Μαζικό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Φωτογραφία

Καθαρός αέρας από το Βόλο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νίκος Μποσινάκος, μέλος της Κίνησης «Χωματερή Stop» – Πολίτες εν δράσει Πετρούπολης

Μ ε πολύ μεγάλη συμμετοχή, παλμό και ευρηματικές δράσεις πραγματοποιήθηκε το Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου. Περισσότεροι από 8.000 απλοί πολίτες, μέλη συλλογικοτήτων, πρωτοβουλιών και εκπρόσωποι φορέων συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο του Βόλου και, διασχίζοντας την πόλη, κατέληξαν στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, όπου πραγματοποιήθηκαν θεατρικά δρώμενα με συμβολισμούς και συνέλευση για να συζητηθεί η συνέχιση του αγώνα.
Πρόκειται κυριολεκτικά για αγώνα ζωής ή θανάτου για τους πολίτες του Βόλου, που βιώνουν ήδη τα αποτελέσματα της ρύπανσης που προκαλεί η καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ. Στην περιοχή έχουν τριπλασιαστεί οι θάνατοι από καρκίνο, ενώ είναι καθημερινό φαινόμενο η αιθαλομίχλη και τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται στους ανθρώπους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Δημοτική Αρχή του Βόλου ανέχονται, επιτρέπουν και ουσιαστικά επικροτούν τις προσπάθειες της ΑΓΕΤ να χρησιμοποιήσει τα σκουπίδια, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Αττικής ή και της Ιταλίας, ως καύσιμο, συχνά χωρίς καμία επεξεργασία, με συνέπεια να εκλύονται στον αέρα επικίνδυνες ουσίες, ακόμη και διοξίνες, δηλαδή καρκινογόνα αέρια που μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, που είναι μια πρωτοβουλία «από τα κάτω» και αποτέλεσε συνέχεια του περσινού συλλαλητηρίου (5/5/2018), με επίσης μαζική συμμετοχή. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και οι διοργανωτές, φέτος ήταν εμφανής η ποιοτική αλλαγή του κόσμου που συμμετείχε, καθώς πρόκειται πλέον για πιο συνειδητοποιημένους, ενημερωμένους και αποφασισμένους πολίτες.
Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το ενωτικό κλίμα, καθώς πορεύτηκαν μαζί πάρα πολλές οργανώσεις και φορείς, που δραστηριοποιούνται στα κινήματα. Αντίθετα, έλαμψαν δια της απουσίας τους οι τοπικοί βουλευτές και παράγοντες των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΧΑ κ.ά.) που σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο στηρίζουν την καύση σκουπιδιών ως ενεργειακή λύση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε υγεία και περιβάλλον.
Φυσικά, δεν συμμετείχε η Δημοτική Αρχή Μπέου που, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας, κλείνει τα μάτια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα των μεγαλοβιομηχάνων, υποτιμώντας την υγεία των πολιτών του Βόλου.
Συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου όπως και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών κινήσεων από όλη την Ελλάδα (Δυτικό Μέτωπο Αττικής, Χωματερή Stop Πετρούπολης, Κίνηση κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο κ.ά.).
Οι δράσεις της Επιτροπής Αγώνα είναι διαρκείς, αποσκοπούν στην ενημέρωση/ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών και επιδιώκουν αποκλειστικά το σταμάτημα της καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, την αποτροπή δημιουργίας εργοστασίου μετατροπής των σκουπιδιών σε καύσιμο και την υιοθέτηση εναλλακτικής διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων με προτεραιότητα στην αποκεντρωμένη διαλογή, επανάχρηση, ανακύκλωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων.
Ο αγώνας τους μας αφορά όλους!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία