Οι Μαθητές,-τρίες Ενάντια στο Σύστημα στο 22ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Η νεολαία έστειλε αντιρατσιστικό μήνυμα

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Το 22ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ είχε έντονη μαθητική και γενικότερα νεολαιίστικη παρουσία. Το άγχος των εξετάσεων και του διαβάσματος έμεινε πίσω και χιλιάδες νέοι πέρασαν από το πάρκο Γουδί προκειμένου να δουν από κοντά ένα φεστιβάλ που έχει γίνει πλέον θεσμός και σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους των κινημάτων και της Αριστεράς.
Οι Μαθητές/τριες Ενάντια στο Σύστημα (ΜΕΣ), όπως τα περισσότερα χρόνια, έτσι και φέτος στήριξαν με την παρουσία τους το φεστιβάλ τόσο στο στήσιμο όσο και κατά τη διάρκειά του. Το τραπεζάκι τους ήταν ιδιαίτερα ζωντανό και γεμάτο χρώματα. Μαθητές από διάφορα σχολεία της Αθήνας προμηθεύτηκαν το περιοδικό τους το οποίο περιελάμβανε πλούσια αντιρατσιστική θεματολογία. Αυτό άνοιξε και πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε νέα παιδιά που θέλουν στο σχολείο τους και στη γειτονιά τους να σταθούν απέναντι στη φτώχεια, το ρατσισμό και το φασισμό. Ο χώρος απέναντι από το τραπεζάκι τους ομόρφαινε ακόμη περισσότερο από το πανό που έφτιαξαν στο οποίο αναγραφόταν «Στα θρανία δεν έχει θέση ο ρατσισμός / Αλληλεγγύη-αντίσταση μαθητών, ντόπιων και μεταναστών».
Πέρα όμως από το ίδιο το πολιτικό περιεχόμενο και την ουσία του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, αυτό λειτούργησε και με ένα πρόσθετο τρόπο για τους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν ενεργά. Τους έδωσε την αίσθηση της συλλογικότητας και της συντροφικότητας. Της αντίληψης ότι μπορούμε να ορίζουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα συζητάμε πολιτικά και θα περνάμε όμορφα, χωρίς να έχουμε ανάγκη χορηγών, εταιρειών και επαγγελματικών συνεργείων. Η Κωνσταντίνα, μαθήτρια της Β’ Λυκείου από του χρόνου, μας περιέγραψε την εμπειρία της λέγοντας ότι: «Προσωπικά δεν είχα παρεβρεθεί ξανά σε κάποιο από τα προηγούμενα αντιρατσιστικά φεστιβάλ, πόσο μάλλον βοηθήσει στη διοργάνωσή ενός. Παρόλα αυτά εξαρχής αισθάνθηκα άνεση και οικειότητα τόσο με το χώρο, όσο και με τους ανθρώπους εκεί, γνώρισα νέα άτομα και ήρθα σε επαφή με άγνωστες για μένα μέχρι τότε κουζίνες, μουσικές και παραδόσεις».
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η πρωτόγνωρη αίσθηση αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που ξεδιπλώνει έναν άλλο κόσμο. Η Κωνσταντίνα αποτιμώντας την τριήμερη παρουσία της στο φεστιβάλ τόνισε ότι «Το πιο ελπιδοφόρο για μένα ήταν το γεγονός ότι επί τρεις ημέρες έβλεπα τόσα πολλά άτομα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, εθνικοτήτων κ.ο.κ. να είναι συγκεντρωμένα και συσπειρωμένα την ίδια στιγμή, στον ίδιο χώρο, για τον ίδιο σκοπό. Τότε ήρθε η επιβεβαίωση ότι οι κόποι όσων είχαμε ασχοληθεί με τη διοργάνωση του φεστιβάλ ανταμοίφθηκαν και το ακόμη πιο συγκινητικό για εμένα ήταν πως ήξερα ότι έχω βάλει και εγώ το λιθαράκι μου σε όλο αυτό». 
Ειδικότερα σήμερα που η ριζοσπαστική Αριστερά και τα κινήματα γνωρίζουν μια σημαντική υποχώρηση, η ενεργή και ουσιώδης εμπλοκή νέων ανθρώπων στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ είναι πολύ σημαντική τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Παρά τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στη νεολαία, η εικόνα του φεστιβάλ απέδειξε ότι αυτά δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια. Η πλειοψηφία της νεολαίας στέκεται απέναντι στις ρατσιστικές πολιτικές και στους φασίστες γεγονός που επιβεβαιώνεται επανειλημμένα τόσο από τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στο δρόμο, όσο και από την ετήσια μαζική παρουσία νέων ανθρώπων στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Η Κωνσταντίνα αντιλαμβανόμενη την κεντρικότητα και τη σημασία της αντιρατσιστικής πάλης σήμερα σημειώνει ότι: «Αυτό που κατ› εμέ χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όλοι είναι πως ένα αντιρατσιστικό ή αντιφασιστικό μήνυμα δεν είναι μόνο μια απάντηση στο διπλανό σου, είναι μια απάντηση που δίνεις από τον δήμαρχο της πόλης σου ως στον πρωθυπουργό της χώρας σου, την κυβέρνηση την ίδια». 
Η νεολαία για μια ακόμη φορά στήριξε μαζικά το αντιρατσιστικό φεστιβάλ στέλνοντας μηνύματα αγώνα και αλληλεγγύης. Ο ρατσισμός των νομοσχεδίων και του δρόμου θα βρει την απάντηση που του αρμόζει από τη νέα γενιά και τα κινήματα. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις 28 μέχρι τις 30 Ιούνη στο πάρκο Γουδί.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία