Μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων
Μαζική συμμετοχή είχε η 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ την Παρασκευή 29 Μάρτη. Η απεργία στον όμιλο του ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετό διάστημα αδράνειας, κατά το οποίο η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, της Ομοσπονδίας δηλαδή των εργαζομένων, άφηνε ανενόχλητη την Deutsche Telekom να κάνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας καθεστώς στον όμιλο, όπως αντίστοιχα καθεστώς έγινε και η εντατικοποίηση της εργασίας.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ ήταν η απόφαση να απολυθούν οι 75 φύλακες του ΟΤΕ, εάν δεν αποχωρήσουν από μόνοι τους, δηλαδή «οικειοθελώς», από τη δουλειά τους. Συνολικά ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 1.400 οι θέσεις εργασίας. Βάρβαρος νεοφιλελευθερισμός σε όλο του το μεγαλείο στην κατά τα άλλα μεταμνημονιακή εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο τρόπος που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες του ΟΤΕ για να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους και να τους εκβιάζουν.
Το παρόν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων έδωσε αντιπροσωπεία της ΛΑΕ, απαιτώντας να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία της Deutsche Telekom και να μην προχωρήσει στις απειλούμενες απολύσεις. Είναι δεδομένο ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ αποδεικνύεται ένα μεγάλο φιάσκο και η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να είχε κινήσει τις διαδικασίες πλήρους επανακρατικοποίησής του.
Όσοι, όπως η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαλαλούσαν ότι το εργοδοτικό καθεστώς στον ΟΤΕ θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, σύγκλιση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και επενδύσεις νέας τεχνολογίας πολύ σύντομα διαψεύστηκαν.
Αντίθετα η Deutsche Telekom ξεπουλάει όσο-όσο. Έτσι μετά τη Σερβική Telecom Serbia, την Cosmofon από την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρική Globul και τον δορυφόρο Hellas Sat, η διοίκηση του ΟΤΕ ξεπούλησε φέτος και την Αλβανική Telekom Albania. Η Deutsche Telekom ξεπουλάει ακόμα εδώ και χρόνια χιλιάδες τόνους χαλκού, που προέρχεται από απαξιωμένα υπόγεια καλώδια, καθώς και δεκάδες ακίνητα τεράστιας αξίας, πολλά από τα οποία προέρχονται από δωρεές δήμων και κοινοτήτων στον δημόσιο ΟΤΕ, προκειμένου να στεγάσει τις εγκαταστάσεις του τις δεκαετίες του ’60 και ’70.
Και όλα αυτά ενώ στα χρόνια της κρίσης ο ΟΤΕ έχει κρατήσει ψηλά την κερδοφορία του.
Το 2018 κατέγραψε κέρδη 256,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 52%, ενώ για μια ακόμα χρονιά το κόστος μισθοδοσίας μειώθηκε κατά περίπου 8,5%. Το εντυπωσιακό για το κόστος μισθοδοσίας είναι ότι οι Γερμανοί το μείωσαν κατά 61,5%. Πρόσφατα οι τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου αύξησαν τα τιμολόγια της καρτοκινητής σχεδόν 20%.
Η διοίκηση του ΟΤΕ, εκτός από τις «εθελούσιες» απολύσεις, προετοιμάζει ένα εκτεταμένο σχέδιο εργολαβοποίησης του έργου του ομίλου, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους σε σχέση με τις θέσεις εργασίας, ενώ σε κίνδυνο με αυτό τον τρόπο θα τεθεί και το τηλεπικοινωνιακό απόρρητο. Σε συνδυασμό με το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων του ομίλου, η ταλαιπωρία των πολιτών και οι εκτεταμένες καθυστερήσεις στην επιδιόρθωση βλαβών καλά κρατούν.
Μόνη λύση είναι η επανακρατικοποίηση του ΟΤΕ και η μείωση των τιμολογίων του, με προγράμματα όπως το κοινωνικό τιμολόγιο κ.ά. Και η ανάθεση του έργου της τεχνολογικής του επέκτασης σε μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, που θα προσληφθεί και θα εκπαιδευθεί γι’ αυτό το σκοπό. Οι εργαζόμενοι νέοι και παλιοί, στη μητρική, σε θυγατρικές ή σε τρίτες εταιρίες, δεν μπορεί παρά να παλεύουν για ενιαία σύμβαση εργασίας σε όλο τον όμιλο, που να διασφαλίζει τα ίδια μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους. Και να συντονίσουν τους αγώνες τους μαζί με τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.