Σύμβαση – δώρο στους τραπεζίτες

Δήλωση των μελών του Γ.Σ. ΟΤΟΕ Α. Καββαδία και Δ. Γεωργούλη

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

[…] Με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Εργοδοτικά σωματεία), σήμερα (18/3) κατατέθηκε προς ψήφιση από το Γ.Σ., η συμφωνία για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης. Μια συμφωνία, που στο σύνολό της αποτελεί μια παραδοχή ήττας, μια οδυνηρή παράδοση των τραπεζοϋπαλλήλων στους σχεδιασμούς των τραπεζιτών. Μια συμφωνία ντροπιαστική, από τη στιγμή που εξυφάνθηκε στην πλάτη του συνόλου των συναδέλφων, οι οποίοι μετά από 10 χρόνια μειώσεων αποδοχών, μειώσεων προσωπικού, συγχωνεύσεων τραπεζών, υπερεντατικοποίησης της εργασίας, θα πρέπει τώρα να βολευτούν με νέα ευχολόγια και με αυξήσεις κοροϊδίας.
Συγκεκριμένα:
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του, το Γ.Σ. της ΟΤΟΕ αποφάσισε ομόφωνα το διεκδικητικό πλαίσιο για τα ζητήματα της επανάκτησης των μισθολογικών απωλειών (τουλάχιστον 6%) και ενίσχυσης της προστασίας της απασχόλησης, αλλά και την αγωνιστική απάντηση του κλάδου με την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την ερχόμενη Τετάρτη 20/03.
Σήμερα, όμως, η ηγεσία της ΟΤΟΕ έφερε προς ψήφιση μια σύμβαση – μανιφέστο των τραπεζιτών που μεταξύ άλλων απαράδεκτων, αναφέρει τα εξής:
• Αυξήσεις 2,75 % σε βάθος 3ετίας. Δηλαδή οι χαμηλόμισθοι συνάδελφοι, στο τέλος της ισχύς της κλαδικής σύμβασης, θα έχουν λάβει ως αύξηση το αστρονομικό ποσό των (περίπου) 25 ευρώ συνολικά τα επόμενα 3 χρόνια.
• Εκ νέου ευχολόγια, δηλαδή καμία ισχυρή θεσμική δέσμευση, για την προστασία της απασχόλησης
• Καμία θεσμική πρόβλεψη για διαβούλευση και συμμετοχή της πλευράς των εργαζομένων στις διαδικασίες της ψηφιοποίησης.
• Αναγνώριση των ποσοτικών στόχων ως στοιχεία της ατομικής αξιολόγησης με θολή αναφορά στην υποτιθέμενη “ομαδική” στοιχοθεσία.
• Καμία θεσμική παρέμβαση για την αποτροπή της επέκτασης του outsourcing, σαν να πρόκειται για πάγια πρακτική και διαδικασία αναγνωρισμένη ως επωφελής από την πλευρά μας.
• Καμία ανακούφιση από το δυσβάσταχτο βάρος των δανείων, το οποίο πλέον αποτελεί θηλιά στο λαιμό για την πλειοψηφία των συναδέλφων.
[…]
Επιπλέον, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ αρνήθηκε να διανείμει το κείμενο ή έστω σχέδιο κειμένου της συμφωνίας, με αποτέλεσμα η όλη συζήτηση, που αφορούσε σε ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ για υπογραφή συλλογικής σύμβασης, να γίνεται όχι πάνω σε συγκεκριμένο κείμενο, αλλά πάνω σε γενικότερους άξονες προβληματισμού, οι οποίοι και κατατέθηκαν προφορικά…
Ως Γενικοί Σύμβουλοι ΟΤΟΕ, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του Συνδικαλιστικού ΔΙΚΤΥΟΥ Εργαζομένων στις Τράπεζες, καταψηφίσαμε αυτή την απαράδεκτη πρόταση, που ανέτρεψε την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του του Γ.Σ. για διεκδίκηση Κλαδικής Σύμβασης με αγωνιστικούς όρους. Αρνηθήκαμε επίσης να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την παρωδία συνεδρίασης του Γ.Σ. μετά την αντιδημοκρατική επιλογή της ηγεσίας της ΟΤΟΕ να δημιουργήσει συνθήκες παραταξιακού-κομματικού πατριωτισμού με το “έτσι θέλω”, ώστε να υποβαθμίσει την όποια κριτική θα της ασκούνταν.
Δηλώνουμε ότι:
Όσο και να επιχειρήσει η σημερινή ηγεσία της ΟΤΟΕ να παρουσιάσει τη νέα κλαδική σύμβαση ως “σύμβαση προοπτικής” και “υπευθυνότητας”, δεν μπορεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. […]
Είναι μία σύμβαση – δώρο στους τραπεζίτες, οι οποίοι απέσπασαν τα πάντα, εξασφάλισαν εργασιακή ειρήνη χωρίς να δεσμευτούν σε τίποτα, και έδωσαν ψίχουλα, προσβάλλοντας έτσι όλον αυτόν τον κόσμο της εργασίας που πλήρωσε και με το παραπάνω τις συνέπειες των δικών τους επιλογών. Και το πέτυχαν χωρίς να “ανοίξει μύτη”, τη στιγμή που η βάση των εργαζομένων ήταν έτοιμη να δώσει δυναμικές απαντήσεις, μετά από 10 χρόνια ουσιαστικής συνδικαλιστικής/αγωνιστικής απραξίας.
[…]
Καλούμε όλες τις αγωνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στην ΟΤΟΕ (Αγωνιστικό Μέτωπο, Αγωνιστική Συνεργασία) να αναλάβουμε άμεσα από κοινού πρωτοβουλίες αντίστασης απέναντι στην διάλυση του κλάδου, η οποία συντελείται με τις πρακτικές, το σχέδιο καιτις ευλογίες της ηγεσίας της ΟΤΟΕ.

(ολόκληρη στο ergasianet)

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία