ΟΧΙ στην ομοφοβία και την τρανσφοβία - ΝΑΙ στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤ κινημάτων

Φωτογραφία

Προκήρυξη της ΔΕΑ

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Διεθνιστική Εργατική Αριστερά

Με σύνθημα «Η Αθηνα δικιά μας», η λεσβιακή, γκέι, αμφισεξουαλική και τρανσεξουαλική (ΛΟΑΤ) κοινότητα γιορτάζει φέτος για ένατη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Περηφάνιας (Pride). Διεκδικούν την ορατότητα, την αξιοπρέπεια και τη καθολική ισότητα. Αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμό. Απαιτούν τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

 

«Δεν μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση της κοινωνίας και των καταπιεσμένων χωρίς την απελευθέρωση ΚΑΙ των ομοφυλόφιλων και κάθε σεξουαλικής επιλογής» υπενθύμιζε την άνοιξη του 1978 στο πρώτο του τεύχος το περιοδικό ΑΜΦΙ (για την Απελευθέρωση των Ομοφυλόφιλων), εκφράζοντας το πρώτο κίνημα των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα, που μαζί με το κίνημα των γυναικών, έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

 

Τριανταπέντε χρόνια μετά, οι διακρίσεις σε κοινωνικό, εργασιακό, αλλά και θεσμικό, επίπεδο εξακολουθούν να υπάρχουν, και με την κρίση, τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει. Με την ανεργία και τη φτώχια να θεριεύουν, ο ρατσισμός και ο σεξισμός εξακολουθούν να αποτελούν εργαλεία του συστήματος, των ΜΜΕ και των κυβερνήσεων για να μας διαιρούν. Και οι επιθέσεις έρχονται από παντού. Από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που εκτός από τους μετανάστες έχουν βάλει το στόχαστρό τους γκέι, τρανσέξουαλ. Την εκκλησία, που δια στόματος Άνθιμου ζητάει την απαγόρευση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη. Την αστυνομία, που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των τρανσέξουαλ. Μέχρι την πρόσφατη απόφαση του ΕΣΡ να απαγορεύσει την τηλεοπτική προβολή spotτου Athens Pride 2013 γιατί δεν αποτελεί «μήνυμα κοινωνικού χαρακτήρα». Την ίδια ώρα, η ΝΔ, με τις προτάσεις της για τον «εκσυγχρονισμό» της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, αφαιρεί την ποινικοποίηση της βίας και του μίσους κατά προσώπων με βάση το γενετήσιο προσανατολισμό.

 

Τα αιτήματα των ΛΟΑΤ είναι επίσης αιτήματα και διεκδίκηση της Αριστεράς, όλων όσοι παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ενάντια στην κάθε μορφής καταπίεση.

 

Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και η ΔΕΑ έχουν δώσει το «παρών» σε όλα τα Athens Pride. Θα είμαστε και φέτος.

Για να υπερασπιστούμε τα αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας: το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης, στην τεκνοθεσία, την άρση των διακρίσεων σε κοινωνικό, εργασιακό και θεσμικό επίπεδο, το δικαίωμα στο σεξουαλικό προσανατολισμό.

 

Γιατί είμαστε ενάντια στην ιδεολογία που καλλιεργεί το μίσος, τη βία και τις διακρίσεις.

 

Γιατί είμαστε ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και κάθε μορφής καταπίεση.

 

Παλεύουμε για ίσα δικαιώματα για όλους και όλες, γι’ αυτό είμαστε ενάντια στην καταπίεση των ομοφυλόφιλων και το σεξισμό.

 

Όλες και όλοι από τις 12 μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Όλες και όλοι στην πορεία, που ξεκινά στις 7.00 μμ

 

ΔΕΑ/συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ

Online έκδοση

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία