Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες

Μετά από 5 χρόνια αναβολών, την Παρασκευή 29 Μάρτη, στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στην Αθήνα, ξεκίνησε η δίκη των αγωνιζόμενων καθαριστριών Ευαγγελίας Αλεξάκη και Βάσως Γκόβα, που δέχθηκαν την ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων στη συγκέντρωση και διαδήλωση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στις 10 Ιούλη 2014, έξω από το υπουργείο. Ήταν μια διαδήλωση κατά των άδικων απολύσεών τους από την τότε κυβέρνηση και την τρόικα.
Από την επίθεση τραυματίστηκε και παρ’ όλα αυτά συνελήφθη η Βάσω Γκόβα, ενώ τραυματίστηκε και η Ευαγγελία Αλεξάκη από τον αστυνομικό των ΥΜΕΤ Τσοκαναρίδη. Η δίκη που διεξάγεται, είναι συγχώνευση της δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος του αστυνομικού των ΥΜΕΤ, αλλά και της μήνυσης που έκανε η ηγεσία της αστυνομίας σε βάρος των καθαριστριών με τον ισχυρισμό ότι τους χτύπησαν. Η αριστερή στα λόγια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε ήδη να είχε στείλει στην ανεργία τον συγκεκριμένο αστυνομικό και την ηγεσία που τον στηρίζει. Δεν το κάνει όμως, επιλέγοντας για μια φορά ακόμη το συμβιβασμό.
Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε την μέρα που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί την Τετάρτη 3 Απριλίου. Το ΜΕΤΑ καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτίριο ΠΡΟΚΑΤ την ίδια μέρα στις 9 το πρωί. Είναι ένα κάλεσμα που πρέπει να βρει πλατιά ανταπόκριση, καθώς η αθώωση των καθαριστριών και η καταδίκη των αστυνομικών θα στείλει ισχυρό μήνυμα στους κυβερνώντες ότι η προσφυγή στην καταστολή είναι μια μέθοδος την οποία η εργατική τάξη θα καταδικάζει συνεχώς.

 

Νέο χτύπημα στους ναυτεργάτες

Κοινές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από τις 22 Μάρτη η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ.
Τα δύο σωματεία πραγματοποίησαν την Παρασκευή 22 Μάρτη κοινή παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεών τους στον Πρόεδρο-Αντιπρόεδρο και τη Διευθύντρια του ΕΦΚΑ στο Ασφαλιστικό Ταμείο των ναυτεργατών. Η επόμενη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Απρίλη 2019 στις 11.30, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Καθυστέρηση στις συντάξεις
Ο λόγος που τα δύο σωματεία κινητοποιούνται είναι τα μεγάλα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί από την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των οριστικών συντάξεων τόσο για τις χήρες, όσο και για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες, καθώς και τις αντίστοιχες της επικουρικής ασφάλισης. Καθυστέρηση μεγάλη υπάρχει και στην απονομή των εφάπαξ παροχών, αλλά και στην αναβάθμιση των συντάξεων όσων ναυτεργατών κάνουν χρήση της σχετικής οικονομικής εξαγοράς. Εκτός δηλαδή του ότι από τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι συντάξεις τους συρρικνώθηκαν, όπως και συνολικά οι ασφαλιστικές παροχές τους, οι καθυστερήσεις, που προαναφέρθηκαν, οδηγούν πολλές οικογένειες, και όχι μόνο τους ίδιους τους συνταξιούχους ναυτεργάτες, στα όρια της εξαθλίωσης.
Στη διάρκεια της παρέμβασης στον Πρόεδρο-Αντιπρόεδρο και τη Διευθύντρια του ΕΦΚΑ στο ασφαλιστικό τους Ταμείο οι εκπρόσωποι των σωματείων τόνισαν και την αρπαγή της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ μετά την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, όπως και τη συνεχή μείωση των αρμοδιοτήτων του ταμείου. Σε όλο αυτό το σκηνικό, ρόλο σαφώς παίζουν η γραφειοκρατία και κυρίως η έλλειψη προσωπικού και ειδικευμένων υπαλλήλων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δύο σωματεία, το αμέσως επόμενο διάστημα η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Και αυτό γιατί το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ προβλέπει ότι εντός του 2019 καταργείται από το ΝΑΤ η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και οι σχετικές αρμοδιότητες για την έκδοση των συντάξεων θα περάσουν στα τοπικά παραρτήματα του ΕΦΚΑ. Παραρτήματα που λειτουργούν με ελλείψεις προσωπικού και ήδη καθυστερούν την απόδοση συντάξεων σε άλλους ασφαλισμένους μέχρι και 2 χρόνια μετά την κατάθεση αίτησης συνταξιοδότησης. Η επιμονή να φτιαχτεί ένα υπερταμείο τέρας, όπως σημειώνουν οι ναυτεργάτες στην ανακοίνωσή τους, δημιουργεί τέτοιο οργανωτικό «μπάχαλο», που κάνει τον ΕΦΚΑ ανίκανο να ανταποκριθεί ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντι στους ασφαλισμένους. 
Στη συνάντηση που έγινε στις 22 Μάρτη, δεν δόθηκε και δεν προτάθηκε καμιά ουσιαστική λύση από τη διοίκηση του ΝΑΤ και από την εκπρόσωπο του ΕΦΚΑ. Γι’ αυτό το λόγο τα δύο σωματεία αποφάσισαν να προχωρήσουν στη νέα κινητοποίηση στις 10 Απρίλη και καλούν όλους τους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και μη, και τα υπόλοιπα σωματεία των ναυτεργατών και των συνταξιούχων να στηρίξουν και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με αίτημα την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, την αυτονομία του ΝΑΤ και των υπόλοιπων ταμείων τους και την πλήρη στελέχωσή τους με προσωπικό.

 

Ιδού η Ρόδος…

Η τραγική για το συνδικαλιστικό κίνημα τακτική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) με την αγαστή συνεργασία συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας Βασιλόπουλου συνεχίζεται. Το διακεκομμένο στην Καλαμάτα συνέδριο της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε να γίνει στη Ρόδο. Στόχος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι να νομιμοποιήσει τη δράση της, που απαξιώνει τη μεγαλύτερη εργατική Συνομοσπονδία της Ελλάδας, χωρίς αντιδράσεις.
Το 37ο Συνέδριο διακόπηκε από κινητοποιήσεις και θλιβερές σκηνές στην Καλαμάτα, μετά από την προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να νομιμοποιήσει, όπως καταγγέλλεται από το ΠΑΜΕ, την εκλογή ακόμη και εργοδοτών στα συνδικάτα, μέσα από ένα όργιο νοθείας και εργοδοτικών παρεμβάσεων, με στόχο τον πλήρη εργοδοτικό-κυβερνητικό έλεγχό της. Η Ρόδος λοιπόν επιλέχθηκε ως ο τόπος που θα αποτρέψει τις μαζικές συγκεντρώσεις από πλευράς του ΠΑΜΕ ή και όσων άλλων θα επιθυμούσαν να διαμαρτυρηθούν και θα έχει fast track διαδικασίες. 
Η πολιτική της ταξικής συνεργασίας των δυνάμεων της πλειοψηφίας και των κυβερνητικών συνδικαλιστών τούς έχει κάνει συνομιλητές ιδιαίτερα αγαπητούς στην κυβέρνηση, τον ΣΕΒ και την τρόικα. Η εργατική τάξη έχει μπει στη γωνία να παρακολουθεί αμέτοχη. Οι δυνάμεις της Αριστεράς και οι αγωνιστές στα συνδικάτα χρειάζεται να οργανώσουν από κοινού την απάντησή τους. Με διαδικασίες βάσης εντός των συνδικάτων και ενωτικές πρωτοβουλίες συνολικά στην κοινωνία που θα αποκαλύπτουν ότι υπάρχει και ο συνδικαλισμός της βάσης, ο αγωνιστικός συνδικαλισμός με κέντρο τα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων. Ο συνδικαλισμός που θα μπορέσει να αμφισβητήσει ριζοσπαστικά και στην πράξη την πρωτοκαθεδρία των μνημονιακών εταίρων (ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) στα συνδικάτα.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία