Camping resist.reclaim.revolt 2019

Συζητήσεις, ψυχαγωγία, αυτοοργάνωση

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Χρήστος Σταυρακάκης

Τ ο camping resist.reclaim.revolt. στο Μονολίθι Πρέβεζας (27 Ιουλίου – 4 Αυγούστου) απευθύνεται σε όσους και όσες επιμένουν να αναζητούν τρόπους οργάνωσης της κοινωνικής αντίστασης σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ευελπιστεί να είναι ένα «σημείο αναφοράς» για αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς και των κινημάτων, τόσο  ως προς τις πολιτικές συζητήσεις, όσο και ως προς την πρότασή του για οικονομικές και εναλλακτικές διακοπές.
 «Ο πλανήτης σε κίνδυνο»
Μία μεγάλη ενότητα των συζητήσεων θα αφορά τον υπαρξιακής φύσης αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχει γίνει ένα από τα βασικά πεδία πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης σε όλο τον κόσμο τόσο μεταξύ των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων, όσο και από τη σκοπιά των κοινωνικών κινημάτων. Εάν δεν αντιστραφεί η σημερινή πορεία διαρκούς υπερθέρμανσης και υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα έχουμε τη φυσική δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε ανατρεπτικά με το καπιταλιστικό σύστημα. Το περιβαλλοντικό ζήτημα δεν μπορεί να μένει ένα δευτερεύον ζήτημα των κοινωνικών αγώνων, αλλά πρέπει να αποκτήσει κεντρική πολιτική σημασία. Γι’ αυτό χρειάζεται τόσο η κατανόηση των τάσεων του σύγχρονου καπιταλισμού (μεταξύ ενός επιθετικού εξορυκτισμού και μιας πιο μετριοπαθούς πράσινης ανάπτυξης), όσο και η ανάγκη ενίσχυσης μιας οικο-σοσιαλιστικής προοπτικής, μιας προοπτικής που θα βάζει την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των κοινωνικών αγώνων ενάντια σε ένα αδηφάγο σύστημα κερδοφορίας και εκμετάλλευσης φυσικών και ανθρώπινων πόρων. 
Η συζήτηση αυτή δεν είναι γενικώς «θεωρητική», αντίθετα έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας και γίνεται κέντρο οργάνωσης πολύ μεγάλων κοινωνικών αγώνων σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε το μεγαλειώδη αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, οι οποίες έχουν καταστρέψει την περιοχή, έχουν μολύνει θάλασσες και ποτάμια, έχουν εξαφανίσει δασικές εκτάσεις μεγάλης έκτασης. Αλλά και σήμερα που ξεδιπλώνεται ένα εξορυκτικό σχέδιο μεγάλων διαστάσεων τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο όσο και στη Δυτική Ελλάδα, υπάρχουν κινήματα και επιτροπές αγώνα που επιμένουν να αντιστέκονται. Στο camping θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο, το οποίο καταφέρνει μέχρι στιγμής να δημιουργεί σοβαρούς πονοκεφάλους στα κυβερνητικά και επενδυτικά επιτελεία. Θα συζητήσουμε επίσης και για αντίστοιχα κινήματα σε όλο τον κόσμο, αλλά και το διεθνές κίνημα που φαίνεται να γεννιέται ενάντια στην κλιματική αλλαγή με πολλές και μαζικές διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα σε πολλές μητροπόλεις.
«Οι γυναίκες (ξανά) 
στο προσκήνιο»  

Η δεύτερη μεγάλη ενότητα συζητήσεων αφορά το σύγχρονο γυναικείο κίνημα που με μια νέα δυναμική και μια νέα ριζοσπαστικοποίηση βγαίνει ξανά στο προσκήνιο, επαναφέροντας τα ζητήματα της έμφυλης καταπίεσης στην ημερήσια διάταξη. Οι μεγάλοι αγώνες των γυναικών σε Αργεντινή, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ισπανία, Πολωνία κλπ αποδεικνύουν μια νέα κοινωνική δυναμική να εμφανίζεται στο προσκήνιο. Φέτος στην Ελλάδα οργανώθηκε για πρώτη φορά γυναικεία απεργία στις 8 Μάρτη, ενώ παράλληλα είχαμε τις μαζικότερες γυναικείες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, στη συνέχεια μιας αντισεξιστικής κινηματικής δυναμικής που εμφανίστηκε τόσο ενάντια στις πρόσφατες γυναικοκτονίες όσο και με αφορμή τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Η δράση όμως δεν προκύπτει χωρίς θεωρία και η θεωρία χωρίς τη δράση «αποστεώνεται». Θεωρούμε σημαντική την πολιτικοϊδεολογική συζήτηση που ανοίγει στους κόλπους του γυναικείου κινήματος και στην οποία υπερασπιζόμαστε μια μαρξιστική προσέγγιση της έμφυλης καταπίεσης, αναδεικνύοντας την κοινή ταξική βάση αναπαραγωγής και δημιουργίας των διάφορων μορφών καταπίεσης, χωρίς ωστόσο να κλείνουμε το μάτι στις ιδιαιτερότητες κάθε μορφής καταπίεσης. Αυτή η συζήτηση θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή, αλλά και για την ίδια την προοπτική του κινήματος και το αγκάθι της σύνδεσης με άλλους κοινωνικούς αγώνες, γιατί κάθε κίνημα που αξιώνει για τον εαυτό του να είναι νικηφόρο, χρειάζεται να σπάει την απομόνωση και να βρίσκει εκείνους τους πολιτικούς και κοινωνικούς διαύλους επικοινωνίας που μπορούν να συγκροτήσουν πλατύτερες κοινωνικές συμμαχίες.
Επιπλέον στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης βρίσκεται το ζήτημα των βιασμών και η ολοένα μεγαλύτερη «αποκάλυψή» τους από γυναίκες που αποφασίζουν να σπάσουν τη σιωπή τους. Το κίνημα κατάφερε μια σημαντική νίκη στο νέο ποινικό κώδικά, όπου πλέον ορίζεται ο βιασμός ως μη συναινετική σεξουαλική πράξη. Ωστόσο, το ζήτημα της κοινωνικής αντιμετώπισης του ζητήματος των βιασμών, αλλά και τα περιστατικά που εμφανίζονται σε χώρους/συλλογικότητες του κινήματος είναι μια δύσκολη συζήτηση στην οποία θέλουμε να συμβάλλουμε.
«Να αλλάξουμε τον κόσμο 
με επανάσταση»

Η τρίτη ενότητα των συζητήσεων στο κάμπινγκ θα είναι αφιερωμένη στην αναγκαιότητα, αλλά και την επικαιρότητα μιας επαναστατικής στρατηγικής για την ανατροπή του καπιταλισμού και τον κεντρικό ρόλο που (πρέπει να) έχει η σύγχρονη (πολύμορφη και πολύχρωμη) εργατική τάξη. Αυτή η επιμονή έχει τη δυνατότητα να δίνει μεγαλύτερη πνοή, διάρκεια και αντοχή σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Επιπλέον, με τα σύννεφα του πολέμου να απλώνονται πάνω από τα κεφάλια μας στη συγκεκριμένη συγκυρία, θεωρούμε εξαιρετικά χρήσιμη την ιστορική εμπειρία από τη στάση που έχουν κρατήσει οι επαναστάτες/τριες ενάντια στον πόλεμο, προβάλλοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και τη διεθνιστική αλληλεγγύη. 
…αλλά και ψυχαγωγία
Το κάμπινγκ δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο στις πολιτικές συζητήσεις, αλλά θα υπάρχουν πολλές ακόμα δραστηριότητες, με παιχνίδια και τουρνουά, θερινό σινεμά σχεδόν κάθε βράδυ, συζητήσεις για τη μουσική και τα κοινωνικά κινήματα. Το πρώτο βράδυ θα «ανοίξει» με ρεμπέτικο γλέντι και το τελευταίο βράδυ θα «κλείσει» με beach party. Θα υπάρξει ακόμα ολοήμερη εκδρομή στον ποταμό Αχέροντα και στο χωριό της Κρυοπηγής, με την ιδιαίτερη ιστορικότητά του και τη σχέση του με την αντάρτικη αντίσταση στην Κατοχή. Συλλογικότητα, συζήτηση, ψυχαγωγία! Μια εξαιρετική πρόταση για το καλοκαίρι.
[Οικονομικό πακέτο 120€, φοιτητικό 100€. Περιλαμβάνεται η διαμονή και η μεταφορά με πούλμαν από και προς το κάμπινγκ. Όλες τις μέρες θα λειτουργεί συλλογική κουζίνα με οικονομικό φαγητό].

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία