Μικρά Αντιρατσιστικά
Δύο ανήλικα προσφυγόπουλα δέχτηκαν επίθεση έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο, όπως αναφέρει η ίδια η κοινωνική οργάνωση. Ομάδα περίπου 10 ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά και ρόπαλα ρώτησε τα μικρά παιδιά «από πού είναι» και στη συνέχεια τους επιτέθηκε (το ένα διέφυγε, το δεύτερο κατέληξε στο νοσοκομείο). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ίδια ομάδα στήνει συστηματικά «ενέδρες» έξω από τον Ξενώνα, βρίζοντας και χειρονομώντας κατά μικρών παιδιών. Το προηγούμενο διάστημα, η απάντηση της Αριστεράς και του κινήματος είχε σταθεί απέναντι στις ρατσιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων να πάνε σχολείο, και το κλίμα μάλλον άλλαξε προς το καλύτερο με τον καιρό. Αυτό μάλλον δεν αρέσει στον σκληρό ναζιστικό πυρήνα καθαρμάτων, που επιτίθενται με ρόπαλα ενάντια σε παιδιά. Είναι λίγοι. Αλλά αυτό δεν τους κάνει λιγότερο επικίνδυνους. Ούτε λιγότερο καθάρματα…
***
Κάτι άλλα καθάρματα, στη Λέσβο, κυνήγησαν ένα 9χρονο κοριτσάκι έξω από μια εκκλησία. Αυτοί δεν μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν «από πού είναι». Τους αρκούσε ότι φορούσε μαντίλα, με αποτέλεσμα να... ζητήσουν συγνώμη από τη μητέρα και την αστυνομία, όταν αποδείχθηκε ότι το κοριτσάκι ήταν ελληνικής καταγωγής. Την ώρα που δεκάδες διανοούμενοι(;) πασχίζουν να εξηγήσουν γιατί «η εναντίωση στο Ισλάμ ως θρησκεία δεν είναι ρατσισμός», έρχονται οι οπαδοί τους και κοπανάνε κόσμο με βάση το χρώμα του ή το ντύσιμό του, γιατί «θυμίζει μουσουλμάνο», και χαλάνε το επιχείρημα. Η περίπτωση της Λέσβου θα ήταν κωμική όσον αφορά την ισλαμοφοβία, αν δεν ήταν εξοργιστικά κι αδιανόητα απάνθρωπη η επίθεση των τραμπούκων σε ένα μικρό κορίτσι…
***
Το οποίο 9χρονο κορίτσι,σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, όταν κατάλαβε ότι είναι ρατσιστές που το πέρασαν για προσφυγάκι, τους απαντούσε κλαίγοντας ότι «η Εκκλησία είναι για όλους». Το αντανακλαστικό του 9χρονου δεν ήταν να γλιτώσει λύνοντας τη ρατσιστική «παρεξήγηση». Ήταν να απαντήσει στο ρατσισμό των τραμπούκων. Αυτό το κοριτσάκι αξίζει όσο 500 ενήλικες που «κοιτάνε τη δουλειά τους» και 500 παπάδες που τις Κυριακές ξερνάνε ξενοφοβικό μίσος από άμβωνος…
***
Στην Ινδία αποποινικοποιήθηκαν οι ομόφυλες σχέσεις και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της χώρας έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Καταργείται μια παλιά συνταγματική ρύθμιση που ποινικοποιούσε το «αφύσικο σεξ». Στη Δύση, πολλοί θα σκεφτούν ότι «προοδεύουν και στην Ασία». Λιγότεροι θα ξέρουν ότι υπήρχε μια πλούσια προϊστορία «σεξουαλικής ρευστότητας» στην Ινδία, την οποία οι Άγγλοι αποικιοκράτες αντιμετώπιζαν ως «βαρβαρότητα» και με τον νόμο της βικτωριανής εποχής που καταργήθηκε σήμερα. Σωστά μιλάνε κάποιοι ακτιβιστές όχι για «εκσυγχρονισμό», αλλά για «αποαποικιοποίηση» της Ινδίας. Ένα καλά κρυμμένο μυστικό, που ερευνητές πρόσφατα έφεραν στο φως, είναι ότι σε πάρα πολλές χώρες οι δρακόντειοι νόμοι γύρω από την σεξουαλικότητα δεν είναι κατάλοιπα της «βαρβαρότητας», αλλά της αποικιοκρατίας…
***
Η Nike χρησιμοποίησε το πρόσωπο του Κόλιν Κάπερνικ για τη νέα της διαφημιστική καμπάνια με σύνθημα: «Να πιστεύεις σε κάτι, ακόμα κι αν πρέπει να θυσιάσεις τα πάντα». Η υποκρισία του «θηρίου», που στηρίζεται στη σκλαβιά ανήλικων στα «εργαστήρια» της παγκόσμιας περιφέρειας για να κερδοφορεί, είναι προφανής. Ότι διεθνώς απασχόλησε περισσότερο όταν το επέλεξε η Nike κι όχι όσον καιρό έκανε όσα έκανε ο Κόλιν είναι ενδεικτικό. Αλλά η επιλογή της να στηριχτεί στην «αυτοθυσία» του Κάπερνικ (που επιμένοντας να διαμαρτύρεται για την αστυνομική βία, γκρέμισε την καριέρα του) και να την προβάλει για να κερδίσει εμπορικά, δείχνει τις διαθέσεις του κοινού στις ΗΠΑ. Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που καίνε τα προϊόντα της Nike εξοργισμένοι. Αυτοί που ενοχλούνται από μια διαφήμιση που στηρίζεται σε έναν αγωνιστή κατά της αστυνομικής βίας, αλλά δεν ενοχλούνταν από τη σκλαβιά των ανήλικων τόσα χρόνια…