Η εθνικιστική υστερία δολοφονεί

Αρχικά η είδηση αφορούσε δολοφονία Αλβανού εργάτη γης από Έλληνα στη Λευκίμμη. Και η σιωπή στα ΜΜΕ αρκούσε για να κάνουμε παραλληλισμούς με τις υστερικές αντιδράσεις στην υπόθεση Κατσίφα, ακόμα και χωρίς να ξέρουμε τα κίνητρα της δολοφονίας. Και να που τελικά η ίδια η ιστορία και το κίνητρο της δολοφονίας αφορά το εθνικιστικό-ρατσιστικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Σε καφενείο της περιοχής, ο δράστης, με αφορμή συζήτηση για τα «εθνικά θέματα», άρχισε να ξερνά ρατσιστικό οχετό κατά όλων των μη-ελλήνων. Ο 63χρονος Αλβανός Petrit Zifle του απάντησε και χρειάστηκε να τους χωρίσουν οι υπόλοιποι, για να μην έρθουν στα χέρια. Αργότερα όμως ο δράστης του την έστησε, τον δολοφόνησε με καραμπίνα και πέταξε το πτώμα σε χαντάκι. Και τελικά αποδείχθηκε ότι ο δράστης ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και μέλος του «κλιμακίου» της στη Λευκίμμη.
Ο Petrit είναι θύμα της νεοναζιστικής βίας και της εθνικιστικής υστερίας που επικρατεί και καλλιέργησαν και τα ΜΜΕ με μια σειρά αφορμές (μακεδονικό, Κατσίφας κ.ά.). Γι’ αυτό και τα ΜΜΕ κρατούν χαμηλούς τόνους. Δεν χρειάζεται καν να φανταστούμε τι θα συνέβαινε, αν ο θύτης ήταν Αλβανός και το θύμα Έλληνας. Υπάρχει η πρόσφατη προϊστορία με την υπόθεση Κατσίφα, όπου υπήρξε «ιερή αγανάκτηση» για τον εθνικιστική τρομοκράτη με το καλάσνικοφ.  
Οι διάφοροι συνέλληνες, που έσκιζαν τα ιμάτιά τους για το δικαίωμα των ακροδεξιών να μετατρέψουν την κηδεία του Κατσίφα σε εθνικιστικό συλλαλητήριο, τώρα, με βάση τη λογική τους, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να έρθουν χιλιάδες Αλβανοί στην κηδεία του Petrit, με τις σημαίες τους, για να τιμήσουν τον ομοεθνή τους, σωστά;
Επειδή ζούμε στην εποχή που σηκώνει κεφάλι η πιο απάνθρωπη κι ανορθολογική μισαλλοδοξία, θα χρειαστεί να αγωνιστούμε εμείς για τη μνήμη του Petrit, ενάντια σε κάθε εθνικιστική σπέκουλα που θα επιχειρήσει να κάνει και πάλι ενδεχομένως το άσπρο-μαύρο. Κυρίως θα χρειαστεί σταθερό κι αποφασιστικό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τις ιδέες της, που μέσα στο κλίμα παροξυσμού των εθνικών ανταγωνισμών και ανακίνησης των «εθνικών θεμάτων», αποδείχθηκε ότι εύκολα μπορούν να οπλίσουν τα χέρια των πιο φανατικών εθνικιστών και ρατσιστών. Για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία