Να πυροδοτήσουμε την πολιτική συζήτηση μέσα στις σχολές

Το σύνηθες είναι μετά τις φοιτητικές εκλογές να χαλαρώνει η παρέμβαση της φοιτητικής Αριστεράς, καθώς τα αμφιθέατρα αδειάζουν λόγω των επερχόμενων εξεταστικών και η δυνατότητα απεύθυνσης σε κόσμο της σχολής μειώνεται . Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Ο Μάης είναι άκρως πολιτικός, καθώς έρχονται τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, με αυτή των ευρωεκλογών να βρίσκεται στο επίκεντρο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν πολύ νωρίς.
Σε αυτό το πλαίσιο οι φοιτητές/τριες του Κόκκινου Δικτύου που συμμετέχουν στα σχήματα της Αριστερής Ενότητας, έχουν αναλάβει μια σειρά από δυναμικές παρεμβάσεις, αντιλαμβανόμενοι/ες την ανάγκη να αναζωογονηθεί η πολιτική συζήτηση στα αμφιθέατρα και να ξεδιπλωθούν οι όποιοι προβληματισμοί στην περίοδο που έρχεται. Έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις στις περισσότερες μεγάλες σχολές της Αθήνας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Νομική, Φιλοσοφική, Πάντειο), με σκοπό να ανοίξει η πολιτική συζήτηση και να υπάρξει σύνδεση με ένα κομμάτι φοιτητών/τριών που αναζητά πολιτική έκφραση από τα αριστερά και δεν θέλει να εγκλωβιστεί στο δίπολο Τσίπρας-Μητσοτάκης.
Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν τη διακίνηση κειμένων με την υπογραφή των «Νέων ΛΑΕ», μικροφωνικές, πανό και άλλες δράσεις που θα δώσουν ζωή και θα ενεργοποιήσουν πολιτικά τους Συλλόγους. Σκοπός είναι αυτές οι παρεμβάσεις να γίνουν από κοινού με όλες τις οργανώσεις που είναι στη ΛΑΕ, προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ριζοσπαστική Αριστερά είναι παρούσα, εισάγοντας κεντρικά πολιτικά ζητήματα εντός των κοινωνικών χώρων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη που θα μοιραστεί: «Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου οι νέοι και οι νέες καλούμαστε να συμμετέχουμε και να στείλουμε το δικό μας μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που τσακίζουν τις ζωές μας και το μέλλον μας, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, ενάντια στην ακροδεξιά, ενάντια στον πόλεμο».
Η νεολαία, λοιπόν, που την περίοδο της κρίσης είναι από τις πιο βάναυσα χτυπημένες κοινωνικές κατηγορίες, καλείται να συσπειρωθεί και να μη μείνει θεατής στο μέλλον που της ετοιμάζουν. Η εκλογική και όχι μόνο στήριξη της ενωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που δεν σέρνεται πίσω από το κουφάρι των νεοφιλελεύθερων ηγεσιών υπό το πρόσχημα της ανόδου της ακροδεξιάς, είναι η μόνη πολιτική πρόταση που δίνει ελπίδα για τη διεκδίκηση ενός κόσμου χωρίς φτώχεια, καταστολή και ρατσισμό. Μέχρι τις 26 Μάη οι σχολές πρέπει από αποστειρωμένα τεχνοκρατικά ιδρύματα, όπως τις θέλουν, να μετατραπούν ξανά σε ζωντανούς κοινωνικούς χώρους πολιτικής συζήτησης και ζύμωσης. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να μιλάμε διαφορετικά την επόμενη μέρα των εκλογών.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία