική διάσταση. Συνεπώς, θα επιχειρεί να τα συνδέσει με τη σκληρή λιτότητα και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Που θα αξιοποιεί τα όποια θετικά στοιχεία έχουν προκύψει από τις λίγες πραγματικά αριστερές δημοτικές αρχές που υπάρχουν. Που με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμβάλει στην αναγκαία προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του μαζικού κινήματος και της Αριστεράς, για να πάρουμε πίσω τα δικαιώματά μας, τις πόλεις μας, τις ζωές μας, και παράλληλα να συγκροτήσουμε την αριστερή πολιτική εναλλακτική των εργαζομένων και της νεολαίας. 
Έναν τέτοιο δρόμο επιχειρεί να ακολουθήσει μια νέα πρωτοβουλία που κυοφορείται στις γειτονιές του Δήμου Ζωγράφου από ενεργούς κατοίκους και αγωνιστές διάφορων ρευμάτων της Αριστεράς, που είτε συμμετέχουμε σε κάποια συλλογικότητα είτε είμαστε «ανένταχτοι», και σκοπό έχει να συσπειρώσει ένα πολύτιμο κοινωνικό και πολιτικό δυναμικό ανθρώπων, ώστε να καταλήξει άμεσα στην ίδρυση μιας ενωτικής δημοτικής κίνησης με σαφή αριστερά-ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. 
Ενός δήμου με κινηματική παράδοση και μια δημοτική αρχή («Μαζί για την Πόλη μας» - Τ. Καφατσάκη) που είχε εκλεγεί το 2014 με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστον από τις επιταγές της κυβέρνησης, όπως και από τα πεπραγμένα των προκατόχων της. Υπερηφανευόμενη μάλιστα για τον πλεονασματικό της προϋπολογισμό που καταλήγει σε ακριβές πολιτιστικές εκδηλώσεις, την ίδια ώρα που αφήνει εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 250 παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν κλείσει τέσσερις παιδικοί σταθμοί στου Ζωγράφου και δεν έχει ανοίξει ούτε ένας!
Κάλεσμα
Στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας για μια ανοιχτή συζήτηση (Δευτέρα 17/9 - Παλαιό Δημαρχείο Ζωγράφου, στις 19.00), όπου ελεύθερα και ισότιμα όποιος/α θέλει μπορεί να προσέλθει και να συμβάλει στη διαμόρφωση των στόχων και των θέσεων του κοινού εγχειρήματος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: 
«Για ένα ενωτικό & ριζοσπαστικό αριστερό δημοτικό σχήμα, για έναν άλλο δρόμο για το δήμο μας χωρίς μνημόνια & Καλλικράτη – Κλεισθένη, για ένα συλλογικό ανατρεπτικό κίνημα με ενεργούς κατοίκους σε μια ζωντανή γειτονιά.
Απευθύνουμε πρόσκληση προς τους κατοίκους, τους εργαζόμενους/ες, τον κόσμο του μεροκάματου, τους αυτοαπασχολούμενους που τους κλέβουν ό,τι με ιδρώτα έφτιαξαν, τους ημιαπασχολούμενους/ες, τους ανέργους/ες και κυρίως τη νεολαία της γειτονιάς μας, όλους όσους διαφοροποιούνται από την πολιτική των κυρίαρχων κύκλων. Απευθυνόμαστε στη μαχόμενη Αριστερά που δεν υιοθέτησε τα μνημόνια, τη λιτότητα και τους ευρωμονόδρομους.
(...)
Να αγωνιστούμε μαζί:
• Για έναν δήμο που θα βασίζεται και θα ενισχύει τη συλλογική οργάνωση των κατοίκων και όχι τις λογικές της ανάθεσης όπως αυτές προωθούνται με τους νόμους “Καλλικράτη” και “Κλεισθένη” που θεμελιώνουν έναν δήμο - τοπικό βραχίονα του κράτους και υπηρετούνται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις που διοίκησαν τον δήμο. 
• Για σύγχρονες ποιοτικές δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, που θα λειτουργούν με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, κόντρα στις λογικές ιδιωτικοποίησης - ανταποδοτικότητας.
(...)
• Για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών (νερό, συγκοινωνία κ.λπ.) από τα γνωστά αρπακτικά που λυμαίνονται γη, νερό, αέρα, και των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στη γειτονιά μας (Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, 17 στρέμματα Ζωγράφου) και την υπεράσπιση πρόσβασης όλων των κατοίκων στον αστικό ιστό της πόλης. 
• Για να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι/ες σε όλους τους κατοίκους της γειτονιάς, ντόπιους και μετανάστες, ενάντια σε ρατσιστικές λογικές διαχωρισμού. Για να βάλουμε ανάχωμα στο φασισμό, είτε εκφράζεται αυθόρμητα είτε από τις πολιτικές οργανώσεις της ακροδεξιάς.
(...)
Σας καλούμε να πάρουμε μαζί την Πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης που θα βρίσκεται στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού και απέναντι στα συμφέροντα των λίγων επιδιώκοντας:
• να αποτελέσει πόλο έλξης και συσπείρωσης ανθρώπων που αγωνίζονται ή θέλουν να αγωνιστούν στη γειτονιά μας με συλλογικές διαδικασίες, με βάση τις μορφές οργάνωσης του λαού μας στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές μας, με δημοκρατική λειτουργία και σεβασμό στους ιδιαίτερους προβληματισμούς και αγωνίες των συναγωνιστών/τριών που θα συμμετέχουν
(...)
• να δίνει το «παρών» σε όλες τις μικρές και τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη γειτονιά μας, πλάι στις τοπικές συλλογικότητες, σεβόμενη την αυτονομία τους, με αγωνιστική δράση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για τη μαχητική διεκδίκηση των συμφερόντων και των αναγκών των κατοίκων πάνω από τους νόμους και τις στατιστικές! 
• να έχει ουσιαστική συμμετοχή στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και κινήματα της περιόδου που αφορούν στην ανεργία, την προστασία της λαϊκής κατοικίας απέναντι στους πλειστηριασμούς, την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών & της δημόσιας περιουσίας, των μεταφορών, του ενεργειακού πλούτου της χώρας, των ελεύθερων-δημόσιων χώρων από τα ντόπια και ξένα ολιγοπώλια.(...)»

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία