Η πάλη ενάντια στο σεξισμό στα σχολεία

Φωτογραφία

Η εκδήλωση των ΜΕΣ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σοφία Γαρμπή

Το Σάββατο 2 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Μαθητών/τριών Ενάντια στο Σύστημα (ΜΕΣ) για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στόχος της εκδήλωσής μας ήταν αρχικά να καταδείξουμε ότι η 8 Μάρτη δεν συνιστά μια μέρα-άλλοθι για την αναπαραγωγή της χυδαίας εμπορευματοποίησης, όπου καταναλωτές και καταναλώτριες θα σπεύσουν να αγοράσουν κάρτες και λουλούδια. Για μας, η 8 Μάρτη δεν είναι ούτε μια επετειακή διοργάνωση με εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Είναι η μέρα που αποτελεί σημείο αναφοράς για σκέψη και δράση, μια από τις πιο ιστορικές στιγμές της καθολικής πορείας των γυναικών.
Εκδήλωση
Η εκδήλωση αποτελούνταν από δύο εισηγήσεις μαθητριών. Η πρώτη εμπεριείχε μια ιστορική αναδρομή στους παγκόσμιους γυναικείους αγώνες, για να γίνει κατανοητό το πώς καθιερώθηκε η 8 Μάρτη ως ημέρα των γυναικών. Υπήρξε παράλληλα και αναφορά στα γυναικεία επαναστατικά κινήματα στην Ελλάδα. Στη δεύτερη εισήγηση έγινε ανάλυση για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο και για το πώς εντοπίζεται ο σεξισμός σε διάφορους τομείς (ΜΜΕ, εκπαίδευση, οικογένεια). Με αφορμή το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη οικογένεια, τονίστηκε ότι η μειονεκτική θέση της δεν «ξεφύτρωσε» από κάπου. Αντίθετα, εξυπηρετεί την ομαλή λειτουργία του κοινωνικοοικονομικού συστήματος (καπιταλισμού). Επίσης, έγινε αναφορά στη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα του σήμερα, στο πώς αυτή πλήττεται από τις μνημονιακές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και την άνοδο της ακροδεξιάς. Και στις δύο εισηγήσεις υπήρξε ιδιαίτερη μνεία για τη μεγαλειώδη φεμινιστική απεργία που έλαβε χώρα στην Ισπανία και σε 40 χώρες διεθνώς στην περσινή 8 Μάρτη. Ιδιαίτερα, στην πρώτη εισήγηση αποδόθηκε με γλαφυρότητα το κλίμα που επικράτησε στην Ισπανία πέρυσι.
Αντισεξισμός στα σχολεία
Κλείνοντας τις ομιλίες, περιγράψαμε την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας, κυρίως μέσω βιωματικών εμπειριών. Άνοιξε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν σχεδόν όλες/οι. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι κάθε φορά που κάποια/ος μιλούσε, οι υπόλοιποι στην αίθουσα έγνεφαν, δείχνοντας ότι κατανοούσαν τι ακριβώς ήθελε να πει. Το γνέψιμο γινόταν τόσο έντονο μερικές φορές, που φαινόταν ότι όλοι ένιωθαν-καταλάβαιναν και συμμερίζονταν τον ομιλητή. «Ο σεξισμός υπάρχει στο ψωμί και στο γάλα μας», όλοι έχουμε μεγαλώσει και μάθει σε αυτόν. Όλες οι κοπέλες και γυναίκες στην αίθουσα είχαν εκατοντάδες εμπειρίες να διηγηθούν για το πώς βιώνουν το σεξισμό και την καταπίεση στο σχολείο, τη σχολή και τη δουλειά.
Η εκδήλωση, και η συζήτηση που ακολούθησε, μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας κάποια πράγματα. Ότι γυναίκες και άνδρες πρέπει να δίνουμε καθημερινά την πάλη για να αποτινάξουμε κάθε είδους σεξιστικό στερεότυπο. Ότι μαθήτριες και γυναίκες θέλουμε στο πλευρό μας τους συμμαθητές και τους άνδρες για την πάλη ενάντια στο σύστημα που μας καταπιέζει. Σκοπεύουμε να διοργανώσουμε παρόμοια εκδήλωση στα σχολεία μας, που θα περιλαμβάνει και ένα μικρό θεατρικό(!) την ίδια στις 8 Μάρτη. Στόχος μας είναι να ανοίξουν και άλλες συζητήσεις, να καταλάβουν και άλλες κοπέλες ότι δεν είναι μόνες και να ξεφοβηθούν. Το κυριότερο όμως είναι να κατέβουμε όλες και όλοι στο δρόμο στις 8 Μάρτη, να δώσουμε ενωτικά και συλλογικά μια μάχη για έναν κόσμο που θα μας χωρά όλες και όλους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία