Κοντά στη νίκη οι εργαζόμενοι στο δήμο Αιγάλω

Τ ις τελευταίες μέρες φάνηκε ξεκάθαρα πόσο σημαντικοί μπορεί να είναι οι αγώνες των εργαζομένων για να σπάσει ο μνημονιακός μονόδρομος της λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι στο δήμο Αιγάλεω μπόρεσαν με τις κινητοποιήσεις τους να επιβάλλουν απόφαση υπέρ τους στο δημοτικό συμβούλιο κόντρα στις επιλογές της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιώργος Βούρος

Οι περικοπές των πόρων στους δήμους εκτός από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες έχει οδηγήσει και σε δραματική επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προσφεύγουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό με συμβάσεις το οποίο πριν προλάβει να εκπαιδευτεί καλά καλά στα καθήκοντά του απολύεται. Η τακτική αυτή πέρα από το ότι ανοίγει το δρόμο (σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται από τον Κλεισθένη) στις ιδιωτικοποιήσεις καίριων υπηρεσιών για το βιοτικό επίπεδο των δημοτών και το περιβάλλον, όπως η καθαριότητα των δήμων, ανοίγει το δρόμο και για επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στους δήμους.
Ευελιξία ως η αρχή του παντός για τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν με ευέλικτα ωράρια, ευέλικτες συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς, με ανύπαρκτα δικαιώματα. Και πολλές φορές, όπως έχει συμβεί σε πολλούς δήμους τα τελευταία χρόνια από το Περιστέρι και του Ζωγράφου μέχρι τη Θεσσαλονίκη κ.α., με ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας. Για τις παρατάξεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς η στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους και των εργαζομένων γενικότερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης τους ενάντια στα σχέδια να λειτουργήσουν οι δήμοι ως ιδιωτικές εταιρείες και τα παραδείγματα που ακολουθούν δείχνουν ακριβώς αυτό.
Δήμος Αιγάλεω
Πολύ κοντά σε μια σπουδαία νίκη βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δήμο Αιγάλεω. Οι εργαζόμενοι του δήμου είχαν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και είχαν προσφύγει και δικαστικά απαιτώντας να τους καταβληθούν κανονικά ο 13ος και ο 14ος μισθός, που τους είχαν αφαιρεθεί με αποφάσεις προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.
Η πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου δικαίωσε τους εργαζόμενους του Δήμου Αιγάλεω. Τότε ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, χρόνια στέλεχος του Συνασπισμού και μετέπειτα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Τσίπρα, άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης. Η έφεση είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί την Παρασκευή 8 Φλεβάρη.
Οι εργαζόμενοι του δήμου με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης αποφάσισαν την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων διαρκείας με παράσταση διαμαρτυρίας του Σωματείου τους στο Δημαρχείο από την Τετάρτη 30 Γενάρη ως και την Παρασκευή 1 Φλεβάρη και κλείσιμο του γκαράζ του δήμου. Στάσεις διαμαρτυρίας από τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη ως και την Πέμπτη 7 Φλεβάρη και κορύφωση των κινητοποιήσεων τη μέρα εκδίκασης της έφεσης την Παρασκευή 8 Φλεβάρη με 24ωρη απεργία. Κινητοποίηση είχε προγραμματιστεί και κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου.
Αυτή η τελευταία κινητοποίηση σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα των εργαζομένων έφερε τους αγώνες τους κοντά στη δικαίωση, καθώς 5 δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ (σπάζοντας τη γραμμή της δημοτικής αρχής) ψήφισαν μαζί με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, την απόσυρση της δημοτικής αρχής από κάθε ένδικο μέσο σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης που δικαιώνει τους εργαζόμενους, υποχρεώνοντας τον δήμαρχο Δ. Μπίρμπα να δηλώνει ότι δεν θα παραστεί νομικός εκπρόσωπος του δήμου στο δικαστήριο της 8/2 για να υποστηρίξει την έφεση. 
Το σωματείο αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων αλλά θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση καθώς πολλές φορές στο παρελθόν οι δεσμεύσεις που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του έχουν αποδειχθεί κούφιες.
Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους στάθηκε με ανακοίνωση και παρουσία στις κινητοποιήσεις η δημοτική παράταξη ΡΗΓΜΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ που συμμετέχουν δυνάμεις και κόσμος της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: “Αν κάποιες φορές τα δικαστήρια δικαιώνουν τα αιτήματά μας, ξέρουμε καλά πως δεν πρέπει να μένουμε εκεί, αλλά να εξακολουθούμε να πιέζουμε για αυτά που μας ανήκουν. Γνωρίζοντας καλά πως η κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή στο Αιγάλεω μπορούν και αλλάζουν αποφάσεις και δεσμεύσεις όταν αυτές δεν τους βολεύουν, εμείς χρησιμοποιούμε το δικό μας “όπλο”, τους αγώνες μας”.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία