Συνέλευση «Φίλων της Κομμούνας»

Έ χοντας κάνει τον απολογισμό δράσεων το προηγούμενο διάστημα, την Κυριακή 17 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση των «Φίλων της Κομμούνας». Φυσικά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των δύο νέων ιδεών: «Λέσχη Ανάγνωσης» και «Ιστορίες Κινηματογράφου».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δημήτρης Μπάρκας

Λέσχη Ανάγνωσης
Ειδικά για τη Λέσχη Ανάγνωσης συζητήθηκε το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει στον κόσμο που παρακολουθεί τη δραστηριότητα της Κομμούνας. Τα δύο βιβλία που έχουν παρουσιαστεί έως τώρα –το «Ρόζα» του Τζόναθαν Ραμπ και το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου– ανέδειξαν τη δυνατότητα που έχει η λογοτεχνία να περνά το κλίμα μιας εποχής, να κάνει προσιτά και εύληπτα ιστορικά γεγονότα στο ευρύ κοινό και να λειτουργεί υποστηρικτικά στην πολιτική ανάλυση και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τονίστηκε ωστόσο ότι χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία στην ανάγνωση των βιβλίων και πιο πλατιά προπαγάνδιση των συναντήσεων της Λέσχης.
Όσες και όσοι παρακολούθησαν τις Ιστορίες Κινηματογράφου τόνισαν ότι οι εισηγήσεις της Μαριλένας Καρρά καταφέρνουν να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες ενός κοινού που για πρώτη φορά έρχεται σε επαφή με τη θεωρία του κινηματογράφου, όσο και τις αναζητήσεις ενός πιο απαιτητικού κοινού. Για το επόμενο διάστημα θα δοκιμάσουμε κάπως πιο «πυκνές» προβολές. Μετά τις 26 Μάρτη και «Τα Φτερά του Έρωτα» του Βιμ Βέντερς, προγραμματίζουμε για τις 9 Απρίλη την προβολή του έργου «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» του Θ. Αγγελόπουλου. Παράλληλα, στόχος μας θα είναι να συνδυάζεται η επιλογή των θεμάτων της ταινίας με το ευρύτερο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πολυχώρου.
Το πολιτιστικό κομμάτι των εκδηλώσεων κέντρισε επίσης το ενδιαφέρον της Συνέλευσης. Συζητήθηκε η επιτυχία της παράστασης «Μάμα Τόνι», το νέο κοινό που έφερε σε επαφή με τον Πολυχώρο η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Γούλα και ενθαρρυνθήκαμε να εμπλουτίσουμε αυτόν τον τομέα.
Κάρτα Φίλων των εκδόσεων Red Marks
Στη Συνέλευση παρουσιάστηκε και η νέα ιδέα για την Κάρτα Φίλων των εκδόσεων Red Marks, αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητας του Ινστιτούτου και του Πολυχώρου. Με μια ετήσια συνδρομή των πενήντα ευρώ, οι κάτοχοι της κάρτας θα έχουν σημαντικές εκπτώσεις στους τίτλους των εκδόσεων Red Marks, αλλά και σε άλλες παραγγελίες και αγορές που κάνουν από το βιβλιοπωλείο μας. Ευελπιστούμε η προσπάθεια για οικονομική ενίσχυση των εκδόσεων να φτάσει στο μεγάλο πια ακροατήριο που παρακολουθεί τις εκδόσεις μας και αναγνωρίζει την προσπάθεια για τη συμβολή στα σύγχρονα ερωτήματα που απασχολούν την Αριστερά και το κίνημα, τη στήριξη σε νέους ερευνητές με τη σειρά Κριτική Έρευνα, το ενημερωμένο βιβλιοπωλείο μας κ.ά.
Τέλος, σαν θετικό σημάδι της προσπάθειας της Συνέλευσης συζητήθηκε η κατάρτιση μηνιαίου προγράμματος για τον Μάρτη, κάτι που διευκολύνει τον προγραμματισμό για όσες και όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, ενώ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας και το πρόγραμμα Απριλίου. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας μέχρι την επόμενη Συνέλευση, τα σεμινάρια, τις προβολές και τις άλλες εκδηλώσεις του Πολυχώρου.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία