Διαδήλωση ενάντια στην πραγματοποίηση του Ecofin (σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στην Αθήνα, προετοιμάζουν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, την Τρίτη 1η Απριλίου, στις 6μμ. Μέχρι στιγμής, το ΕΚΑ καλεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Προπύλαια και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Σε κάθε περίπτωση, μια μεγάλη ενωτική διαδήλωση, με στόχο την καταγγελία της αντιδραστικής ΕΕ και των πολιτικών της πανευρωπαϊκής λιτότητας, έχει ιδιαίτερη σημασία, τη στιγμή μάλιστα, που η συνεδρίαση των πολιτικών εκπροσώπων των Ευρωπαίων καπιταλιστών, γίνεται σε μια χώρα όπου εκτυλίσσεται ένα συστηματικό σχέδιο ισοπέδωσης εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων ετών. 

Οι δήθεν «σωτήριες» ευρωηγεσίες, μαζί με τις κυβερνήσεις των μνημονίων, κατάφεραν να οδηγήσουν στην ανεργία 1,5 εκατ. ανθρώπους και πάνω από 3,5 εκατ., στο να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Και τώρα, στην πόλη των 20.000 αστέγων, έρχονται να συζητήσουν πώς θα συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές εξαθλίωσης, πώς θα σώσουν για άλλη μια φορά τους τραπεζίτες με τα χρήματα όλων μας και πώς θα ενισχύσουν την παραγωγή «δημοκρατικού ιμπεριαλισμού», όπως π.χ. στην Ουκρανία, όπου στηρίζουν ναζί και φασίστες. 

Στην επερχόμενη σύνοδο, αναμένεται να εξειδικευτεί περαιτέρω η πανευρωπαϊκή εποπτεία, που σημαίνει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, στο άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Στουρνάρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επικοινωνιακή φιέστα, για να κρύψει τα κοινωνικά ερείπια που έχει δημιουργήσει. Σε αυτή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα ανακοινωθεί -εκτός απροόπτου- και η εκταμίευση της περίφημης δόσης, μετά την πρόσφατη συμφωνία «σφαγείο» κυβέρνησης και τρόικας. 

Την ερχόμενη Τρίτη, είναι μεγάλη ευκαιρία να τους θυμίσουμε ότι η Αθήνα είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των κοινωνικών αντιστάσεων και των εργατικών-λαϊκών αγώνων. Παρά τις δεδομένες αστυνομικές απαγορεύσεις, μια μαζική κινητοποίηση είναι εφικτή. Απέναντι στους υπουργούς της ΕΚΤ και της Λαμπεντούζα, στον Σαμαρά και τα καθεστωτικά ΜΜΕ που ετοιμάζουν προεκλογικό πανηγύρι, πρέπει να εκφραστούν τα αιτήματα και η ταξική οργή των εργαζομένων και της νεολαίας: Όχι στην Ευρώπη της ανεργίας, της φτώχειας και του αυταρχισμού!