Φύλλο Νο 431 (3 Απρίλη 2019)

Της σύνταξης...

Η πρόθεση του Πάπα, αλλά και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, να προταθεί ο Τσίπρας (όπως και ο Ζόραν Ζάεφ) για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αν επιβεβαιωθεί, θα «παίξει» κεντρικό ρόλο στην κυβερνητική προεκλογική προπαγάνδα.

Όχι στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο!

Την 26η Μαρτίου ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οδηγία που αλλάζει τελείως το τοπίο στο χώρο του διαδικτύου σε ό,τι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης.

Η διαλυτική κρίση στην ISO

Ελάχιστες εβδομάδες μετά το φετινό της συνέδριο, η ISO στις ΗΠΑ, με την ενθάρρυνση ή την ανοχή της εκλεγμένης σε αυτό το συνέδριο ηγεσίας της, μπαίνει σε πορεία αυτοδιάλυσης.

Τον Απρίλη στον πολυχώρο Κομμούνα

Για ακόμα ένα μήνα, ο πολυχώρος Κομμούνα θα έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Όχι απολύσεις στον ΟΤΕ

Μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων

Πανελλαδική απεργία των συμβασιούχων στους δήμους

Με πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί ως τη λήξη της βάρδιας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι των δήμων την Τρίτη 16 Απρίλη.

Θέλουμε δήμο των γειτονιών και των πολλών!

Συνέντευξη με τον Πάνο Κουτσιανά, υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου

Συνέλευση της Περιφερειακής παράταξης «Ανυπότακτη Αττική»

Τη Δευτέρα 1η Απρίλη, στα γραφεία της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της περιφερειακής παράταξης Ανυπότακτη Αττική με επικεφαλής τη Μαριάνα Τσίχλη.

Στη μάχη των εκλογών η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου

Με περιοδείες σε κεντρικούς δρόμους και καφετέριες της πόλης εγκαινίασε την προεκλογική της εκστρατεία τη Δευτέρα 25 Μάρτη η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου. Μια προσπάθεια για να υπάρξει ακόμη περισσότερος αγώνας και δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθεστωτικές δυνάμεις εντός της πόλης (η δημοτική αρχή Παχατουρίδη) και εκτός της πόλης (το τοπίο που διαμορφώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Κλεισθένη και η πολιτική λιτότητας).

Οι μαθητές απέναντι στις πανελλήνιες εξετάσεις

Εκδήλωση των Μαθητών-τριών Ενάντια στο Σύστημα στην Κομμούνα στις 20/4

Συνεχίζουμε τις φεμινιστικές δράσεις

Είναι γεγονός ότι η φετινή 8η Μάρτη αποτέλεσε μια από τις πιο πετυχημένες φεμινιστικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων.

Οι φοιτητικές εκλογές και οι ευθύνες της Αριστεράς

Έπειτα από μία χρονιά, κατά την οποία αφενός αναδιαρθρώθηκε ο νόμος Γαβρόγλου (αποστοίχιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, διασπάσεις πτυχίων, συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων με παράλληλη ίδρυση άλλων, πάντοτε σύμφωνα με τα κριτήρια της αγοράς) και αφετέρου οι φοιτητές/τριες βρέθηκαν αντιμέτωποι/ες περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά με τα σαρωτικά αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης και των μνημονιακών περικοπών στην εκπαίδευση και τις φοιτητικές παροχές (και όλα αυτά κατά τη χρονιά της «εξόδου από τα μνημόνια»!), ενώ θα κληθούν στις 10 Απρίλη να συμμετάσχουν στις φοιτητικές εκλογές.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

70 χρόνια ΝΑΤΟ δεν ήταν αρκετά;

Διαδηλώσεις ενάντια σε πόλεμο και ιμπεριαλισμό στις 6 και 14 Απρίλη

Δολοφονία Ρομά στην Κόρινθο: Ένα διαρκές έγκλημα

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού Ρομά στην Άμφισσα. Παρόμοιο σκηνικό φαίνεται πως αυτή τη φορά επαναλήφθηκε με τραγικό τρόπο στην Κόρινθο. Ξανά ο δολοφόνος ήταν ντόπιος, ξανά το εγκληματικό μέσο ήταν μια καραμπίνα και ξανά το θύμα ήταν Ρομά. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά μιλάμε για έναν 52χρονο άντρα και όχι για ένα μικρό κοριτσάκι.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της Frontex πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προβλέπεται η ανάπτυξη επιπλέον 10.000 συνοριοφυλάκων στα σύνορα της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Η ΕΕ εξαντλεί τη γενναιοδωρία της στους φύλακες και αποδεικνύεται φειδωλή, όταν συζητιέται η συνδρομή και παρατηρητών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις, καθώς προτείνονται μόλις… 20 επιπλέον. Επιπλέον, έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δυνατότητα οι συνοριοφύλακες της ΕΕ να δρουν και σε τρίτες χώρες (εκτός επικράτειας της ΕΕ, αλλά και εκτός άμεσα γειτονικών χωρών), με τη δυνατότητα ακόμα και να απελαύνουν άτομα απευθείας από αυτές! Παράλληλα με αυτή τη συζήτηση προχωράει η μείωση των δαπανών για τις διασωστικές επιχειρήσεις στην Κεντρική Μεσόγειο. Να μην πλησιάσουν καν τα τείχη μας οι «ανεπιθύμητοι» κι όποιος το επιχειρήσει, να πάει να πνιγεί, κυριολεκτικά…

Ο Σαλβίνι, το κίνημα αλληλεγγύης και η κόλαση της Λιβύης

Η κοινωνική οργάνωση Mediterranea ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το διασωστικό Mare Jonio αφέθηκε ελεύθερο. Το πλοίο είχε κατασχεθεί από τις Αρχές και η επίθεση εναντίον του είχε προκαλέσει διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ιταλία. Πρόκειται για μια υπόθεση που απέκτησε κεντρική πολιτική διάσταση στη γειτονική χώρα.

Και όμως γυρίζει

Ουκρανία: Στην εκλογική σύγκρουση μεταξύ του Ποροσένκο (ο ολιγάρχης που ανήλθε στην προεδρία της Ουκρανίας πάνω στα «ερείπια» των παλιότερων ολιγαρχών) και της Γιούλια Τιμοσένκο (η πιο παλιά κι ανθεκτική καραβάνα στις ενδο-ολιγαρχικές κόντρες) επικράτησε ο πρώτος. Μόνο που τελικά αποδείχθηκε μάχη για… τη 2η θέση. Ο Ποροσένκο με 16% έναντι του 13,4% της αντιπάλου του περνά στο δεύτερο γύρο. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον κωμικό Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που στις εκπομπές του σατιρίζει τη διαφθορά και συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο σχεδόν διπλάσιο ποσοστό (30%)! Πρόκειται σίγουρα για εκλογική έκφραση της γενικευμένης αποστροφής απέναντι στην κυριαρχία των ολιγαρχών στην πολιτική ζωή. Αλλά το γεγονός ότι αυτή εκφράστηκε με τέτοιον τρόπο (ο Ζελένσκι «έστησε κόμμα» με το όνομα της εκπομπής του λίγο πριν τις εκλογές, δεν μπήκε καν στη διαδικασία πχ του ιταλού Γκρίλο να φτιάξει έγκαιρα κάποιου τύπου έστω στρεβλό «δίκτυο» ή «κίνημα») δείχνει και τον εκφυλισμό της πολιτικής…

Αλγερία: Το «πεζοδρόμιο» προκαλεί τριγμούς και ρωγμές στο καθεστώς

Μετά από εβδομάδες θηριωδών διαδηλώσεων, που θύμισαν αραβική άνοιξη, το καθεστώς στην Αλγερία επιχειρεί μια σειρά από ελιγμούς για να διασωθεί.

Ο μύλος του Brexit και το τέλος της Μέι

Οι πιο συστηματικοί αναγνώστες αυτής τη εφημερίδας θα έχουν κουραστεί να διαβάζουν τις περιπέτειες του Brexit και ότι «ένας από τους παλιότερους, ισχυρότερους, πιο τακτοποιημένους καπιταλισμούς παγκοσμίως δεν ξέρει τι του ξημερώνει τις επόμενες μέρες ή βδομάδες».

Η χούντα έχασε τη λαϊκή ψήφο στην Ταϊλάνδη

Στα πλαίσια μιας περιορισμένης «φιλελευθεροποίησης», η χούντα, που κυβερνά την Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του 2014, οργάνωσε εκλογές.

Αλληλεγγύη στην παλαιστινιακή αντίσταση

Ενάντια στη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ