Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Εκλογές ΕΙΝΑΠ 26 Φλεβάρη

Να δυναμώσουμε τους αγώνες κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα μνημόνια και τα «ματωμένα πλεονάσματα»στην υγεία και την κοινωνία, για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους
Στις 26 Φλεβάρη θα διεξαχθούν οι εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών της ΕΙΝΑΠ στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. 
Η υγεία αποτελεί ενα χώρο στον οποίο οι μνημονιακές πολιτικές είχαν την τιμητική τους όλο το τελευταίο διάστημα. Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι στηρίζει τη δημόσια υγεία και τα βάζει με τα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχισε με τον καλύτερο τρόπο το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με βάση τις επιταγές της Ε.Ε.-ΔΝΤ- ΚΕΦΑΛΑΊΟΥ, μέσα απο την επιβολή περικοπών των προυπολογισμών για να βγαίνουν τα πλεονάσματα, τη δημιουργία στρατιών συμβασιούχων, τον περιορισμό δημόσιων υποδομών, την ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών αλυσίδων, την πειθάρχηση και εντατικοποίηση της εργασίας.
Τα αποτελέσματα της συνέχισης της νεοφιλελευθερης πολιτικής είναι καταστροφικά τόσο για τους  ασθενείς όσο και για την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών που με εντιμότητα προσπαθούν να παράσχουν υψηλής ποιότητας περίθαλψη στο λαό.
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, το μαζικό σχήμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στον κλάδο  συνέβαλλε αποφασιστικά  σε όλες τις σοβαρές μάχες του ιατρικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια.
Ακόμα  και οι μικρές νίκες του κλάδου  ήταν αποτέλεσμα των αγωνιστικών πιέσεων πάνω στην κυβέρνηση.  Γιατί κάτω από την πίεση των απεργιών και των αγωνιστικών συλλαλητηρίων έχει μείνει στα χαρτιά ο νόμος για το ελαστικό ωράριο, δεν έχει προχωρήσει η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων, δεν προχώρησαν οι μαζικές απολύσεις των επικουρικών γιατρών. Γιατί κάτω από την κατακραυγή  υποχρεώθηκε τελικά η κυβέρνηση  να δώσει ένα μέρος από τα αναδρομικά στους  νοσοκομειακούς γιατρούς αφού αρχικά είχε ανακοινώσει στην ΔΕΘ την χορήγηση τους μόνο στους  μηχανισμούς του βαθύ κράτους .
Είμαστε αντίθετοι στις λογικές του υποταγμένου και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και τις παρατάξεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ, που αδιατάρακτα μοιράζουν τις καρέκλες στα προεδρεία και ψηφίζουν αγκαλίτσα όλες τις σημαντικές αποφάσεις αλλά και στη λογική  που εκφράζεται από τη ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) που θεωρεί τους αγώνες ιδιοκτησία της και συχνά αντιμετωπίζει έως και εχθρικά οτιδήποτε κινείται στα αριστερά της και που παρά την αγωνιστική φρασεολογία,  «φρενάρει» την διάθεση του κόσμου να παλέψει και να αντισταθεί ως το τέλος . 
Θεωρούμε πως μόνο το μαζικό κίνημα μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις γενικές συνελεύσεις και το συντονισμό τους μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος, να συγκρουστεί και να ανατρέψει όλες τις πτυχές της αντεργατικής πολιτικής που το υπάρχον σύστημα γεννά.
Η ψήφος στο ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ  σημαίνει την ενεργό στήριξη στη λογική των συλλογικών αγώνων για να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση και πραγματική συμμετοχή στην πάλη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών αλλά και του δικαιώματος των ασθενών για πρόσβαση σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν  και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας.

Καραβάς Αντώνης, 
παθολόγος, ΓΝΑ Γεννηματάς
Τοσονίδου Δέσποινα, 
ακτινοδιαγνωστής, Ασκληπιείο Βούλας, μέλος ΕΕ της ΟΕΝΓΕ
Φαράντος Χαράλαμπος, 
χειρουργός, ΓΝΑ Γεννηματάς
Χαμόδρακα Ευτυχία, 
καρδιολόγος, Ασκληπιείο Βούλας

 

Διανομείς: Είναι εργάτες, 
όχι συνεργάτες

Π ροσπάθεια οι διανομείς παραγγελιών να μετατραπούν από εργάτες σε συνεργάτες φαίνεται ότι υπάρχει το τελευταίο διάστημα με τη δραστηριοποίηση εταιρείας από τη Φινλανδία στην Αθήνα που ζητάει οι διανομείς να μην είναι υπάλληλοι με Σύμβαση Εργασίας αλλά «ελεύθεροι συνεργάτες» με την υπογραφή ιδιωτικού συμβολαίου!
Αυτό το νέο έρχεται ενώ από τα τελευταία συμβάντα ξυλοδαρμού διανομέων από εργοδότες και θανατηφόρων ατυχημάτων έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σωματεία και επιτροπές αγώνα που παλεύουν για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στον κλάδο. Για την πλήρη ασφάλιση, την παροχή οχήματος από την εταιρεία καθώς και την ανάληψη του κόστους συντήρησης, της βενζίνης και των μέσων προστασίας ως αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Όλα τα παραπάνω δεν θα ισχύουν αν το μοντέλο πληρωμής ανά παραγγελία επικρατήσει. 
Τέτοιες προσπάθειες δεν είναι καινούργιες στις διανομές. Οι μεγάλες εταιρείες κούριερ στις ταχυμεταφορές, η ACS, η Speedex, η Γενική Ταχυδρομική κ.α. έχουν κάποιους υπαλλήλους που αμείβονται με το κομμάτι και αυτή η σχέση εργασίας θα ήθελαν να επεκταθεί συνολικά. Χάρη όμως στη δράση των σωματείων του κλάδου και των κινητοποιήσεων που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι το μοντέλο αυτό δεν είχε εξαπλωθεί. Αντίστοιχες δράσεις αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουν οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές χρειάζεται να έχουν οι διανομείς παραγγελιών και οι συλλογικότητες που έχουν δημιουργήσει.

 

Κινητοποίηση για μισθούς και συμβάσεις

Π έντε σωματεία του ιδιωτικού τομέα, (Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Ψηφιακών Μέσων Αττικής, το Σωματείο Βάσης εργαζομένων στις ΜΚΟ και το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο νομού Αττικής), με κοινή τους ανακοίνωση, καλούν σε συγκέντρωση το Σάββατο 16 Φλεβάρη στην Αθήνα.
Κύρια αιτήματα της διαδήλωσης, όπως και της απεργίας που είχε γίνει το Νοέμβρη, είναι οι αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις εργατικές ανάγκες και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επίσης το σταμάτημα των απολύσεων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Με βάση τα παραπάνω αιτήματα, τα πέντε σωματεία απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις εργαζόμενες από κάθε εργασιακό κλάδο και χώρο δουλειάς, τις συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων, τα συλλογικά εγχειρήματα αγώνα σε γειτονιές και όλες τις δυνάμεις του ταξικού κοινωνικού κινήματος να στηρίξουν τη διαδήλωση, να πάρουν αποφάσεις, να συμβάλουν με το πλαίσιο και τα αιτήματά τους στην κινητοποίηση στην Αθήνα. 

 

Συνδικαλιστική δίωξη στο ΙΓΜΕ

Η διοίκηση του Ινστιτούτου Γεωλωγικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει την αντίσταση στα σχέδια διάλυσης του Ινστιτούτου που προβάλλουν οι εργαζόμενοί του με πειθαρχικές διώξεις και μπούλινγκ εναντίον τους.
Το Δ.Σ. του ΙΓΜΕ αποφάσισε στις 25 Γενάρη να εκπαραθυρώσει το γνωστό αγωνιστή και συνδικαλιστή Χάρη Σμυρνιώτη από τη θέση Προϊσταμένου της Δ/νσης Υδρογεωλογίας που είχε τοποθετηθεί το 2016, μετά από κρίση με αξιοκρατικά κριτήρια, από την προηγούμενη Διοίκηση. Απόφαση που πάρθηκε εξαιτίας της πλούσιας συνδικαλιστικής δράσης του, είτε ως προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων είτε ως αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων. Έχει κάνει το «έγκλημα» να αγωνίζεται για να μην περάσουν οι απολύσεις, να μην κλείσει και να μην ιδιωτικοποιηθεί το ΙΓΜΕ. 
Έτσι η διοίκηση με τις ευλογίες του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οδηγήθηκε στο να πάρει μια παράνομη, με βάση τους ίδιους τους κανονισμούς του ΙΓΜΕ, απόφαση. Είναι μάλιστα συνέχεια της απαράδεκτα μειοτικής αξιολόγησης του συνδικαλιστή που καταργήθηκε ως παράνομη από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. 
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν ήθελε το συνδικαλιστή και λόγω υπηρεσιακών θεμάτων όπως η επαναξιολόγηση του Δικτύου Παρακολούθησης των Υπόγειων νερών της Χώρας αλλά και η προώθηση στο ΙΓΜΕ της καταγραφής παράνομων και νόμιμων γεωτρήσεων (έργου που έχει σχέση με την τιμολόγηση του νερού και την εμπορευματοποίηση του).
Το Συνδικάτο του ΙΓΜΕ και οι Εκπρόσωποι των εργαζόμενων έδωσαν μάχη στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΓΜΕ για την απόσυρση της εισήγησης, που παρά τις νομικές της ατέλειες, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι με κινητοποιήσεις να απαντήσουν και σε αυτή την απόφαση παρωδία ζητώντας να ανακληθεί η άδικη απόφαση και να σταματήσουν η Διοίκηση και η κυβέρνηση την προσπάθεια εκφοβισμού τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία