Eurogroup: ο Χαρδούβελης πέρασε τις «εξετάσεις» χάρη στην επιστράτευση στη ΔΕΗ...

Φωτογραφία

Νέα προαπαιτούμενα (μέτρα) και ύστερα η τελική «επέλαση» της τρόικας το φθινόπωρο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πάνος Κοσμάς
(ολόκληρο το άρθρο στο Rproject.gr)
 

Ύστερα από το «Forget it, Giannis», που απηύθυνε παλαιότερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είπαν σε αυστηρό τόνο στον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη το «Forget it, Gkikas». Το κυβερνητικό παραμύθι περί «χαλάρωσης», που συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές στο «κενό εξουσίας» μέχρι και τη συγκρότηση των νέων ευρωπαϊκών οργάνων, έλαβε τέλος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπου έγινε ξεκάθαρο ότι βαδίζουμε σε νέα σκλήρυνση των μνημονιακών πολιτικών, με νέα «προαπαιτούμενα» μέσα στο καλοκαίρι και με νέο «πακέτο» μέτρων από το φθινόπωρο, με την έλευση της τρόικας για τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού «προγράμματος προσαρμογής».   
Η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης αλλά και να μεταβιβαστούν στο ελληνικό Δημόσιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) 1,8 δισ. ευρώ κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της. 
Αυτά τα 2,8 δισ. ευρώ είναι εντελώς απαραίτητα προκειμένου να πληρωθούν τα 4,1 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν μέχρι και τις 20 Αυγούστου αλλά και το 1,8 δισ. ευρώ της δόσης επιστροφής στο ΔΝΤ επίσης μέσα στον Αύγουστο. Επειδή όμως είναι προφανές πως δεν φτάνουν για τις πληρωμές του Αυγούστου, το πιθανότερο είναι μια νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για άντληση του υπολειπόμενου ποσού των περίπου 3 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι η έξοδος αυτή θα πανηγυριστεί από την κυβέρνηση και τα καθεστωτικά μίντια ως απόδειξη της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, ενώ το μόνο που (θα) αποδεικνύει είναι ότι δεν φτάνουν τα λεφτά για τις πληρωμές του Αυγούστου...  
Ο νέος «έλεγχος» της τρόικας και τα νέα μέτρα
Η τρόικα έρχεται σε λίγες μέρες για να επιβάλει στην κυβέρνηση το δικό της «χρονολόγιο» ώστε να διασφαλιστεί η θέσπιση όλων των μέτρων που αυτή θεωρεί απαραίτητα για την πλήρη υλοποίηση των στόχων του μνημονιακού προγράμματος. Θέλει να «κόψει το βήχα» της κυβέρνησης περί «χαλαρότητας», ώστε στο κρίσιμο Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου να «κλειδώσουν» όλες οι βασικές κατευθύνσεις και τα βασικά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στη συνέχεια στον προϋπολογισμό του 2015. 
Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει 8,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα (επιπλέον των 2,8 δισ. ευρώ που αναμένει μέσα στο καλοκαίρι με βάση τα 6 προαπαιτούμενα) και επομένως για μία ακόμη φορά θα «συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις»... Όλα αυτά θα γίνουν στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης για την τελευταία ευρωπαϊκή δόση του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος. 
Οι δανειστές, λοιπόν, κρατούν στα χέρια τους το γερό «χαρτί» της τελευταίας αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος. Κρατούν επίσης στα χέρια τους και ένα άλλο γερό «χαρτί»: το χρηματοδοτικό κενό για την επόμενη διετία, που το υπολογίζουν σε 9-11 δισ. ευρώ. 
Έτσι οι δανειστές ζητούν πλήρη «συμμόρφωση» της ελληνικής κυβέρνησης στα «προκαταρκτικά» των προαπαιτούμενων και των νέων μέτρων το φθινόπωρο, ώστε να δείξουν «επιείκεια» στην αξιολόγηση του χρηματοδοτικού κενού και «γενναιοδωρία» στη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση για μία δεκαετία και νέα μείωση επιτοκίου).  
Έτσι «τελειώνει» το μνημόνιο...
Αφού τελειώσει, το φθινόπωρο, η τελευταία αξιολόγηση με βάση το δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα τελειώσουν και οι γνωστές ανά τρίμηνο «εξετάσεις» στις οποίες υποβάλλει η τρόικα την κυβέρνηση. Η τρόικα θα αποτελέσει όντως παρελθόν... εκτός εάν υπάρξει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και νέο μνημόνιο, οπότε οι έλεγχοι της τρόικας θα παραταθούν σε όλη τη διάρκεια των νέων δανειακών δόσεων. 
Αν όμως δεν υπάρξει νέο μνημόνιο (είτε επειδή, στο πλαίσιο του δούναι και λαβείν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, κριθεί ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό είτε επειδή το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν θα συνοδευτεί από νέο μνημόνιο), «τελειώνουμε με την τρόικα και τα μνημόνια», όπως προκαταβολικά πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Τα στοιχεία της απάντησης σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα είναι τα εξής:
1. Η Ελλάδα υπάγεται ήδη στο σύνολο των «τιμωρητικών» προβλέψεων του νέου ευρωπαϊκού «υπερμνημονίου», περιλαμβανομένων των πιο σκληρών εξ αυτών. Με βάση τα οικονομικά της στοιχεία, θα παραμείνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, δηλαδή σκληρής ευρωπαϊκής επιτήρησης, μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της, δηλαδή μέχρι το 2040 περίπου! 
2. Το νέο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, που ψηφίστηκε προεκλογικά από τη Βουλή, εκτείνεται μέχρι το 2018. Αν δεν υπάρξει νέο μνημόνιο στην «κλασική» του εκδοχή, είναι πάντως βέβαιο ότι κάθε χρόνο θα ανανεώνεται και θα επικαιροποιείται για τα επόμενα 4 χρόνια αυτό το Μεσοπρόθεσμο. 
3. Στη θέση του εκβιασμού που ασκεί η τρόικα «δεν θα πάρετε τη δόση», θα έχουμε μέχρι το 2016 τον ίδιο ακριβώς εκβιασμό από το ΔΝΤ, αλλά -ακόμη χειρότερα- τον εκβιασμό που θα ασκεί η Κομισιόν «αν δεν υλοποιείτε τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου, θα σας επιβάλουμε πρόστιμα και θα αναστείλουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις». Ο εκβιασμός της αναστολής των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έχει ήδη πέσει στο τραπέζι! 
Ο αγώνας ενάντια στα νέα μέτρα, αλλά κυρίως για την κατάργηση των 400 εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων, θα παραμείνει βασικό καθήκον του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία