Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στον αέρα οι εργαζόμενοι της Πειραιώς που θα μετακινηθούν στην Intrum

Εδώ και 1,5 μήνα η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συνεργασία με την Intrum. Η Intrum είναι όμιλος με έδρα τη Σουηδία και ανέλαβε όλα τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς, ενώ προηγουμένως είχε αναλάβει αντίστοιχα και κόκκινα δάνεια από τη Eurobank. Η Intrum θεωρείται μία από τις 7 μεγάλες εταιρείες που παίζουν στο παιχνίδι για την αγορά των κόκκινων δανείων των συστημικών τραπεζών. Για να υλοποιηθεί η συνεργασία, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία νέας επιχείρησης, με την Intrum να κατέχει το 80% και την Πειραιώς το 20%. Επίσης όλο το προσωπικό της Recovery Banking Unit (RBU), του τμήματος δηλαδή της Τράπεζας Πειραιώς που ασχολούνταν με τα κόκκινα δάνεια, προβλεπόταν να μεταφερθεί στη νέα εταιρεία.
Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί ως την 1η του Οκτώβρη του τρέχοντος έτους. Όμως τίποτε άλλο δεν είχε προβλεφθεί πιο συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν έκλεισε η συμφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωνε: «Έχουμε χρόνο έως την 1η Οκτωβρίου για να ολοκληρώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για τους εργαζόμενους στην RBU». Μάλιστα ο τρόπος να μη δεχθούν οι εργαζόμενοι της RBU την μεταφορά στη νέα εταιρεία θα ήταν να εναντιωθούν σε αυτή την ενέργεια. Πέραν της απορίας που έχει μείνει αναπάντητη, δηλαδή το γιατί, ενώ η RBU έχει πιάσει τους στόχους της τράπεζα για το 2018 και για το πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως ο ίδιος ο Χ. Μεγάλου παραδέχθηκε, υπάρχει και άλλο ένα κενό που καλύφθηκε πιο γρήγορα. Τι δηλαδή θα έκαναν οι εργαζόμενοι της RBU που δεν θα πήγαιναν στη νέα εταιρεία.
Σύντομα η τράπεζα έκανε φανερές τις προθέσεις της. Σύμφωνα με τους εργοδότες της Πειραιώς, όσοι αρνηθούν να πάνε στη νέα εταιρεία, κινδυνεύουν με απόλυση. Και δεν έφτανε προς τους εργαζόμενους η απόλυτη κοροϊδία της εργοδοσίας, ήρθε να προστεθεί και η ανικανότητα της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, της Ομοσπονδίας δηλαδή των τραπεζοϋπαλλήλων, που καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν ό,τι θέλουν ατομικά και όχι συλλογικά, γιατί η ΟΤΟΕ, όπως λένε, έχει δεσμευτεί ότι στο νέο σχήμα θα πάει όποιος θέλει και μόνο. Είναι ένας χειρισμός που μπορεί να οδηγήσει πολλούς από τους 1.300 εργαζόμενους στην ανεργία, καθώς και πάλι υπάρχει επίκληση σε προφορικές δεσμεύσεις. 
Την ώρα μάλιστα που η εργοδοσία προσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους της RBU, τονίζοντας ότι θα καταργηθούν οι θέσεις εργασίας όσων δεν φύγουν και ότι όσοι δεν θέλουν να πάνε στην Intrum θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση εναντίωσης, η οποία όμως συνιστά σοβαρό λόγο για απόλυση. Και όλες αυτές οι απειλές εκτοξεύονται, ενώ οι εργαζόμενοι στις τράπεζες γνωρίζουν ότι το μέλλον τους είναι ζοφερό, καθώς τα πακέτα των προβληματικών δανείων έχουν πουληθεί σε άλλες επιχειρήσεις. Αν οι εργαζόμενοι κάνουν το λάθος να μπουν σε συζήτηση που θα αποδέχεται το δικαίωμα του εργοδότη να συρρικνώνει τις τραπεζικές εργασίες, τότε θα έχουν χάσει το παιχνίδι. Μόνη λύση στην Πειραιώς είναι οι εργαζόμενοι της RBU να αντισταθούν συλλογικά, αρνούμενοι όλοι μαζί τη μεταφορά τους στην Intrum και στο νέο σχήμα.

 

Απλήρωτοι εργαζόμενοι 
στο νοσοκομείο Άρτας

Π αράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Διοικητή του νοσοκομείου Άρτας θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας την Τετάρτη 17 Ιούλη. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, για μία φορά ακόμη εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένη εργασία.
Πρόκειται για το προσωπικό ορισμένου χρόνου (47 εργαζόμενοι) που εργάζεται στην καθαριότητα και στη σίτιση του Νοσοκομείου, για το επικουρικό προσωπικό (ιατρικό και μη – 10 εργαζόμενοι) που εργάζεται με παρατάσεις συμβάσεων, για το σύνολο του ιατρικού προσωπικού (περίπου 79 γιατροί όλων των κατηγοριών) και για το σύνολο των εφημεριών. Όλοι αυτοί είναι ή θα παραμείνουν απλήρωτοι. Ο λόγος που θα συμβεί αυτό είναι οι πρόχειρες μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Α. Τσίπρα για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης με 12μηνες συμβάσεις, οι παρατάσεις με υπουργικές αποφάσεις των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, που έχουν ξεπεράσει τα 5 χρόνια και ο νόμος για την εφημεριακή εργασία του ιατρικού προσωπικού, που δεν γίνεται να εφαρμοστεί αν δεν συνοδευτεί από μαζικές προσλήψεις γιατρών. Και τέλος φταίει η λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του τοπικής υπηρεσίας Επιτρόπου, που δεν υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής.
Η κατάληξη είναι κάθε φορά οι εργαζόμενοι να κάνουν κινητοποιήσεις, ώστε η πληρωμή τους να γίνεται με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» από την πλευρά και των Υπουργών Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Μια διαδικασία που στις αρχές του Ιούλη δεν πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας λόγω εκλογών και έτσι έμειναν απλήρωτοι σχεδόν 140 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, στους οποίους υπέδειξαν να ψηφίσουν σωστά για να πληρωθούν.
Το παραπάνω πρόβλημα δεν είναι το μοναδικό στο νοσοκομείο της Άρτας. Η μερική λειτουργία του τμήματος του αξονικού τομογράφου συνεχίζεται, καθώς δεν έχουν προσληφθεί οι γιατροί που χρειάζονται στο ακτινολογικό για να λειτουργήσουν τον ολοκαίνουργιο (1,5 έτους) αξονικό τομογράφο! Αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας είναι να μην εξυπηρετούνται οι ανασφάλιστοι, όπως κοκορευόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και να οδηγούνται αρκετοί εργαζόμενοι στα «σαρκοφάγα» ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, που θησαυρίζουν!
Αντίστοιχες ελλείψεις εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που έχει μείνει ουσιαστικά με 2 γιατρούς μόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών για αιμοκάθαρση. Για ένα νοσοκομείο που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει χιλιάδες κατοίκους του νομού, οι μνημονιακές πολιτικές των μη προσλήψεων και η απουσία λόγω της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης έγκαιρου προγραμματισμού των αναγκών του έχουν φέρει αυτά τα αποτελέσματα.
Ο νέος υπουργός και η καινούργια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένοι να ακούσουν τη φωνή διαμαρτυρίας των εργαζομένων του νοσοκομείου και να προχωρήσουν άμεσα στην πληρωμή των απλήρωτων εργαζομένων. Και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να οργανώσουν τη δράση τους για να συνεχίσουν να διεκδικούν ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

 

ΣΙΔΕΝΟΡ: Ο σκληρός αγώνας συνεχίζεται!

Μ ετά την αποτυχημένη προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με την «ανταπεργία» που έκανε, βγάζοντας σε διαθεσιμότητα την πλειοψηφία των εργαζομένων στη χαλυβουργεία το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη, η εργοδοσία προσπάθησε και πάλι να διασπάσει τον αγώνα, που δίνουν ενωμένοι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι.
Αντί λοιπόν να αποδεχθεί τις προτάσεις των εργαζομένων ή τουλάχιστον να αποδεχθεί ότι θα διαπραγματευτεί και άλλο μαζί τους με στόχο να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), η εργοδοσία επιμένει να απαντά με αναλγησία, επικαλούμενη δήθεν οικονομικά προβλήματα και προετοιμάζοντας το έδαφος ακόμη και για λουκέτο στην επιχείρηση, θέτοντας εμμέσως το σωματείο και την αντίσταση των εργαζομένων ως τους κύριους παράγοντες γι’ αυτή την πιθανότητα. Αυτό μάλιστα το έβγαλε και σε έγγραφο, όπου επίσης παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία ΣΣΕ, που θα προβλέπει αυξήσεις που να καλύπτουν τμήμα έστω των μισθολογικών απωλειών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δηλώνουν έτοιμοι και να πεινάσουν για όσο διάστημα χρειαστεί να κρατήσει ο αγώνας τους, ώστε να κερδίσουν νέα ΣΣΕ. Είναι σαφές ότι τα λουκέτα τα βάζουν οι εργοδότες και όχι οι εργαζόμενοι. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, αν εννοεί ότι θέλει να μη θιγούν τα εργατικά δικαιώματα, όπως διατυμπανίζουν τα στελέχη της δεξιά και αριστερά στα ΜΜΕ, θα έπρεπε ήδη να είχε παρέμβει εγκαλώντας την εργοδοσία. Είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να το κάνει. Και ακόμη πιο σίγουροι είναι οι εργαζόμενοι στη ΣΙΔΕΝΟΡ που μέχρι τώρα ό,τι κέρδισαν και οι ίδιοι και οι προηγούμενοι εργαζόμενοι στη χαλυβουργεία, το κέρδισαν με αγώνες.
Έτσι αποφάσισαν τη συνέχιση των στάσεων εργασίας και το τριήμερο 13-15 Ιούλη, όπου και πάλι οι στάσεις εργασίας ανά βάρδια, με κυρίαρχο αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων από ατυχήματα, είχαν μαζική συμμετοχή. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν με κινητοποιήσεις και όλο το καλοκαίρι, αν χρειαστεί.
Ο αγώνας τους, αν δεν έχει υποχωρήσει μέχρι τότε η εργοδοσία, χρειάζεται να είναι κέντρο στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη φετινή ΔΕΘ.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία