Φύλλο Νο 437 (3 Ιούλη 2019)

Σ τις εκλογές της 7ης Ιουλίου πρέπει, όσο είναι εφικτό, να «τροποποιήσουμε» το συσχετισμό δυνάμεων που ανέδειξαν οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές περιφερειακές εκλογές.

Σήμερα είναι φανερό ότι το ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ και ΕΕ, με την τοπική υποστήριξη ισχυρών στρατιωτικά κρατών όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου και τον υποθαλάσσιο αγωγό East Med, οδηγούν τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό σε παροξυσμό.

Στα πλαίσια του 22ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ οργανώθηκε συζήτηση με θέμα «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται: Μετά τη δεξιά παλινόρθωση πώς διαμορφώνεται το κοινωνικό τοπίο και ποιος ο ρόλος της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Ακολουθεί η τοποθέτηση της Μαρίας Μπόλαρη, εκ μέρους της ΔΕΑ, υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΛΑΕ.

Οι εκλογές αντιπροσώπων για το 88ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) που έληξαν την Τετάρτη 26 Ιουνίου, μέσα σε ένα κλίμα αντιπροσωπευτικό της γενικότερης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί εν όψει και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία και βάζουν τον κλάδο μπροστά σε νέα επιτακτικά καθήκοντα.

Τις μέρες που το Sea Watch 3 αναζητούσε λιμάνι κι επιχειρούσε να σπάσει το ρατσιστικό αποκλεισμό, οι λιμενεργάτες της Γένοβα υπενθύμισαν με ανακοίνωσή τους τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος, αλλά και τη δύναμή του. Με μια εξαιρετική ανακοίνωση ενάντια στο ρατσισμό και υπέρ της ταξικής αλληλεγγύης, δήλωσαν την πρόθεσή τους να υποδεχτούν το διασωστικό: «Καθόσον μας αφορά, το Sea Watch 3 μπορεί να χαράξει ρότα προς το λιμάνι μας -για εμάς θα είναι ευπρόσδεκτοι. Mπορούμε να κλείνουμε τα λιμάνια, αλλά μπορούμε και να τα ανοίγουμε». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σωματεία στο λιμάνι της Γένοβας δύο φορές πρόσφατα «έκλεισαν το λιμάνι»: Αρνούμενοι να φορτώσουν «πλοία του θανάτου» που μετέφεραν πολεμικό υλικό στη Σαουδική Αραβία. Το «λιμάνια κλειστά στον πόλεμο και το ρατσισμό», το «λιμάνια ανοιχτά στους ανθρώπους, κλειστά στα όπλα» μπορεί να αποτελέσει σύνθημα του κινήματος διεθνώς…

Η θητεία Μπολσονάρο έχει ξεκινήσει με ταραχώδη τρόπο, «φωτίζοντας» τους κινδύνους που φέρνει η παρουσία ενός νεοφασίστα στην κυβέρνηση, αλλά (κυρίως) τις δυνατότητες που αποδεικνύεται ότι υπάρχουν για αντίσταση.

Ηνωμένο Βασίλειο:
Μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι, οι Τόρηδες έχουν μπει στη διαδικασία «προκριματικών» για την εκλογή νέου ηγέτη του κόμματος και πρωθυπουργού. Το τελικό ζευγάρι είναι ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Χαντ. Ο δεύτερος υπήρξε «ευρωπαϊστής» στο δημοψήφισμα, όμως άλλαξε γνώμη λόγω «της αλαζονείας της Κομισιόν» και πλέον ισχυρίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να «ανθίσει» ακόμα και με άτακτο Brexit. Όσο για τον Μπόρις; Είναι φανατικός οπαδός του Brexit εξαρχής, αλλά κυρίως ένας ακροδεξιός καραγκιόζης. Το γεγονός ότι τα αρχικά του βγάζουν το παρατσούκλι «Bo-jo», συνώνυμο του κλόουν στις αγγλόφωνες χώρες, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια. Κι όμως, ο «Μπόζο» είναι σήμερα το μεγάλο φαβορί να κυβερνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο…