Ανακοίνωση της Ανυπότακτης Αθήνας

Πριν περίπου ένα χρόνο αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την Δημοτική Κίνηση «Ανυπότακτη Αθήνα».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στόχος μας και βασική έγνοια, να δημιουργήσουμε μια συλλογικότητα που θα αγωνίζεται με συνέχεια και συνέπεια για τα προβλήματα των κατοίκων αυτής της πόλης, κι όχι άλλη μια παράταξη, που θα ολοκληρώνεται από τη διεκδίκηση αυτοδιοικητικών θώκων και την καταγραφή ενός εκλογικού ποσοστού. Μια συλλογικότητα που θα αποτελέσει το ενοποιητικό στοιχείο για τις πολιτιστικές, οικολογικές, κοινωνικές κα διεκδικήσεις και θα αγωνίζεται για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Παράλληλα, μια Δημοτική Κίνηση που θα τοποθετείται ενεργά και με απόλυτη σαφήνεια στο πολιτικό σκηνικό, ενάντια στη μνημονιακή επιτροπεία και το νεοφιλελευθερισμό, διεκδικώντας μια Λαϊκή Αυτοδιοίκηση όπου θα συναρθρώνονται θεσμοί άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας· διεκδίκηση που πραγματώνεται τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και υπερβαίνοντάς το με την ενίσχυση και την μαζικοποίηση τοπικών πρωτοβουλιών, συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για το περιβάλλον, το αστικό τοπίο, την κατοικία, τους ελεύθερους χώρους, την κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη, με στόχο μαζί να επανοικειοποιηθούμε τις γειτονιές μας.
Στο πλαίσιο αυτό, η θεσμική εκπροσώπηση που ενδέχεται να φέρει η συμμετοχή στις εκλογές, δε μας βρίσκει αδιάφορες/ους. Όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μία ευρεία εκλογική συνεργασία που θα ενέχει όλες τις οργανώσεις/συλλογικότητες που αγωνίζονται γι’αυτή την πόλη. Στην προσπάθεια αυτή, συναντήσαμε μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο όμως δεν διασφάλισε τη συνεργασία αυτή. Ίσως είναι σημεία των καιρών, ίσως και αδυναμίες του κινήματος και της Αριστεράς, αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης, η πολιτική αμφιθυμία μέχρι σε μερικές περιπτώσεις και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του αγώνα, οδήγησαν σε αποτυχία αυτή την προσπάθεια.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στόχος της Κίνησής μας δεν είναι η άνευ προϋποθέσεων διεκδίκηση θεσμικής εκπροσώπησης. Παράλληλα δεν θέλουμε να συμβάλουμε στον περαιτέρω κατακερματισμό των δυνάμεων της Αριστεράς δημιουργώντας άλλο ένα διακριτό Δημοτικό ψηφοδέλτιο. Αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τη μάχη για τη διεκδίκηση της πόλης μας. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να συμμετέχουμε στις εκλογές μόνο για τις Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων. Και αυτή τη μάχη, καλούμε ξανά, όλες τις οργανώσεις και συλλογικότητες που έχουμε βρεθεί μαζί στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος να συνεργαστούμε και να την δώσουμε μαζί.
Να παλέψουμε για το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο, για τους ελεύθερους χώρους που υποβαθμίζονται ή εκποιούνται. Να απαντήσουμε στα τεχνητά διλήμματα προόδου ή συντήρησης με τον δικό μας αληθινό αγώνα για τη ζωή μας σ’ αυτή την πόλη. Να απαντήσουμε στο φασισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία διεκδικώντας μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη σε όλους τους κατοίκους της. Για κάποιους η Αθήνα είναι ένα σκαλοπάτι στην πολιτική τους σταδιοδρομία, είναι η πρωτεύουσα της χώρας ή ένα εκλογικό ποσοστό. Για εμάς, η Αθήνα είναι οι γειτονιές μας, τα πάρκα μας, οι κάτοικοί της, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, ακόμα κι ο αέρας που αναπνέουμε. Η Αθήνα είμαστε εμείς. Σας, καλούμε, λοιπόν να δώσουμε όλες κι όλοι μαζί αυτή τη μάχη…
… από τις γειτονιές για τις γειτονιές!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία