Αποστολή αλληλεγγύης στην Δυτική Όχθη

ολόκληρο στο Rproject.gr

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μανώλης Κοζαδίνος

Αυτόν τον Απρίλη, μια ομάδα ψυχιάτρων και γενικών γιατρών παρέμεινε για 2 εβδομάδες στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, τμήμα των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Το ταξίδι αυτό ήταν μια πρώτη έμπρακτη δράση, και το επιστέγασμα επαφών που είχε στην Γαλλία το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοκρατικής Ψυχικής Υγείας*.
Μια πρώτη εντύπωση ήταν το διάχυτα πνιγηρό αίσθημα καταπίεσης που δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε τον πιο αδιάφορο παρατηρητή.Ισραηλινά στρατιωτικά περίπολα εμφανίζονται αναπάντεχα σε κάθε γωνιά και πολλαπλά σημεία ελέγχου εμποδίζουν κάθε ελευθερία κυκλοφορίας.
Η εξουσία της Παλαιστινιακής διοίκησης περιορίζεται στο κέντρο κάποιων μεγάλων πόλεων (π.χ. Ραμάλα) ενώ η σχετικά αυτοδιοικούμενη πόλη της Βηθλεέμ περιστοιχίζεται από πανύψηλο τείχος. Επιπλέον, αυτός καθαυτός ο ρόλος της Παλαιστινιακής διοίκησης παραμένει ιδιαίτερα αμφίσημος, και στα μάτια πολλών Παλαιστίνιων εμφανίζεται ως εξουσία που συνεργάζεται με το Ισραήλ.
Υγεία
Η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός αντανακλάται με έμμεσο τρόπο στα κλινικά περιστατικά που υποδέχεται το παλαιστινιακό σύστημα (ψυχικής) Υγείας καθώς απουσιάζουν πλήρως από την κοινότητα οι δομές υποδοχής των ψυχικά τραυματιών και τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει η οικογένεια και ευρύτερα η κοινότητα. Αντίθετα καταγράφονται επιδημιολογικά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του ψυχικού τραύματος: παραβατικές συμπεριφορές και αυξανόμενη εξάρτηση από φθηνές συνθετικές εθιστικές ουσίες.
Η έκθεση του γενικού πληθυσμού στην άγρια σιωνιστική καταστολή, και τις βάρβαρες πρακτικές του κράτους του Ισραήλ, αφορά το 40% του πληθυσμού και όλες τις ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες, σε μεγάλο δε βαθμό ανήλικα άτομα. 
Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί πως, στα παλαιστινιακά εδάφη, η βία εναντίον των γυναικών βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τάση, διαψεύδοντας έτσι τα ισλαμοφοβικά στερεότυπα που διακινούν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Πρέπει να τονιστεί πως, σε κάθε περίπτωση, τα διαθέσιμα μέσα για την υγειονομική περίθαλψη είναι από πενιχρά έως ανύπαρκτα και οι υγειονομικές μονάδες επιβιώνουν χάρη στην οικονομική ενίσχυση από ΜΚΟ, και συχνά από φαρμακευτικές εταιρείες (πχ ιορδανικές) που προσφέρουν την ενίσχυση τους ...με το αζημίωτο.
Φτωχός πάντα συγγενής του συστήματος Υγείας, το σύστημα ψυχικής Υγείας αντιμετωπίζει δεινότερες ακόμη δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοι μας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) αγωνίζονται καθημερινά για να προσφέρουν ανακούφιση στους ασθενείς και τους ψυχικά τραυματισμένους ανθρώπους. Υφίστανται καθημερινά την σιωνιστική καταπίεση και παρεμποδίζονται να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά ακόμη και να μεταβούν στην εργασία τους. Πολλοί από αυτούς έχουν υποστεί συλλήψεις και σωματική βία από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής. Οι αμοιβές που παίρνουν δεν επαρκούν για να επιβιώσουν και πολλοί καταφεύγουν σε αναζήτηση δεύτερης εργασίας, συχνά ανειδίκευτης.
Η ομάδα των αλληλέγγυων επισκέφθηκε επίσης Γενικά Κέντρα Υγείας στην Δυτική όχθη και διαπίστωσε τις μεγάλες ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκεί οι συνάδελφοι. Τα Γενικά Κέντρα Υγείας υποδέχονται τακτικά ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής, σωματικούς και ψυχικούς. Στερούνται ωστόσο ειδικευμένο προσωπικό αλλά και την δυνατότητα να εκπαιδεύσουν το ήδη υπάρχον.
Παρά τα συνεχή χτυπήματα που υπομένει, και τις δραματικές επιπτώσεις τους σε όλα τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, ο Παλαιστινιακός λαός, και ιδιαίτερα η νεολαία του, στέκεται όρθιος και αντιστέκεται. Στην γλώσσα των Παλαιστίνιων «σουμούντ» σημαίνει την διαρκή συλλογική, υπαρξιακής διάστασης, αντίσταση στην σαρωτική σιωνιστική επέλαση και τις κάθε λογής εκφάνσεις της. «Σουμούντ» σημαίνει επίσης ελπίδα, δύναμη ζωής.
Ανάγκη αλληλεγγύης
Ωστόσο, η ελπίδα και δύναμη των Παλαιστίνιων χρειάζεται στήριξη. Προδομένοι από την λεγόμενη «διεθνή κοινότητα», από αραβικές κυβερνήσεις, αλλά σε ένα βαθμό και από τις δικές τους ηγεσίες, οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται την στήριξη του διεθνούς δημοκρατικού, ριζοσπαστικού και εργατικού κινήματος.
Η πρόσβαση σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη ελέγχεται σήμερα από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ. Έτσι, η αποστολή φαρμακευτικού ή παραϊατρικού υλικού ελέγχεται από τις δυνάμεις κατοχής και μπορεί να προωθηθεί μόνο μέσα από αναγνωρισμένες ΜΚΟ με τους συνακόλουθους περιορισμούς.
Η βοήθεια την οποία φαίνεται πως αναζητούν σήμερα οι Παλαιστίνιοι συναγωνιστές μας είναι κυρίως ανθρώπινη, με την μορφή εκπαίδευσης ανθρώπων οι οποίοι θα μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τοπικά. Για παράδειγμα, ζητήθηκε η εκπαίδευση Παλαιστίνιων τεχνικών και παραϊατρικών στην προσθετική. Υπάρχουν σήμερα πολλοί Παλαιστίνιοι όλων των ηλικιών που έχουν ακρωτηριαστεί από την άγρια βία που ασκείται τακτικά από τους Ισραηλινούς στρατιώτες και από τους βομβαρδισμούς αμάχων.
Επίσης εκπαιδευτική βοήθεια ζητήθηκε και για την εκπαίδευση των νοσηλευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, ακόμη και απλών πολιτών για άμεση παροχή ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης στα θύματα της ισραηλινής βίας.
Συνάμα θα πρέπει να προωθείται στους συνδικαλιστικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς μας χώρους η ενημέρωση για όλα τα σε βάρος των Παλαιστίνιων εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ και η απονομιμοποίηση της στρατιωτικής κατοχής και των εποικισμών.
Θα πρέπει να προτρέπουμε τους φίλους και συναδέλφους μας να απέχουν και να καταγγέλλουν καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διαδραματίζονται στο κράτος του Ισραήλ και να ξεσκεπάζουμε εργασίες και συμμετοχές που με οποιοδήποτε πρόσχημα συντελούν στο ξέβγαλμα του αδυσώπητα καταπιεστικού αυτού κράτους. Και φυσικά, να αποκαλύπτουμε την ενδεχόμενη συμμετοχή του ελληνικού καπιταλισμού σε έργα και υπηρεσίες που βοηθούν τον εποικισμό και την κατοχή.
Έτσι θα βοηθήσουμε να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η θέληση του Παλαιστινιακού λαού για αντίσταση και να ακουστεί η φωνή του πέρα από τα σύνορα.

 *Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοκρατικής Ψυχικής Υγείας είναι συλλογικότητα που αποτελείται από ακτιβιστές, πολίτες, χρήστες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας από το Βέλγιο, την Γαλλία, την Ελλάδα και την Καταλονία.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία