Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Άλιμος: Έρχονται απολύσεις σε παιδικούς σταθμούς!

Α πολύσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αλίμου, όπως καταγγέλλει το ΜΕΤΑ εργαζομένων στο Δήμο Αλίμου. Ο Δήμος Αλίμου φιλοξενεί στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς περίπου 400 παιδιά. Το προσωπικό πασχίζει κάθε μέρα για να παρέχει στα παιδιά που φιλοξενεί και τις οικογένειές τους αγωγή και εκπαίδευση, καθαριότητα και σίτιση με όσο το δυνατόν υψηλές προδιαγραφές.
Αυτή η προσπάθεια γίνεται παρά τις δεδομένες ελλείψεις σε προσωπικό και παρά την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται όλα τα παιδιά των κατοίκων του δήμου και να μην υπάρχει ανάγκη να καταφεύγουν οι γονείς στους ιδιώτες, μέσα μάλιστα στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που υπάρχουν. Δυστυχώς η προσπάθεια των εργαζομένων έρχεται σε κόντρα με τη βούληση της διοίκησης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Αλίμου και την ψήφο και τη στήριξη της εκπροσώπου των εργαζομένων (μέλος της συνδικαλιστικής παράταξης ΣΥΝΑΝ, δηλαδή της πρώην ΠΑΣΚΕ) στην ιδιωτικοποίηση τμήματος των υπηρεσιών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Αλίμου.
Συνδικαλιστές που απολύουν εργαζόμενους, έχουν γίνει από το 2015 ο σημερινός Πρόεδρος και τότε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (και πρώην συνδικαλιστής του ΟΤΕ) και η τότε και σημερινή εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ. Το 2015 απέλυσαν άδικα και αναίτια 11 εργαζόμενους μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο, όπως καταγγέλλει το ΜΕΤΑ Δήμου Αλίμου, να κάνουν νέες προσλήψεις μέσω ιδιώτη. Προτίμησαν δηλαδή να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη φροντίδα των παιδιών και να εντατικοποιήσουν τη δουλειά των υπόλοιπων εργαζομένων για να ανατεθεί δουλειά σε εργολάβο ιδιώτη.
Το ίδιο σκηνικό στήνουν τα ίδια πρόσωπα και σήμερα, καθώς ήδη ο Πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δήμου Αλίμου εξέφρασε πρόσφατα τη βούληση να προβεί και σε νέες απολύσεις εργαζομένων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ στους Παιδικούς Σταθμούς συνεχίζει να δραστηριοποιείται ιδιώτης, με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού, ως λύση ανάγκης. «Δικαιώνοντας» και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που, στον προϋπολογισμό του 2019, έχει προβλέψει 250.000 ευρώ για την περίπτωση που χρειαστεί να συναφθεί ξανά σύμβαση με ιδιώτη. Οι εργαζόμενοι του δήμου πρέπει να υπερασπιστούν και με κινητοποιήσεις τον Δημόσιο Χαρακτήρα των δομών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και να μην επιτρέψουν την υποβάθμισή τους με την ανάθεση έργου στον ιδιώτη και με απολύσεις εργαζομένων.

 

ΓΣΕΕ: Εκφυλιστική αναβολή του Συνεδρίου

Μ ε υπευθυνότητα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-κυβερνητικοί συνδικαλιστές) αναβλήθηκε το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Καλαμάτα από τις 14 ως τις 17 Μάρτη. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έδειξε ανίκανη να διοργανώσει ένα συνέδριο και μάλιστα αυτό της μεγαλύτερης εργατικής συνομοσπονδίας, αδυνατώντας να εξασφαλίσει την εκπροσώπηση όλων των εργαζομένων. Εκμεταλλευόμενη αδυναμίες του νόμου και την πραγματική δυσκολία να υπάρξουν σωματεία δραστήρια, μαχητικά και με δημοκρατικές διαδικασίες στη βάση, έχουν αποδεχθεί σε μια σειρά επιχειρησιακά σωματεία να εγγράφονται ως μέλη ακόμη και εκπρόσωποι των εργοδοτών, όπως οι διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων.
Τα προεόρτια που είχαν ξεκινήσει με το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η τύχη του οποίου αμφισβητείται δυστυχώς δικαστικά, συνεχίστηκαν και τις μέρες του συνεδρίου στην Καλαμάτα. Το να επιχειρείς να νομιμοποιήσεις συνέδρους με την παρουσία σεκιουριτάδων δείχνει τον πλήρη εκφυλισμό και την πλήρη απαξίωση που στρώνεται για τα σωματεία, αν δεν υπάρξει σύντομα πραγματικός αντίπαλος στους γραφειοκράτες. Σε αυτή τη μάχη η Αριστερά είτε δεν είχε τις δυνάμεις να πάρει μέρος (δυνάμεις του ΜΕΤΑ μετά τη διάσπαση με την ομάδα Βασιλόπουλου και δυνάμεις που προέρχονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες μικρότερες οργανώσεις), είτε μπήκε στον αγώνα την τελευταία στιγμή και μόνο για την καρέκλα (ΠΑΜΕ).
Το ΠΑΜΕ έτρεξε την τελευταία στιγμή, τον τελευταίο ένα μήνα για την ακρίβεια, να οργανώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για τους αντιπροσώπους και να οργανώσει κομματικές συγκεντρώσεις στο συνέδριο της ΟΙΥΕ και τελευταία στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, γνωρίζοντας ότι ακόμη και αν δικαιωνόταν στα 2 συνέδρια με τις νομιμοποιήσεις, δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα ανατροπής των συσχετισμών στις ψηφοφορίες. Την πραγματική μάχη το ΠΑΜΕ έπρεπε να τη δώσει το Νοέμβρη, τότε που μπορούσε μαζί με την υπόλοιπη Αριστερά να αγωνιστεί για μια καλά οργανωμένη απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ, αλλά αντίθετα οπισθοχώρησε στις διασπαστικές τακτικές της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, αφήνοντας τις 2 συγκεντρώσεις αποδυναμωμένες. Ο λόγος είναι η πολιτική γραμμή του ΚΚΕ, που θεωρεί μονίμως ότι θα βγαίνει κερδισμένο στους συσχετισμούς εντός της Αριστεράς, αν δεν υπάρχουν μαζικές κινητοποιήσεις που μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχό του. Για τον ίδιο λόγο και ξέροντας ότι οι αντιδράσεις του θα έχουν προβολή, αντιδρά στα 2 συνέδρια της ΟΙΥΕ και της ΓΣΕΕ.
Το ΠΑΜΕ θα έπρεπε ήδη να καλεί σε συντονισμό τις δυνάμεις της Αριστεράς για να αποφευχθούν οι λογικές Παναγόπουλου, ο οποίος, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ μετά την αναβολή του συνεδρίου, κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει τη νομιμότητα στη ΓΣΕΕ με κάθε νόμιμο μέσο, ακόμη δηλαδή και με παρουσία αστυνομίας στις διαδικασίες του συνεδρίου. Αντίθετα το ΠΑΜΕ υιοθετεί τη λογική της προσφυγής στα ένδικα μέσα, όπως έδειξε με τις προσφυγές στη δικαιοσύνη και για την ΟΙΥΕ και για τη ΓΣΕΕ. Λογικές που λογοδοτούν περισσότερο σε πιθανές απόπειρες οριστικής διάσπασης της ΓΣΕΕ και όχι σε λογικές ρήξης με τις πρακτικές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και ανατροπής των συσχετισμών στα συνδικάτα.

Κινητοποίηση 
σωματείων για τη δημόσια υγεία στη 
Δυτική Αθήνα

Μ αζική κινητοποίηση για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μάρτη στο Χαϊδάρι. Η πορεία έγινε με τη συμμετοχή σωματείων, όπως το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν, τα σωματεία εργαζομένων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι), το Συνδικάτο Οικοδόμων κ.ά. Επίσης ο Δήμος Χαϊδαρίου, φορείς και δημοτικές παρατάξεις της Δυτικής Αθήνας, μεταξύ των οποίων η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου και η Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πύλη του νοσοκομείου Αττικόν (σύνορα Χαϊδαρίου-Περιστερίου) με τη συμμετοχή 300 ατόμων. Έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους σωματείων και φορέων και ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Χαϊδαρίου, με στόχο την ενημέρωση του κόσμου, η οποία πέρασε μπροστά από τις εισόδους των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο).
Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου με ανακοίνωσή της έθεσε το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου «Λοιμωδών» στην Αγία Βαρβάρα που τώρα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας, την ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού του νοσοκομείου Αττικόν και των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων, τη δημιουργία Κέντρων Υγείας σε όλους τους δήμους της Δυτικής Αθήνας με 24ωρη καθημερινή λειτουργία, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Επίσης να χρηματοδοτηθεί η δημόσια υγεία με στόχο να υπάρξουν Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που να συνδέονται με την οικογένεια, σχολεία, σχολές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, χώρους δουλειάς, τόπους άθλησης, γηροκομεία. Τέλος την κατάργηση κάθε πληρωμής, «συμμετοχής» για εξετάσεις κάθε είδους, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, τεχνικά βοηθήματα. Τέλος απαίτησε την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων, των ανασφάλιστων και των οικογενειών του χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΥΠΑΑΤ: Κατάληψη για το κτιριακό πρόβλημα 

Της Κατερίνας Γιαννούλια, 
μέλους της ΠΟΓΕΔΥ και του ΓΣ ΑΔΕΔΥ
 

Κ ατάληψη λίγων ωρών του κτιρίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), στη Μενάδρου 22, πραγματοποιήθηκε στις 15 Μάρτη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ). Η κατάληψη έγινε για να διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι για την ακαταλληλότητα του κτιρίου και τις άθλιες κι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
Τα κτιριακά προβλήματα του ΥΠΑΑΤ είναι χρόνια γνωστά και αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των διεκδικήσεων των σωματείων και ομοσπονδιών η στέγαση σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο του συνόλου των υπηρεσιών, προσβάσιμο με εύκολο τρόπο για τους εργαζόμενους, αλλά και τους συναλλασσόμενους (κυρίως αγρότες).
Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση μετακόμιση σε κατάλληλο κτίριο ως μόνη λύση. Η συγκέντρωση είχε μαζική συμμετοχή, φανερώνοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να τα καταφέρουν. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ, της ΠΟΓΕΔΥ και εργαζόμενοι του κτιρίου συναντήθηκαν με τη Διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού, που αποδέχτηκε ότι η κατάσταση στο εν λόγω κτίριο είναι τραγική. Ωστόσο, οι λύσεις που διερευνώνται από την πολιτική ηγεσία, είναι για εξεύρεση κτιρίου που θα αγοράσει ή θα νοικιάσει και θα ανασκευάσει, για τις ανάγκες του ΥΠΑΑΤ, το Δημόσιο από τράπεζες ή άλλο ιδιώτη. Και γεννάται το ερώτημα: γιατί δεν διερευνώνται τα υπάρχοντα κτίρια του Δημοσίου και η απεύθυνση είναι πάλι προς τους ιδιώτες; Μήπως όλα τα δημόσια κτίρια και η περιουσία έχουν παραχωρηθεί σε κάθε ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο και το Δημόσιο θα χρυσοπληρώνει, για να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς, τους ιδιώτες;  

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία