Νέα από τις σχολές
Νομική Αθήνας
Οι αριστερές συλλογικότητες της Νομικής στην Αθήνα ήταν από τις πρώτες που μετά το 2015 επεδίωξαν να έχουν ένα κοινό βηματισμό, τόσο σε συνδικαλιστικό-κινηματικό επίπεδο, όσο και σε εκλογικό. Η ΑΡΕΝ και η ΡΑΠαΝ ΣΑΦΝ (ΕΑΑΚ) κατεβαίνουν και φέτος από κοινού στη Νομική μέσω της «Αριστερής Ανατρεπτικής Συνεργασίας», επιδιώκοντας να χτυπήσουν την πρωτοκαθεδρία της ΔΑΠ και να αποδείξουν ότι η υπόθεση της Αριστεράς στο κτίριο του ΝΟΠΕ δεν έχει τελειώσει. Σε αυτή την κατεύθυνση διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά κοινό φεστιβάλ των αριστερών σχημάτων του ΝΟΠΕ από τις 28 έως τις 30 του Μάρτη. Οι σχολές δεν είναι αποστειρωμένα τεχνοκρατικά ιδρύματα, αλλά ζωντανοί κοινωνικοί χώροι στους οποίους υπάρχει έντονη πολιτική διεργασία και συζήτηση και από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντικό να στηριχθεί το φεστιβάλ από όλους και όλες. Η επιτυχία του άλλωστε θα βοηθήσει πολύ τη φοιτητική Αριστερά της Νομικής και στις εκλογές της 10ης Απρίλη λίγες ημέρες μετά.
ΤΕΙ Αθήνας
Βρισκόμαστε λίγες βδομάδες πριν τις φοιτητικές εκλογές. Αποτιμώντας τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, αντιλαμβάνεται κανείς την αναγκαιότητα και την κρισιμότητα για κοινό εκλογικό κατέβασμα των σχημάτων της Αριστεράς. Η απογοήτευση που επικράτησε μετά τους πολύμηνες αγώνες, όταν πέρασε ο νόμος για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η πλήρης εντατικοποίηση που βιώνουμε οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στη μικρή συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα, τα οποία αφορούσαν τόσο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, όσο και την ίδια μας την καθημερινότητα. Προβλήματα που φαίνονται να οξύνονται, όσο η κυβέρνηση επιλέγει να μειώνει τη χρηματοδότηση για την παιδεία. Για να απαντήσουμε σε αυτά, επιλέγουμε και φέτος το κοινό εκλογικό κατέβασμα με τα υπόλοιπα αριστερά σχήματα (ΕΑΑΚ, ΑΡΔΙΝ). Μπορεί ο περσινός μας αγώνας ενάντια στη συγχώνευση των ΤΕΙ να μη νίκησε τελικά, όμως κατάφερε να φέρει πιο κοντά τον μαχόμενο κόσμο στις συλλογικότητες της Αριστεράς και να δημιουργηθεί ένα σημαντικό κίνημα σε μια περίοδο ύφεσης. Με γνώμονα αυτές τις εμπειρίες θα δώσουμε και φέτος τη μάχη στις φοιτητικές εκλογές.
Μηχανικοί Σχεδίασης Σύρος
Αν και η φετινή χρονιά έδειξε στο ξεκίνημά της αρκετές δυνατότητες για μια δυναμική συνέχεια με κινητοποιήσεις τόσο για τα ζητήματα των ίδιων των φοιτητών-τριών όσο και για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, στην πραγματικότητα τους τελευταίους μήνες έχουμε βιώσει την πλήρη αδρανοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου. Η αδρανοποίηση αυτή οφείλεται τόσο στην αυξημένη εντατικοποίηση κατά το εαρινό εξάμηνο, αλλά και σε μια προσμονή για εξελίξεις που «μας αφορούν άμεσα», ώστε να συζητήσει και να πάρει απόφαση ο σύλλογος. Η τελευταία απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου (που ιδρύει νέο τμήμα στη Ρόδο, συγχωνεύοντάς το παράλληλα με τη σχολή τουριστικής εκπαίδευσης ΑΣΤΕΡ που υπάγεται στο Υπουργείο Τουρισμού) διαψεύδει αυτό το αίσθημα προσμονής. Αποδεικνύει μάλιστα πως είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτικοποίηση των συλλογικών μας οργάνων, η στενή συνεργασία τους με συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων του Πανεπιστημίου, αλλά και η ενιαία δράση με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, ώστε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις αυτές, που θέτουν βάσεις για την πλήρη εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Ενόψει των φοιτητικών εκλογών, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι η μετωπική δράση των σχημάτων της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενεργοποίηση των φοιτητικών συλλόγων και στην επιτυχή συλλογική διεκδίκηση ενός πανεπιστημίου που θα απαντά στις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων του.