Σημάδια εργατικής αντεπίθεσης στις ΗΠΑ

Από τις 14 Γενάρη, 34.000 εκπαιδευτικοί στο Λος Άντζελες βρίσκονται σε απεργία διαρκείας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Απ’ την πρώτη μέρα της απεργίας συμμετέχουν δίπλα τους, έξω από κάθε σχολείο στις απεργιακές φρουρές, μαθητές και γονείς, καθώς και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι απο άλλα σωματεία του Λος Άντζελες, σε μια πραγματικά συγκινητική παρουσία αλληλεγγύης παρά τον απρόσμενα βροχερό καιρό. Στην κεντρική συγκέντρωση της Παρασκευής 18/1 συμμετείχαν πάνω από 60.000 κόσμου! Με βάση επίσημα γκάλοπ, θετικά βλέπει την απεργία πάνω από το 80% των κατοίκων της πόλης!
Παρά την τεράστια αλληλεγγύη, ο αγώνας τους είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Η Εκπαιδευτική Περιφέρεια του ΛΑ, η 2η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ με 600.000 μαθητες (κατα τα 2/3 λατίνοι και μαύροι), βρίσκεται στο κέντρο μιας οργανωμένης εκστρατείας με στόχο την πλήρη απαξίωσή της και την οριστική ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Το 2017 μια συμμαχία δισεκατομμυριούχων οπαδών της ιδιωτικοποίησης στην ουσία εξαγόρασε τις εκλογές για το συμβούλιο της Περιφέρειας, «επενδύοντας» το άνευ προηγουμένου ποσό των 10 εκατ. δολλαρίων! Με πρόσχημα την οικονομική βιωσιμότητα της Περιφέρειας, το σχέδιό τους προβλέπει μέχρι και 49 μαθητές κατα τμήμα για Λύκεια και Γυμνάσια και 35 για τα Δημοτικά σχολεία! Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το κλείσιμο των «αποτυχημένων» σχολείων και η ανάθεσή τους σε ΜΚΟ και ιδιώτες!
Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Η απεργία των UTLA (Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί του Λος Άντζελες) έχει γίνει ήδη σύμβολο αντίστασης για όλους τους εργαζόμενους στο ΛΑ κι ακόμα παραπέρα: Στο Oakland της βόρειας Καλιφόρνιας οι εκπαιδευτικοί είναι ήδη σε προετοιμασία απεργίας για το Φεβρουάριο. Μαζί τους προετοιμάζονται να απεργήσουν και μια σειρά μικρότερες γειτονικές Περιφέρειες του ανατολικού κόλπου. Το στοίχημα τελικά μπορεί να αποδειχτεί πολύ μεγαλύτερο!
Δημοσιεύουμε σε συντομευμένη μορφή δύο άρθρα. Η συνδικαλίστρια Gillian Russom περιγράφει την υποδειγματική προετοιμασία της απεργίας στο ΛΑ, που προϊδεάζει για μια παρατεταμένη μάχη, υπενθυμίζει πώς αντλούν από την πείρα προηγούμενων απεργιακών αγώνων και φωτίζει πολύ ενδιαφέρουσες διεργασίες σε τμήμα του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ. Ο Bryce Covert γράφει για τη γενικότερη άνοδο των απεργιών το 2018, παρουσιάζοντας το συνολικό «πλαίσιο» μέσα στο οποίο πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία που έχει η απεργία στο ΛΑ και τα χαρακτηριστικά που παίρνει.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία