Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΤΕΙ Αθήνας
Με απόφαση του φοιτητικού συλλόγου της ΣΓΤΚΣ, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία. Ο αντιπρύτανης μας είπε, για άλλη μια φορά σε όλους τους τόνους, ότι η μετατροπή μας σε Πανεπιστήμιο είναι αναγκαιότητα που συμβαδίζει με την αγορά εργασίας, γι’ αυτό δεν πρέπει να παραπονιόμαστε, αλλά να δώσουμε χρόνο στο νέο εγχείρημα. Να δώσουμε χρόνο, όταν αρχές Νοεμβρίου δεν ξέρουμε ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουμε, πότε θα έρθουν οι καθηγητές μας, όταν δημιουργούνται λίστες αναμονής και μπαίνουν κριτήρια για την παρακολούθηση μαθημάτων. Η απάντησή μας ως φοιτητές/τριες θα πρέπει να είναι «ούτε βήμα πίσω». Με κόμβο την απεργία στις 14 Νοέμβρη, το επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο η Αριστερά να συνδέσει τα προβλήματα της κοινωνίας με τους δικούς μας χώρους και να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες, λεφτά για παιδεία και υγεία όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και να κατέβουμε μαζικά στους δρόμους σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας.
Φιλοσοφική Αθήνας
Μια παράλληλη επίθεση ξεδιπλώνεται στη φιλοσοφική. Πίσω από τη διάσπαση του ΦΠΨ, όπως περιγράφεται από το νομοσχέδιο που αναμένεται προς ψήφιση, κρύβεται ο κίνδυνος της απόσπασης της διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία. Η αποστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων έρχεται να προσαρμόσει τα πτυχία στις ανάγκες της αγοράς εργασίας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στην εκπαίδευση. Το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία 9 χρόνια, οι ουρές των αναπληρωτών και οι συγχωνεύσεις σχολείων καθιστούν περιττούς τους αποφοίτους με ισχυρά πτυχία. Παρ’ όλα αυτά, καθηγητές και καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, αντί να αντιδράσουν για όλα τα παραπάνω, στις 24/10 πραγματοποίησαν καινούργια συμβολική διαμαρτυρία στην είσοδο της σχολής ενάντια στο στέκι των φοιτητών του Ρουβίκωνα, προσπαθώντας να αποκρύψουν τα πραγματικά προβλήματα της σχολής και να θέσουν θέμα ασύλου. Η επίθεση στο άσυλο και τα επαγγελματικά δικαιώματα χρειάζεται απάντηση από το φοιτητικό σύλλογο και αναβαθμίζει τα καθήκοντα των δυνάμεων της φοιτητικής Αριστεράς, καθιστώντας αναγκαία τη μετωπική παρέμβαση.
Νομική Αθήνας
Η Νομική είναι μια σχολή στην οποία ανέκαθεν επικρατούσε η εντατικοποίηση και η υπερφόρτωση των φοιτητών με εξεταστέα ύλη. Πάγιο πρόβλημα αποτελούσε επίσης η καθυστερημένη ανακοίνωση του προγράμματος της εξεταστικής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης του χρόνου διαβάσματος ειδικότερα για φοιτητές που μπορεί να εργάζονται και να μην έχουν την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου. Μετά από μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας του Φοιτητικού Συλλόγου στη διοίκηση της Σχολής, το θέμα διευθετήθηκε. Έτσι, ίσως για πρώτη φορά, το πρόγραμμα της εξεταστικής δημοσιεύθηκε προτού καν ξεκινήσει η δήλωση μαθημάτων. Αυτό διευκολύνει απίστευτα φοιτητές από την επαρχία που έρχονται στην Αθήνα μόνο για τις εξεταστικές, καθώς και φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία