Στα όρια της λιμοκτονίας οι πρόσφυγες στο κέντρο προσφύγων Λαυρίου

Φωτογραφία

Μέγιστη ανθρωπιστική κρίση απειλεί τους 280 πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο προσφύγων στο Λαύριο, αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται εδώ και χρόνια στη μεταναστευτική πολιτική.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αλκμήνη Ψιλοπούλου

Απειλείται τεράστια ανθρωπιστική κρίση από την αδιαφορία των αρμόδιων - παιδιά και βρέφη, χωρίς γάλα και παιδικές τροφές!

 

Αποκορύφωμα, η αναστολή όλων των λειτουργιών του Κέντρου, μαζί και της τροφοδοσίας, εξ αιτίας τη απεργίας των εργαζομένων του Κέντρου που έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και πάνω από πέντε μήνες.

 

Συγκεκριμένα, από τις 21 Μαϊου 2012, δεν υπάρχει στο Κέντρο σίτιση, καθαριότητα, ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας των προσφύγων αφού η τροφοδοσία σίτισης έχει διακοπεί. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες ζουν στο Κέντρο και 80 παιδιά και βρέφη, για τα οποία δεν υπάρχει γάλα , παιδικές τροφές, πάνες και ό, τι άλλο χρειαζούμενο, με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία τους, ακόμα και η ίδια η ζωή τους.

 

Η επιτροπή προσφύγων του Κέντρου, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «εμείς οι πρόσφυγες συμπαραστεκόμαστε  στον αγώνα των εργαζομένων, «αφού είναι και δικός μας αγώνας».

 

«Αποτέλεσμα της αδιαφορίας των ιθυνόντων για τη ζωή στο Κέντρο», τονίζεται στην ανακοίνωση, «αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, είναι να αντιμετωπίζουμε άμεσα πρόβλημα σίτισης και λειτουργίας του, επειδή η τροφοδοσία έχει διακοπεί. Έτσι δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επιβίωσή μας, αλλά ιδιαίτερα για την επιβίωση των πολλών μικρών παιδιών και βρεφών που ζουν εδώ με τις οικογένειές τους.

Μετά από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς, τους αρμοδίους φορείς και την τοπική κοινωνία της Λαυρεωτικής να δείξουν έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη τους και την πλήρη συμπαράστασή τους, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα τόσο των εργαζομένων όσο και των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Κέντρο.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους του Κέντρου και τους κατοίκους της περιοχής σε άμεση κινητοποίηση, για να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνον εμάς αλλά και την κοινωνική συνοχή του Λαυρίου. Τονίζουμε ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας κομμάτι αυτής της πόλης και της λαυριώτικης κοινωνίας και ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά και αλληλένδετα.

 

Ενωμένοι, εργαζόμενοι, κάτοικοι και πρόσφυγες, μπορούμε να νικήσουμε».

 

Μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα, επιτροπή κατοίκων στήριξης των προσφύγων, έκανε διάβημα στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αντέδρασε άμεσα: Δημιουργήθηκε επιτροπή για να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς-Ερυθρό Σταυρό και Υπουργείο Υγείας- για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο έχει σταματήσει η χρηματοδότηση του Κέντρου-εξ αιτίας της οποίας έχουν μείνει απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι- και τι έγινε το κοντύλι του 1-120 εκ.ευρώ  που διατίθεται βάσει της σύμβασης μεταξύ Υπουργείου-Ερυθρού Σταυρού για τη λειτουργία του Κέντρου.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόσο το Υπουργείο όσο και ο Ερυθρός Σταυρός, λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για το Κέντρο… Κατόπιν αυτού,  ο δήμος διέθεσε ένα ποσό χρημάτων για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα των προσφύγων.

 

Ταυτόχρονα, με τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, ευαισθητοποιήθηκαν κάτοικοι και φορείς από όλη την Ελλάδα, μαζί με την αντιρατσιστική οργάνωση της Αθήνας. Συγκεκριμένα από την Καλλιθέα, τη Ρόδο, σχολείο του Μαρκόπουλου, ανώνυμοι ιδιώτες και εργαζόμενοι-απεργοί του ALTER, δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, στέλνοντας τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, ό, τι μπορεί ο καθένας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς του πρόσφυγες. Επίσης, αντιπροσωπεία των εργαζομένων του Κέντρου μαζί με τον διευθυντή κ. Βασίλη Λυρίτση, ενώθηκαν σε κοινή επιτροπή με τους πρόσφυγες, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους για την επίλυση του προβλήματος.

 

Ενός προβλήματος, που αποτελεί το ζενίθ της απαξίωσης της πολιτείας για τους πολίτες της, έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες-οι οποίοι σημειωτέον είναι πολιτικοί πρόσφυγες αιτούντες εδώ και χρόνια πολιτικό άσυλο, επί ματαίω…

 

Για το θέμα έχει ενημερωθεί και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία όμως στην πράξη δεν μπορεί να κάνει άμεσα τίποτα για να λυθεί το πρόβλημα.

 

Μέχρι να κουνηθούν τα αργόσυρτα γραφειοκρατικά γρανάζια του κρατικού μηχανισμού, το μόνο που μένει είναι η αλληλεγγύη της κοινωνίας. Γιατί η πείνα και η εξαθλίωση, δεν έχει χρώμα, χώρα ή θρησκεία. Είναι κοινή για κάθε ανθρώπινο όν.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων και θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει την κατάσταση με όλες του τις δυνάμεις. Καλεί τους αρμόδιους φορείς να βρουν άμεσα λύση, να απελευθερώσουν το κονδύλι για τη λειτουργία του Κέντρου προσφύγων Λαυρίου - του πρώτου Κέντρου προσφύγων που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου.

 

 

Online έκδοση

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία