Η εφημερίδα "Εποχή" φιλοξενεί απόψεις νέων στελεχών των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από τρία ερωτήματα.
Φωτογραφία
Ημερ.Δημοσίευσης
Ας ακούσουμε τους νέους...
Τις προηγούμενες εβδομάδες ξεκινήσαμε, μέσα από τις σελίδες της «Εποχής», μια συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε. Αυτή την εβδομάδα οι νέοι έχουν την τιμητική τους, αφού διοργάνωσαν και πραγματοποιούν το 1ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, και αποφασίσαμε, σε δύο συνέχειες, να καλέσουμε τους νέους να συμμετάσχουν στο διάλογο για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε, αλλά και για τα χαρακτηριστικά που επιδιώκουμε να έχουν οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους η διοργάνωση του Φεστιβάλ ήταν η αφετηρία μιας πορείας. Καλέσαμε, λοιπόν, τον Αδάμο Ζαχαριάδη από την Ομάδα Ρόζα, τον Δημήτρη Καραμάνη, μέλος της Γραμματείας του ΚΣ της Νεολαίας Συνασπισμού, τον Βασίλη Καφετζόπουλο από τους νέους της ΚΟΕ και την Κατερίνα Σεργίδου, από τη νεολαία της ΔΕΑ, να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις:
1. Ποια είναι τα επιτακτικότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι σήμερα και πώς χρειάζεται να τα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
2. Ποια χαρακτηριστικά χρειάζεται, κατά τη γνώμη σου, να έχει η οργάνωση των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ;
3. Εν όψει της συγκρότησής του, πώς οραματίζεσαι τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΓΙΔΟΥ
Η εμπειρία των ρευμάτων είναι πλούτος
1. Η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των νέων σήμερα. Με όπλο την ανεργία και τη μαύρη εργασία, ρίχνουν τους μισθούς οδηγώντας μας στην εξαθλίωση και τον ανταγωνισμό. Οι τυχεροί θα παίρνουν ένα χαρτζιλίκι αντί για μισθό και θα λένε και ευχαριστώ, ενώ οι άτυχοι θα μένουν άνεργοι και απομονωμένοι. Σε αυτή την κατάσταση το απολυτήριο ή πολύ περισσότερο το πτυχίο δεν έχουν κανένα εργασιακό αντίκρυσμα. Το δεύτερο βασικό ζήτημα είναι η ιδιωτικοποίηση της παιδείας με πιο άμεσες συνέπειες τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, την κατάργηση του σχολικού βιβλίου αλλά και τη σύνδεση σχολείων και σχολών με χορηγούς-εταιρείες. Η απουσία δημόσιων και ελεύθερων χώρων είναι ένα ακόμα θέμα. Οι νέοι όχι μόνο δεν έχουν γήπεδα, χώρους πολιτισμού και αναψυχής αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν την καθημερινή παρουσία της αστυνομίας στην πόλη, την καταστολή κ.ά. Ως ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται εδώ και τώρα να οργανώσουμε την αντίσταση στους χώρους νεολαίας, να χτίσουμε σωματεία, ομάδες στα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στα σχολεία, που το φαινόμενο του φασισμού παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ταυτόχρονα, να συμβάλουμε έτσι ώστε η δυσαρέσκεια απέναντι στο μνημόνιο να γίνει πολιτικός αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση, ενάντια στο σύστημα ολόκληρο που γεννάει την καταπίεση και την εκμετάλλευση.
2. Ο τρόπος οργάνωσης της νεολαίας μπορεί να διαφέρει από χώρο σε χώρο. Στα πανεπιστήμια γίνονται ήδη προσπάθειες για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινές συνελεύσεις με τους εργαζόμενους. Παράλληλα χρειάζεται και η ενδυνάμωση των πρωτοβουλιών αγώνα όπου συναντιούνται καθηγητές, διοικητικοί, φοιτητές αλλά και η αριστερά. Στις γειτονιές είναι κομβικής σημασίας η συμμετοχή των νέων στις τοπικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ξεχωριστή συγκρότησή τους. Η παρουσία και η δράση τους θα προσφέρουν ζωντάνια και μαζικότητα στις τοπικές, θα συνδέσουν τα αιτήματα και τις αντιστάσεις μας με τις γενικότερες διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Η ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα των νέων είναι αυτή που θα καθορίσει και τα χαρακτηριστικά μας.
3. H ενότητα στη δράση είναι το μέσο για να φτάσουμε στον άμεσο στόχο της εποχής μας, που είναι σε πρώτο επίπεδο η ανατροπή των μνημονίων, της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να προχωρήσει σε ακόμα πιο ενιαίες διαδικασίες που θα δίνουν χώρο, λόγο και κυρίως πεδίο για δράση σε όλο τον κόσμο. Οι ιδεολογικές αναφορές της κάθε συνιστώσας και συλλογικότητας είναι πολύτιμες σε αυτή τη διαδικασία γιατί, από τη μία, ρίχνουν φως στο στρατηγικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το σοσιαλισμό, και, από την άλλη, καθορίζουν το αν η πολιτική μας εντός και εκτός βουλής συμβαδίζει με αυτόν το στόχο. Η δράση μας μπορεί να είναι ενιαία αλλά σίγουρα η αντίληψη για το όραμα και το πώς θα φτάσουμε σε αυτό δεν είναι. Για μένα, η διπλή ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ και στις συνιστώσες του είναι ο πιο δημοκρατικός, ειλικρινής και κυρίως αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής. Οι προσπάθειες μας να ανατρέψουμε το μνημόνιο θα μας φέρνουν συνεχώς αντιμέτωπους με νέα πιο δύσκολα καθήκοντα, την ανατροπή της κυβέρνησης, το χτίσιμο μιας κυβέρνησης της αριστεράς, τη διεκδίκηση μιας άλλης κοινωνίας. Η ιστορία και η εμπειρία των ρευμάτων είναι πλούτος και όχι εμπόδιο στην πορεία συγκρότησης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση ότι θα βρούμε τους τρόπους να γίνει ακόμα πιο λειτουργικό το εγχείρημά μας. Κατά τη γνώμη μου, η ενιαιοποίηση δεν μπορεί να γίνει με τεχνητούς τρόπους. Θα προχωράμε παλεύοντας και ξεκαθαρίζοντας σε κάθε χώρο, σε κάθε μάχη, καθημερινά.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο επίκαιρο
1. Μιλώντας για τα προβλήματα τις νεολαίας, ένα είναι σίγουρο: ότι έχει στερηθεί από τους νέους ανθρώπους η δυνατότητα να ονειρευτούν και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.
Όπου και να κοιτάξει κανείς, από τα στατιστικά για την ανεργία και τις ουρές στον ΟΑΕΔ έως τις χιλιάδες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, θα βρει προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Θα βρει μια σαπίλα και μια παρακμή που καταπνίγει κάθε ελπίδα.
Όταν ένας στους δύο ανθρώπους κάτω των 25 είναι άνεργος, δεν αντικρίζουμε απλά μια παραφωνία, αλλά μια γενοκτονία. Όταν αναγκάζεται η νέα γενιά να μεταναστεύσει, μιλάμε για τη δολοφονία μιας χώρας. Όταν σπουδάζεις χωρίς να ξέρεις γιατί και αν τελικά θα σου χρησιμεύσουν οι σπουδές σου. Όταν δεν σπουδάζεις, γιατί δεν μπορείς. Όταν ζεις για να πεις «τη βγάλαμε και σήμερα», ενώ θα έπρεπε να σχεδιάζεις τη ζωή σου. Όταν λιποθυμάς στο σχολείο σου απ’ την πείνα. Να σε προορίζουν για καταστροφή, εσένα και τη χώρα σου. Και άλλα πολλά, που σε εξοργίσουν ή σε θλίβουν.
2. Μπορεί να υπάρξει μια νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα έχει σχέση με αυτά τα προβλήματα; Που δεν θα θέλει να λύσει καταρχήν αυτά; Η απάντηση είναι πιθανώς αρνητική.
Εάν θελήσουμε να είμαστε αυτοί που θα οργανώσουν τη νεολαία και τους αγώνες της για να μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της και να ονειρευτεί ξανά, πρέπει να φτιάξουμε και τους εαυτούς μας, τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μπορούν να δει ο καθένας που αγωνίζεται τον εαυτό του ως μέρος της.
Πώς αλλιώς θα μπορέσει να χειραφετηθεί ο νέος άνθρωπος, παρά μέσα από τους αγώνες του; Να πάμε προς και να φέρουμε τους νέους προς τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ εμφανής η ανάγκη και οι επιθυμία πολλών νέων να διεκδικήσουν μια πιο αξιοπρεπή ζωή στην πατρίδα τους. Πρέπει να συνυπάρξουμε μαζί τους για το «ποιος» και το «με ποιο τρόπο».
Μέσα στα πανεπιστήμια, μέσα στα σχολεία, μέσα στις γειτονιές να μπορέσουν να ενωθούν. Για να συνεισφέρουμε μέσα από μικρούς και μεγάλους αγώνες με αποκαλυπτικό και χειραφετητικό τρόπο στο σκοπό μας, σε μια μεγάλη αλλαγή. Να οικοδομήσουμε το νέο.
3. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, βρίσκεται στη γέννα. Μια γέννα που δεν είναι εύκολη ή χωρίς πόνους. Πρέπει μέσα από τον εαυτό του να φτιάξει κάτι καινούργιο, πιο χρήσιμο, πιο επίκαιρο. Αλλά δεν είναι μόνος του. Έχει από πίσω του μια μεγάλη ώθηση που τον σπρώχνει προς τα μπροστά. Άρα και να μείνει ίδιος και να αλλάξει. Και με τα δικά του μέσα, και με τη θέληση των εκατοντάδων χιλιάδων που τον στήριξαν ή ελπίζουν σε αυτόν.
Όπως πάντα, και αυτό είναι μια θετική παρακαταθήκη της δικιάς μας αριστεράς, έχουμε ένα βασικό στόχο και ένα βασικό αντίπαλο. Και πάνω σε αυτόν ενωνόμαστε. Και σε αυτόν προσκαλούμε και τους γύρω μας να αγωνιστούν μαζί μας.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντιλαμβάνεται τη κρισιμότητα της στιγμής και την ανάγκη, ζωτική ανάγκη, να σταματήσει ο κατήφορος. Να απαλλαγούμε από τις «λίστες» αυτού του τόπου. Και να οικοδομήσουμε μια καινούργια χώρα, με δημοκρατία και χειραφέτηση. Να φτιάξουμε και να προβάλουμε το όραμά μας για το σήμερα.
Δεν θα είναι εύκολο, ούτε μπορούμε μόνοι μας. Αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε έτσι τους εαυτούς μας, ώστε να βοηθήσουμε σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, μια μετάβαση με πρωταγωνιστή το λαό, έναν ΣΥΡΙΖΑ φορέα αυτής της μετάβασης.
ΑΔΑΜΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Ο ενιαίος πολιτικός φορέας να είναι υπόδειγμα δημοκρατίας
1. Οι πολιτικές του μνημονίου, όπως αυτές εκπορεύονται από την τρόικα και υλοποιούνται από την τρικομματική κυβέρνηση, είναι πολιτικές που βάζουν στο στόχαστρο κυρίως τη δική μας γενιά. Για πολλά χρόνια, υπήρξε η ψευδαίσθηση της ατομικής ανέλιξης, της ανάθεσης και της «ανταμοιβής των κόπων». Οι δρόμοι αυτοί όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά δεν μπορεί να είναι επιλογή για κανένα νέο σήμερα. Είναι γνωστά τα νούμερα ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας στους νέους. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η πλειοψηφία των νέων δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, βιώνει ένα συνολικό αίσθημα αδιεξόδου. Ειδικά η ηλικία 25-30 είναι μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Όταν καλείσαι να παλεύεις καθημερινά για την επιβίωσή σου, ο ορίζοντας και οι δημιουργικές δυνατότητες έκφρασης μιας γενιάς είναι σαφώς περιορισμένες. Μέσα σε αυτό το κλίμα οικονομικής και υπαρξιακής επισφάλειας, οι συλλογικοί τρόποι συνάντησης και οργάνωσης είναι αναγκαίοι, προκειμένου να ξαναοργανώσουμε την καθημερινότητά μας και να επανεπινοήσουμε τις αξίες μας.
2. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους εκείνους που θα μας επιτρέψουν να οργανώσουμε καλύτερα την παρέμβασή μας σε όλες τις «μάχες» που δίνονται σήμερα. Η οργανωτική δομή είναι κάτι που μπορούμε να το βρούμε στην πορεία. Κανείς δεν έχει έτοιμες λύσεις και κανείς δεν πρέπει να ξεκινά έχοντας στο μυαλό του παλιά μοντέλα οργάνωσης αριστερών νεολαιών. Κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στα θεματικά δίκτυα και στην οργάνωση από τα κάτω. Να προκρίνουμε τη δράση μας σε όλα τα κινήματα χωρίς να μπαίνουμε στον πειρασμό της υποκατάστασης και του καπελώματος. Να συμβάλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στη δημιουργία οριζόντιων δομών αντίστασης και αλληλεγγύης. Να δούμε τομείς παρέμβασης που μέχρι τώρα είτε αγνοούσαμε, είτε υποτιμούσαμε. Για παράδειγμα ο χώρος του πολιτισμού. Είναι αδιανόητο η παρέμβαση των νέων του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του πολιτισμού να εξαντλείται σε ό,τι γίνεται μια φορά το χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων.
3. Πρώτα να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι είμαστε, επιτέλους, στο σημείο όπου καλούμαστε να μιλήσουμε για τον τρόπο που οραματιζόμαστε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα, όμως, δεν είναι γραμμένο σε λευκό πίνακα. Έτσι, ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» δεν ξεκινάει από το μηδέν αλλά διατηρεί τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά της προηγούμενης περιόδου. Είναι πολιτικός φορέας της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με ξεκάθαρα διεθνιστικά και κινηματικά χαρακτηριστικά. Είναι επίσης σαφώς οριοθετημένος τόσο από το σταλινισμό όσο και από τη σοσιαλδημοκρατία. Παλεύει για τα αιτήματα των «από κάτω» και βρίσκεται απέναντι σε κεντροαριστερά πολιτικά σχέδια. Έχει επίσης ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο. Αναφέρεται στον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Ο ενιαίος πολιτικός φορέας πρέπει να είναι υπόδειγμα δημοκρατίας. Σε μια περίοδο όπου η δημοκρατία δοκιμάζεται καθημερινά, η οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι καθημερινό παράδειγμα δημοκρατίας και συμμετοχής. Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι για εμάς η δημοκρατία είναι αυταξία και δεν την θυσιάζουμε προς όφελος της αποτελεσματικότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννιέται από το μηδέν
1. Νομίζω πως οι καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου στην εκπαίδευση και στα εργασιακά είναι το βασικότερο πρόβλημα για τη νέα γενιά. Οι χιλιάδες νέοι και νέες στις ουρές των τοπικών ΟΑΕΔ ή ο κόσμος που αποφασίζει να μεταναστεύσει μη έχοντας άλλη ελπίδα για αξιοπρεπή ζωή στην Ελλάδα είναι η πλέον απτή απόδειξη της «επιτυχίας» των προγραμμάτων λιτότητας.
Για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, με την πλούσια παράδοση αγώνων στο πλαίσιο του νεολαιίστικου κινήματος αποτελεί προτεραιότητα η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο πολιτικό εργαλείο στα χέρια των νέων που αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον τους καταρρέει. Η δημιουργία νέων και η στήριξη υπαρχόντων σωματείων, συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων σε κάθε χώρο δουλειάς, η αναβάθμιση των διαδικασιών των συλλογικών δομών του φοιτητικού αλλά και του εργατικού κινήματος. Ακόμα, η λειτουργία στεκιών νεολαίας ως χώρων συνάντησης, συζήτησης αλλά και ενθάρρυνσης πολιτιστικών εγχειρημάτων, που ολοένα ξεπηδούν, καθώς και η λειτουργία δικτύων αλληλεγγύης που θα εμπλέκουν νέο κόσμο, με στόχο την κάλυψη, αφενός, υλικών αναγκών και, αφετέρου, την καλλιέργεια της κουλτούρας της αυτενέργειας και της συλλογικότητας, αποτελούν ταυτοτικά στοιχεία για την κοινωνία που οραματιζόμαστε.
2. Οι πρώτες δεκαετίες της μεταπολίτευσης χαρακτηρίστηκαν από τις μαζικές οργανώσεις νεολαίας της Αριστεράς, σε όλα της τα ρεύματα. Η εικόνα αυτή άλλαξε άρδην τη δεκαετία του ’90 για να αρχίσει να αλλάζει πάλι μέσα από τη φλόγα των νέων κοινωνικών κινημάτων και του φοιτητικού κινήματος την περασμένη δεκαετία.
Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ η ύπαρξη μιας μαζικής οργάνωσης νεολαίας που θα μπορέσει να συμβάλει στην οργάνωση των αντιστάσεων και φυσικά στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας προτύπων και αξιών πέρα και έξω από τα πρότυπα του ατομισμού και της ανάθεσης.
Στόχος μας δεν μπορεί να είναι επ’ ουδενί ένα άθροισμα των νέων που συμμετέχουν στις ήδη υπάρχουσες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα οργάνωση που οραματιζόμαστε θέλουμε να εμπλέξει στις γραμμές και στη δράση της ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι κόσμου, το οποίο βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στις λαϊκές συνελεύσεις, στα εγχειρήματα αλληλεγγύης, στις πλατείες, στις απεργίες και δώσαμε μικρές ή μεγάλες μάχες ο ένας στο πλάι του άλλου.
Η λογική την οποία υπηρετούμε είναι η λογική μιας οργάνωσης η οποία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες με όρους κοινωνικής χρησιμότητας. Μια οργάνωση νεολαίας που ως αυτόνομη πολιτική οντότητα θα εμπνέεται από τα οράματα της κοινωνικής χειραφέτησης και θα είναι σημείο αναφοράς στις διεκδικήσεις και τους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
3. Η ανάγκη για την ύπαρξη ενός διακριτού πόλου στα αριστερά του πολιτικού χάρτη που θα λειτουργεί ανασχετικά ως προς την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, οδήγησε στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Οι σημερινές συνθήκες, τόσο σε επίπεδο συνεπειών της κρίσης όσο και σε επίπεδο απεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, μας βάζουν νέα καθήκοντα. Μας βάζουν σε μια διαδικασία να χτίσουμε ένα μαζικό, δημοκρατικό, πολυσυλλεκτικό πολιτικό φορέα που επιδιώκουμε να γίνει η φωνή και η έκφραση των από κάτω και θα είναι σε θέση να βρεθεί στην εξουσία, όχι για να αναπαράξει έναν νέο γαλαζοκόκκινο δικομματισμό αλλά για να εμπνεύσει, να παλέψει, να συγκρουστεί προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννιέται από το μηδέν. Οι ταυτοτικές αρχές του διεθνισμού, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία θα είναι η βάση πάνω στην οποία δομούμε το νέο πολιτικό υποκείμενο.
Στη νέα εποχή που μπαίνουμε για την αριστερά, η δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτιμηθεί όχι σε επίπεδο διατυπώσεων αλλά σε επίπεδο συνεπούς και επίμονης παρέμβασης στο κοινωνικό πεδίο. Η επιτυχία του νέου εγχειρήματος είναι σε άμεση σχέση με την εξέλιξη των κοινωνικών αγώνων. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που επανιδρύεται μέσα σε έναν οργασμό κινηματικών διαδικασιών, είναι ευχής έργον για κάθε αριστερό και κάθε αριστερή.
Αναδημοσίευση από την Εποχή