Φύλλο Νο 430 (20 Μάρτη 2019)

«Προοδευτική» παράταξη εναντίον «δεξιάς παλινόρθωσης»;

Συμπλέουν σε νεοφιλελευθερισμό, εθνικισμό, ρατσισμό

Της σύνταξης...

Στην πορεία προς τις εκλογές έχει γίνει σαφές ότι βασική προϋπόθεση για μια στοιχειώδη συνοχή του σχεδίου του Τσίπρα είναι να μην αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «απειλή» από τα αριστερά.

Κοινωνική και πολιτική κρίση στην Ευρώπη

Η εικόνα σε δύο από τους ισχυρότερους καπιταλισμούς της Ευρώπης το τελευταίο διάστημα αποτυπώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τα φαινόμενα κρίσης στην ήπειρο.

Ανακοίνωση της Ανυπότακτης Αθήνας

Πριν περίπου ένα χρόνο αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την Δημοτική Κίνηση «Ανυπότακτη Αθήνα».

Κόντρα στο Ρεύμα: Παρουσίαση διακήρυξης και ψηφοδελτίου

Τ ην Κυριακή 17 Μάρτη, στον ιστορικό χώρο του μπλόκου της Κοκκινιάς, έγινε παρουσίαση της πολιτικής και εκλογικής διακήρυξης της Κίνησης «Πολίτες Κόντρα στο Ρεύμα», που εδώ και δέκα χρόνια παρεμβαίνει σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Λένε ότι... οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα λειτουργούν για το κοινό καλό

Έχει ανοίξει μια τεράστια συζήτηση στη δημόσια σφαίρα για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Συνέλευση «Φίλων της Κομμούνας»

Έ χοντας κάνει τον απολογισμό δράσεων το προηγούμενο διάστημα, την Κυριακή 17 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση των «Φίλων της Κομμούνας». Φυσικά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των δύο νέων ιδεών: «Λέσχη Ανάγνωσης» και «Ιστορίες Κινηματογράφου».

Έκθεση γελοιογραφίας «DEMOCRISIS–Δημοκρατία σε κρίση»

Εκθεσιακός χώρος Μετρό Συντάγματος 1-7/4/2019

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Σύμβαση – δώρο στους τραπεζίτες

Δήλωση των μελών του Γ.Σ. ΟΤΟΕ Α. Καββαδία και Δ. Γεωργούλη

11 Απρίλη: Απεργία για κούριερ, ντελίβερι και εξωτερικούς

Την Πέμπτη 11 Απρίλη, 24ωρη απεργία πραγματοποιεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).

Χωρίς συναίνεση, είναι βιασμός

Να αλλάξει ο ορισμός στον Ποινικό Κώδικα

Πανεκπαιδευτικό μέτωπο ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου

Νεοφιλελεύθερη επίθεση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών: Μια εντελώς ανεπαρκής λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα

Πριν λίγες βδομάδες υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τους Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) Ναρκωτικών.

Πώς χάθηκε η ιρανική επανάσταση

Σαράντα χρόνια από μια γνήσια λαϊκή επανάσταση (μέρος Β')

Μικρά Αντιρατσιστικά

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ανιχνεύοντας την επαναστατική διαδικασία στη Μέση Ανατολή

Οκτώ χρόνια μετά την έκρηξη των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης το 2011, η κατάσταση στην περιοχή δείχνει ζοφερή στα μάτια πολλών.

Και όμως γυρίζει

Ιρλανδία: Οι οικογένειες των νεκρών της «Ματωμένης Κυριακής» (όταν Ιρλανδοί διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από το βρετανικό στρατό στις 30 Γενάρη του 1972 στο Ντέρι της Β. Ιρλανδίας) ζητούν επί δεκαετίες δικαίωση. Τελικά, για τα αιματηρά γεγονότα καταδικάστηκε… ένας στρατιώτης. Θα ήταν ίσως υπερβολή να απαιτήσει κανείς να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη –δηλαδή να τιμωρηθεί το… βρετανικό κράτος. Αλλά η αθώωση 16 άλλων στρατιωτών και μια απόφαση που βρήκε μόνο έναν ένοχο για τέτοιο οργανωμένο μακελειό είναι πρόκληση. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του καταδικασμένου στρατιώτη και δήλωσε ότι «έχουμε προφανώς χρέος σε εκείνους που υπηρέτησαν με θάρρος για να φέρουν την ειρήνη στη Βόρειο Ιρλανδία»…

Μνήμες αραβικής άνοιξης ξυπνάνε στην Αλγερία

Στις 22 Φλεβάρη ξέσπασε ένα κύμα διαδηλώσεων στην Αλγερία, ενάντια στην απόφαση του Μπουτεφλίκα να διεκδικήσει μια 5η θητεία στις εκλογές. Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα κυβερνά από το 1999, ενώ από το 2013, που υπέστη εγκεφαλικό, δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ δημόσια. Η αφορμή των διαδηλώσεων ήταν ένα ηθικό-αυτονόητο ζήτημα, ότι «δεν είναι σε θέση να μας κυβερνά».

Η εξέγερση στο Σουδάν

Το Σουδάν ζει τη δική του εξέγερση ενάντια στη δικτατορία του Ομάρ Μπασίρ από τις 19 Δεκέμβρη. Πρόκειται για μια δυσφορία που επίσης είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν (με μεγάλες διαδηλώσεις το 2013) και προειδοποιούσε για το σημερινό ξέσπασμα. Αυτό αποτελεί την πιο παρατεταμένη αμφισβήτηση του καθεστώτος Μπασίρ αφότου κατέλαβε την εξουσία πριν 30 χρόνια.

Παλαιστίνη

Στις 14 Μάρτη εκτοξεύτηκαν δύο ρουκέτες από τη Γάζα προς το Τελ Αβίβ. Η Χαμάς, αλλά και η Ισλαμική Τζιχάντ, δεν ανέλαβαν την ευθύνη κι επιπλέον πήραν πολιτικές αποστάσεις («εκτός εθνικής συναίνεσης η εκτόξευση ρουκετών σε αυτή τη συγκυρία»). Ενώ ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι μάλλον επρόκειτο για ατύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης των ρουκετών, ένας ισχυρισμός που δεν έχει διαψευστεί από κανένα.

Φοιτητικές εκλογές στις 10 Απρίλη: Η Αριστερά μπροστά σε μια δύσκολη μάχη

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Απριλίου μέσα σε ένα όχι και τόσο ευνοϊκό κλίμα για το φοιτητικό κίνημα και την Αριστερά. Στο δρόμο προς τις κάλπες η φοιτητική Αριστερά καλείται να αναμετρηθεί όχι μόνο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και με τις παθογένειες που ταλανίζουν την ίδια τα τελευταία χρόνια.