Φύλλο Νο 416 (12 Σεπτέμβρη 2018)

Της σύνταξης...

Στη ΔΕΘ αποδείχθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία ο μύθος της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και της κατάργησης της «επιτροπείας» των δανειστών, που αποτελεί μια κορυφαία άρνηση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, αφού αφαιρεί από τη λαϊκή πλειοψηφία το δικαίωμα να πάρει κρίσιμες αποφάσεις επί της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Διαδήλωση ΔΕΘ 2018: Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση

Κίνδυνοι και ευκαιρίες για την Αριστερά

Παιχνίδια πολέμου στη Μεσόγειο

Νέες τακτικές, ίδιοι κίνδυνοι

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Λέσβος: Άθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες αλλά και για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Λέσβου απεργούν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Μαχητική κινητοποίηση των μεταναστών εργατών γης!

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη οι μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή της Μανωλάδας, που δουλεύουν στη συγκομιδή της φράουλας και κατάγονται κυρίως από το Μπανγκλαντές.

Εκδικητικές απολύσεις στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση

Με ανακοίνωσή τους εργαζόμενοι/ες στο Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση καταγγέλλλουν ότι την Παρασκευή 31 Αυγούστου, η διοίκηση της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση προχώρησε αιφνιδιαστικά στις εκδικητικές απολύσεις δύο εργαζομένων του Τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων χωρίς καμία προειδοποίηση.

Εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες: Να καταργήσουμε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη, στο συνεδριακό κέντρο της Νέας Ιωνίας πραγματοποιείται το 2ο Worker’s Fest. Με αφορμή το φεστιβάλ αυτό συζητήσαμε με τον Γιώργο Χριστοφόρου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη Nokia, ένα από τα σωματεία το οποίο συμμετέχει στο Συντονισμό Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία, ο οποίος διοργανώνει το φεστιβάλ. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής.

Να αντιπαρατεθούμε με το καθεστώς που έχουν δημιουργήσει τα μνημόνια

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση του ΜΕΤΑ για τα συνδικάτα και τα εργατικά δικαιώματα στη «μεταμνημονιακή» εποχή. Κεντρικός ομιλητής ο Αποστόλης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ). Παρουσιάζουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία της ομιλίας.

Ποινικοποιούν τη διάσωση

Ενώ έχουν υποκαταστήσει το κράτος με τις ΜΚΟ...

Πυρκαγιά στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο

Μια ακόμα προαναγγελθείσα καταστροφή

Ανάγκη ριζικών αλλαγών και ενίσχυσης του Δημόσιου Σχολείου

«Καλές προθέσεις» οι προτάσεις του υπουργείου

Πριν σαράντα πέντε χρόνια στη Χιλή

Ταξική αναμέτρηση και μεταβατική πολιτική

Μικρά Αντιρατσιστικά

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ενάντια στη διάσπαση του αντιφασιστικού κινήματος

Ανάγκη για ενωτικό, μαζικό, αντικυβερνητικό στίγμα

Επίθεση στο δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων

Πίσω από τη διακοπή χρηματοδότησης από τον Τραμπ

Και όμως γυρίζει

Αίγυπτος: Οι βιομηχανίες διώξεων (και θανατικών καταδικών) καλά κρατούν στην Αίγυπτο του Σίσι. Ένα αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο 75 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, για τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση ενάντια στο πραξικόπημα το 2013 στο Κάιρο. Είναι η διαδήλωση που κατέληξε στο αιματοκύλισμα εκατοντάδων ανθρώπων από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Η Διεθνής Αμνηστία μιλά για «γκροτέσκα παρωδία δικαιοσύνης», καθώς ούτε ένας θύτης δεν δικάστηκε για τη σφαγή των διαδηλωτών, ενώ τώρα καταδικάζονται σε θάνατο και όσοι από τα θύματα γλίτωσαν…

Γερμανία: Ρατσιστικά πογκρόμ, αντιφασιστικές απαντήσεις και ζητήματα προσανατολισμού

Σε αναβρασμό βρίσκεται η πόλη Κέμνιτς στη γερμανική Σαξονία. Ένα ανελέητο ρατσιστικό πογκρόμ στήθηκε στην πόλη σε βάρος μεταναστών και αλληλέγγυων με αφορμή τη δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού και την επακόλουθη σύλληψη δύο μεταναστών ως υπόπτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού στη Σαξονία, όμως πλέον φάνηκε ότι η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο.

Σουηδία: Τι έστρωσε το δρόμο στην ακροδεξιά;

Ούτε η Σουηδία αποτέλεσε εξαίρεση από τις πανευρωπαϊκές πολιτικές-εκλογικές τάσεις. Τα εκλογικά αποτελέσματα σίγουρα δεν αποτύπωσαν μια εικόνα βαθιάς κρίσης-πόλωσης. Αλλά είχαν «ειδήσεις» που για τη σουηδική πολιτική σκηνή είναι πολύ σημαντικές.

Συρία: Εν αναμονή της αιματηρής εισβολής στην Ιντλίμπ

«Το παιχνίδι αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από το αίμα του λαού»