Μικρά Αντιρατσιστικά

Με το Φιντέζ να εφαρμόζει όλο και πιο σκληρά, όλο και περισσότερα σημεία από το πρόγραμμα του νεοναζιστικού Γιόμπικ, οι «καθαρόαιμοι» φασίστες υποχρεώνονται να «βγουν από τα ακροδεξιότερα», ανασυγκροτώντας τάγματα εφόδου. Ο Laszlo Toroczkai, δήμαρχος χωριού της νότιας Ουγγαρίας και ηγέτης του κόμματος «Η Πατρίδα μας» (νέα διάσπαση του Γιόμπικ), ανακοίνωσε τη συγκρότηση της «Εθνικής Λεγεώνας». Πρόκειται για αναβίωση της παλιάς «Ουγγρικής Φρουράς» (του Γιόμπικ) που είχε διαλυθεί. Ο Toroczkai είχε υπάρξει ξανά πρωτοπόρος στην ακροδεξιό ανταγωνισμό: το 2015 ως δήμαρχος συνοριακής πόλης ύψωσε φράχτη στα σύνορα και αυτός ο φράχτης επεκτάθηκε στη συνέχεια ως «εθνική πολιτική». Αν βρει και τώρα μιμητές-ανταγωνιστές, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο ζοφερά. Η Ουγγαρία είναι το πιο τραγικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί και πού οδηγεί η διαρκής δεξιά μετατόπιση της πολιτικής σκηνής με την υιοθέτηση τμημάτων της ακροδεξιάς ατζέντας…

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

***

Ο Σαλβίνι έχει ξεσαλώσει πλήρως. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Ιταλία απασχόλησε τη δημοσιότητα για τα εξής: Την προώθηση νομοσχεδίου που θα επιβάλει πρόστιμα 5.500 ευρώ σε όποιον διασώζει μετανάστη στη θάλασσα και τον μεταφέρει σε ιταλικό έδαφος. Την πειθαρχική δίωξη μιας 63χρονης καθηγήτριας γυμνασίου, επειδή μαθητές της σε σχολική εκδήλωση έφτιαξαν και προέβαλαν βίντεο που παραλλήλιζε τους φυλετικούς νόμους του Μουσολίνι με τα διατάγματα για την ασφάλεια του Σαλβίνι. Τις μπουλντόζες που ξηλώνουν καταυλισμούς Ρομά. Στα θετικά νέα, το Sea Watch διέσωσε 43 μετανάστες και τους μετέφερε στη Λαμπεντούζα, σπάζοντας την απαγόρευση και ταπεινώνοντας τον Σαλβίνι (που την ίδια ώρα σε τηλεοπτική συνέντευξη διαβεβαίωνε ότι αποκλείεται να καταφέρει το διασωστικό να αποβιβάσει μετανάστες και τις επόμενες ώρες άρχισε να «αφρίζει» στα κοινωνικά δίκτυα). Επιπλέον, το Μιλάνο «υποδέχθηκε» την ακροδεξιά σύναξη ενόψει ευρωεκλογών με αντιφασιστικά πανό και σημαίες σε πάρα πολλά μπαλκόνια κατοίκων της πόλης, ενώ όπου εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες ο Σελβίνι (Νάπολι, Φλωρεντία), γίνεται δεκτός από μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία. 

***


Αθωώθηκαν οι 9 Τούρκοι κρατούμενοι στην Ελλάδα, που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, με το σχετικό κατηγορητήριο να καταρρέει στη διάρκεια της δίκης. Έξι από τους 9 καταδικάστηκαν με ελαφρές ποινές φυλάκισης με αναστολή. Όμως ακολούθησε περιπέτεια. Αντί να αποφυλακιστούν, παραπέμφθηκαν στο αλλοδαπών, όπου κρατήθηκαν αρχικά οι 4. Παραμένουν σε κράτηση οι 2 (Anil Sayar και Memet Dogan) και ο Memet Dogan πιέστηκε να υπογράψει έγγραφο για την απέλασή του στην Τουρκία (αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας της Γαλλίας). Στις 21 Μάη, η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν διαδήλωσε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

***


Δρακόντεια απαγόρευση των εκτρώσεων ψηφίστηκε στην Αλαμπάμα. Δεν προβλέπει καν εξαιρέσεις σε περιπτώσεις βιασμού και καθιστά την επέμβαση κακούργημα που επισύρει ποινές ως και 99 χρόνια κάθειρξης για τους γιατρούς που την κάνουν! Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση με σύνθημα «δικό μου σώμα, δική μου επιλογή» κι ελπίζουν να ανατρέψουν τη βάρβαρη νομοθεσία. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία