Φύλλο Νο 416 (12 Σεπτέμβρη 2018)

Στη ΔΕΘ αποδείχθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία ο μύθος της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και της κατάργησης της «επιτροπείας» των δανειστών, που αποτελεί μια κορυφαία άρνηση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, αφού αφαιρεί από τη λαϊκή πλειοψηφία το δικαίωμα να πάρει κρίσιμες αποφάσεις επί της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Με ανακοίνωσή τους εργαζόμενοι/ες στο Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση καταγγέλλλουν ότι την Παρασκευή 31 Αυγούστου, η διοίκηση της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση προχώρησε αιφνιδιαστικά στις εκδικητικές απολύσεις δύο εργαζομένων του Τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων χωρίς καμία προειδοποίηση.

Το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη, στο συνεδριακό κέντρο της Νέας Ιωνίας πραγματοποιείται το 2ο Worker’s Fest. Με αφορμή το φεστιβάλ αυτό συζητήσαμε με τον Γιώργο Χριστοφόρου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη Nokia, ένα από τα σωματεία το οποίο συμμετέχει στο Συντονισμό Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία, ο οποίος διοργανώνει το φεστιβάλ. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση του ΜΕΤΑ για τα συνδικάτα και τα εργατικά δικαιώματα στη «μεταμνημονιακή» εποχή. Κεντρικός ομιλητής ο Αποστόλης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ). Παρουσιάζουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία της ομιλίας.

Αίγυπτος:
Οι βιομηχανίες διώξεων (και θανατικών καταδικών) καλά κρατούν στην Αίγυπτο του Σίσι. Ένα αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο 75 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, για τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση ενάντια στο πραξικόπημα το 2013 στο Κάιρο. Είναι η διαδήλωση που κατέληξε στο αιματοκύλισμα εκατοντάδων ανθρώπων από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Η Διεθνής Αμνηστία μιλά για «γκροτέσκα παρωδία δικαιοσύνης», καθώς ούτε ένας θύτης δεν δικάστηκε για τη σφαγή των διαδηλωτών, ενώ τώρα καταδικάζονται σε θάνατο και όσοι από τα θύματα γλίτωσαν…

Σε αναβρασμό βρίσκεται η πόλη Κέμνιτς στη γερμανική Σαξονία. Ένα ανελέητο ρατσιστικό πογκρόμ στήθηκε στην πόλη σε βάρος μεταναστών και αλληλέγγυων με αφορμή τη δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού και την επακόλουθη σύλληψη δύο μεταναστών ως υπόπτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού στη Σαξονία, όμως πλέον φάνηκε ότι η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο.

Ούτε η Σουηδία αποτέλεσε εξαίρεση από τις πανευρωπαϊκές πολιτικές-εκλογικές τάσεις. Τα εκλογικά αποτελέσματα σίγουρα δεν αποτύπωσαν μια εικόνα βαθιάς κρίσης-πόλωσης. Αλλά είχαν «ειδήσεις» που για τη σουηδική πολιτική σκηνή είναι πολύ σημαντικές.