Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη: Στο πλευρό απολυμένων καθαριστριών!

Έ χοντας μπει στην τελική ευθεία για την εκλογική μάχη στους ΟΤΑ, η νέα δημοτική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Δήμο Ζωγράφου, «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη», εντείνει τη δραστηριότητά της και προχωρά με σταθερά βήματα στην περαιτέρω οργανωτικής της συγκρότηση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Σε μια μαζική Συνέλευση τη Δευτέρα 28/1, παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις της για μια σειρά ζητήματα που έχει αναδείξει με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις της, τους τελευταίους μήνες: Κλεισθένης- διαρκής λιτότητα και έλλειμμα Δημοκρατίας, προϋπολογισμός και δάνειο Βίλας Ζωγράφου, ακίνητα Δήμου που μεταφέρονται στο υπερΤαμείο, εργασιακές σχέσεις «ωφελούμενων» κ.α., εξέλεξε 9μελες Συντονιστικό και παρουσίασε μια πρώτη «μαγιά» υποψηφίων. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της πρόσκλησης για συζήτηση και συμπόρευση με τις υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις του Δήμου (που επιβεβαιώνουν τον σταθερά ενωτικό χαρακτήρα της κίνησης), ενώ μέσα στον Φλεβάρη θα παρουσιάσει δημόσια την εκλογική της διακήρυξη και τα μέλη της θα αναδείξουν τον/την επικεφαλής της κίνησης. 
Συγχρόνως, πέρα από την προγραμματική προετοιμασία και τις κινηματικές δράσεις, εξαιτίας και των αυξημένων οικονομικών απαιτήσεων του εκλογικού κατεβάσματος, η παράταξη προετοιμάζει ένα πυκνό πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων, γλεντιών και άλλων συλλογικών πρακτικών για την οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος. 
Συμπαράσταση
Την περασμένη εβδομάδα, με ανακοίνωσή της, η «Ανυπότακτη Πόλη», συμπαραστέκεται στον αγώνα των απλήρωτων και απολυμένων καθαριστριών του ΙΚΑ Ζωγράφου, που από τον Μάρτη του 2017 βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα ενάντια στον εργολάβο που έχει αναλάβει την υπηρεσία καθαρισμού του κτηρίου, θυμίζοντας την κλιμάκωση της εργοδοτικής ασυδοσίας και το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών στο Δημόσιο: «Στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Ζωγράφου απολύθηκαν από την επιχείρηση “The Brothers” ιδιοκτησίας Ιωάννη Μούρτζη 3 καθαρίστριες και καθαριστές που διεκδικούν τις υπερημερίες τους από το Μάρτη του ’17. Οι εργαζόμενοι/ες μετά από μήνες απλήρωτης εργασίας ζήτησαν απ’ το αφεντικό τα δεδουλευμένα τους χωρίς αποτέλεσμα. Όταν οι εργαζόμενοι έκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, εκείνος τους απέλυσε εκδικητικά.  Και μετά αρνήθηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα όταν το θέμα ήρθε στην Επιθεώρηση Εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι/ες να καταθέσουν αγωγή εναντίον του. Στην αγωγή ζητούν τις δεδουλευμένες υπερημερίες τους όσο και τις υπερημερίες από την εκδικητική απόλυση μέχρι και την επαναπρόσληψη που διεκδικούν. 
Πολλοί εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί εντελώς στην περίοδο της κρίσης και το ζήτημα της απλήρωτης εργασίας και της καθυστέρησης πληρωμών και υπερωριών έχει παραγίνει. Μερίδιο ευθύνης φέρουν φυσικά και οι μνημονιακές κυβερνήσεις που όχι απλώς δεν κάνουν τίποτα για να επιβάλουν την εργατική νομοθεσία, αλλά την καταργούν και καταλύουν συστηματικά κάτω από τις επιταγές των εργοδοτικών οργανώσεων και της τρόϊκας-δανειστών. 
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των εργαζομένων και ζητάμε την καταβολή των υπολοίπων υπερημεριών και την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών-ών ΙΚΑ-ΕΦΚΑ, καμιά ανοχή στις μεθοδεύσεις του αφεντικού. Διεκδικούμε νομοθετικά μέτρα για διασφάλιση της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων και τακτικής καταβολής των μισθών των εργαζομένων σε κάθε κλάδο, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα”.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία