Ιρλανδία:
Οι οικογένειες των νεκρών της «Ματωμένης Κυριακής» (όταν Ιρλανδοί διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από το βρετανικό στρατό στις 30 Γενάρη του 1972 στο Ντέρι της Β. Ιρλανδίας) ζητούν επί δεκαετίες δικαίωση. Τελικά, για τα αιματηρά γεγονότα καταδικάστηκε… ένας στρατιώτης. Θα ήταν ίσως υπερβολή να απαιτήσει κανείς να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη –δηλαδή να τιμωρηθεί το… βρετανικό κράτος. Αλλά η αθώωση 16 άλλων στρατιωτών και μια απόφαση που βρήκε μόνο έναν ένοχο για τέτοιο οργανωμένο μακελειό είναι πρόκληση. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του καταδικασμένου στρατιώτη και δήλωσε ότι «έχουμε προφανώς χρέος σε εκείνους που υπηρέτησαν με θάρρος για να φέρουν την ειρήνη στη Βόρειο Ιρλανδία»…
Μαθητές
Το διεθνές μαθητικό κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, που σιγοβράζει παράλληλα σε πολλές χώρες τους τελευταίους μήνες, έκανε την πρώτη προσπάθεια κλιμάκωσης και συντονισμού στις 15 Μάρτη, με την Παγκόσμια Μαθητική Απεργία να συνενώνει δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτή η μαζική αφύπνιση της νέας γενιάς είναι το πιο ελπιδοφόρο νέο στην πάλη ενάντια στην οικολογική καταστροφή. Γιατί διακατέχεται από το ριζοσπαστισμό και την αδιαλλαξία που «επιβάλλει» σε αυτά τα παιδιά η επίγνωση ότι δίνουν μάχη «ζωής ή θανάτου», για το ζοφερό μέλλον στο οποίο θα κληθούν τα ίδια (κι όχι κάποιες επόμενες γενιές) να μεγαλώσουν, το οποίο η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί (μάταια) ότι έρχεται όλο και πιο κοντά…
Ισπανικό κράτος
Στις 16 Μάρτη, το κίνημα υπέρ της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας οργάνωσε την πρώτη του διαδήλωση στη Μαδρίτη. Με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και σύνθημα «Η αυτοδιάθεση δεν είναι έγκλημα», δεκάδες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις κινητοποίησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πρωτεύουσα. Ο κύριος όγκος ήρθε με πούλμαν από την Καταλονία. Αλλά ήταν μια πρώτη προσπάθεια να «εμφανιστούν» μπροστά στην υπόλοιπη Ισπανία και να της «απευθυνθούν». Και κυρίως βρήκαν στήριξη και από άλλες οργανώσεις, πέρα από τις καταλανικές. Η Μαδρίτη δεν γέμισε μόνο από καταλανικές σημαίες, αλλά εμφανίστηκαν και αντιπροσωπείες από την Ανδαλουσία με τις σημαίες τους, που έγιναν δεκτές πανηγυρικά, σημαίες «Ισπανοί υπέρ του Ναι» κ.ά. Σε μια εποχή που στους δρόμους της Μαδρίτης κυριαρχούσε η (ακρο)δεξιά κινητοποίηση ενάντια στην αυτοδιάθεση της Καταλονίας, η 16η Μάρτη ήταν μια θετική πρώτη απάντηση…