Νέα από τους εργατικούς χώρους

Φωτογραφία

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Αποτελέσματα εκλογών ΕΙΝΑΠ
Ισχυρή η Αριστερά – Καταδίκη του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού – Αρνητική εξέλιξη η μικρή αύξηση των καθεστωτικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Ο ι νοσοκομειακοί γιατροί στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά επιμένουν αριστερά και καταδικάζουν τον νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών. Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι δεν επηρεάστηκαν από την προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη δήθεν ανάταξη του συστήματος υγείας και τη χορήγηση ενός μέρους των αναδρομικών. Καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική και την κυβερνητική παράταξη «Μέτωπο» για την άθλια κατάσταση στη δημόσια υγεία, την εργασιακή εξόντωση, τον νέο αυταρχισμό και τα νέα πελατειακά δίκτυα που οργανώνουν οι διοικήσεις με τους κυβερνητικούς παρατρεχάμενους, καταδίκασαν την ομηρία των επικουρικών γιατρών και την εργασιακή ανασφάλεια.
Στήριξαν τις δυνάμεις της Αριστεράς, που συνέβαλαν στους αγώνες του κλάδου την προηγούμενη περίοδο, συνειδητοποιώντας ότι κάτω από την πίεση των απεργιών και των αγωνιστικών συλλαλητηρίων έχει μείνει στα χαρτιά ο νόμος για το ελαστικό ωράριο, δεν έχει προχωρήσει η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων, δεν προχώρησαν οι μαζικές απολύσεις των επικουρικών συναδέλφων μας. Τίμησαν με την ψήφο τους αυτούς που σε καθημερινή βάση ενημερώνουν, οργανώνουν συνελεύσεις, αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες των διοικήσεων και του διευθυντικού κατεστημένου. 
Από τις αγωνιστικές δυνάμεις της Αριστεράς με τη συμμετοχή στις εκλογές η ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ) ανέβηκε γύρω στις 200 ψήφους, με τα καλύτερα ποσοστά στον Ευαγγελισμό. 
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ), το σχήμα της ενωτικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στο οποίο συμμετέχει και η Ριζοσπαστική Ενότητα Ιατρών (ΡΕΙ-ΜΕΤΑ), έχασε περίπου τους 50 ψήφους από τις εκλογές του 2016. Τα καλύτερα αποτελέσματα για το ΕΚΑ ήταν στα νοσοκομεία Νίκαια, Ασκληπιείο, Άγιος Σάββας. Το Ενωτικό Κίνημα είχε μικρές απώλειες σε πολλά νοσοκομεία κυρίως επειδή είχε λιγότερους ειδικευόμενους στο ψηφοδέλτιο, γεγονός που συνδέεται με τους συσχετισμούς στις φοιτητικές παρατάξεις στις ιατρικές σχολές. Στην τριετία που πέρασε, δεν υπήρξε τόσο έντονη κινηματική δράση με αγώνες διαρκείας μέσα στα νοσοκομεία, με επισχέσεις εργασίας και επιτροπές αγώνα όπως σε άλλες περιόδους. Επιπλέον το σχήμα είχε ζητήματα οργανωτικότητας και ενιαίας δράσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα.
Η αρνητική εξέλιξη αφορά τον παραδοσιακό κυβερνητικό συνδικαλισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) ανέβηκε γύρω στις 250 ψήφους και το ΚΙΝΑΛ (σκιά της παλιάς κραταιάς ΠΑΣΚΕ στον κλάδο) διατήρησε και αύξησε τα ποσοστά του, πατώντας πάνω στο χαλί που τους έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της για επιστροφή στην κυβερνητική εξουσία. Βέβαια για άλλη μια φορά δούλεψαν γι’ αυτό τα κυκλώματα του παλιού καθεστωτικού διευθυντικού και πανεπιστημιακού κατεστημένου.
Από ισχυρές θέσεις συνεχίζουμε τον αγώνα για να ανατραπεί και να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση του μνημονιακού νεοφιλελευθερισμού, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών, αλλά και του δικαιώματος των ασθενών για πρόσβαση σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας.

Νέα κινητοποίηση για τους συμβασιούχους του Δημοσίου

Σ ε νέα κινητοποίηση καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο την Πέμπτη 14 Μάρτη η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Δημόσιο. Η κινητοποίηση θα γίνει στη 1 μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει και πορεία προς τη βουλή. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που είχε καλέσει και το απογευματινό συλλαλητήριο στις 12 του Φλεβάρη, με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης.
Οι αποφάσεις σωματείων, συνδικάτων και Ομοσπονδιών που στηρίζουν το δίκαιο αίτημα να γίνουν μόνιμοι όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τις 150. Στην πρόσφατη όμως συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έθιξε καν το θέμα και προφανώς ούτε η νυν αξιωματική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιες κατευθύνσεις. Ούτε βέβαια οι λοιποί μνημονιακοί συνοδοιπόροι (ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) και βέβαια ούτε η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν στάθηκαν με τη μεριά των εργαζομένων. Παρά το ότι σε όλα τα κόμματα κοινοποιήθηκαν στο προηγούμενο συλλαλητήριο οι αποφάσεις των εργαζομένων.
Το βασικό αίτημα είναι να απαλειφθεί από το άρθρο 103 του συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα και απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Όχι στην 
αντικατάσταση του ΙΓΜΕ 
από την ΕΑΓΜΕ

Μ έσα στα μεσάνυχτα της Παρασκευής 1 Μάρτη έφερε η κυβέρνηση στη βουλή νόμο, με τον οποίο ιδρύεται η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και καταργείται το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Οι εργαζόμενοι, απέναντι στην κλοπή των κόπων τους και των δικαιωμάτων τους που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, ξεκίνησαν τη Δευτέρα 4 Μάρτη λειτουργική κατάληψη διαρκείας, ελπίζοντας ότι, με τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλων στον αγώνα τους, θα μπορέσουν να σταματήσουν και αυτή την προσπάθεια κατάργησης του ΙΓΜΕ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά.
Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί οι προσπάθειες των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά να κλείσουν το ΙΓΜΕ, που είχαν αποτύχει χάρη στην αποφασιστική κινητοποίηση των εργαζομένων του ΙΓΜΕ.
Στόχος της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο είναι ως την Πέμπτη 7 Μάρτη, που ψηφίζεται με διαδικασίες fast-track, να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του σχεδίου ξεπουλήματος του Ορυκτού Πλούτου. Το ΕΑΓΜΕ δεν θα είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο όπως το ΙΓΜΕ και θα έχει απλά ελεγκτικό-γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Θα λέει δηλαδή την άποψή του πάνω σε επενδύσεις αλλά η άποψή του δεν θα είναι δεσμευτική. 
Αυτό που θέλουν είναι το ΕΑΓΜΕ να λειτουργεί συμπληρωματικά υπέρ των επιχειρήσεων και να έχει εργαζόμενους με εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μπλοκάκι, περιορίζοντας τις οργανικές θέσεις από 1.000 σε 220. Αυτό σημαίνει ότι η απορρόφηση των 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα γίνει με αναθέσεις εργασιών σε τρίτους και εκχωρήσεις εργασιών με outsourcing σε γραφεία παροχής υπηρεσιών. Και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, που μεταφέρονται στον ΕΑΓΜΕ, καταργούνται, αφού δεν θα ισχύουν οι ως σήμερα συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι κανονισμοί προσωπικού και θα ισχύει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Έτσι οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ χάνουν οριστικά 3.5 εκατ. ευρώ που αφορούν αναδρομικά τα οποία προκύπτουν τόσο από τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όσο και από τη νομοθετική άρση της παράνομης εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου. 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία