Με 3.000 άτομα στην παρέλαση-πορεία κορυφώθηκε το 2ήμερο Gay Pride Θεσσαλονίκης, το πρώτο που γίνεται στην πόλη και με επιτυχία που ξεπέρασε και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες.

Το φεστιβάλ, με κεντρικό σύνθημα «Μια αγάπη, χίλια χρώματα», ήταν όχι απλά ένα διήμερο διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, αλλά γιορτή μιας μεγάλης πλειοψηφίας της πόλης, των ομοφυλόφιλων –και ετεροφυλόφιλων της Αριστεράς– αλλά και κάθε αντιφασίστα.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Παρασκευή 22/6 στην περιοχή Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, με εκθέσεις φωτογραφίας, εκδήλωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά άτομα στη σημερινή εποχή, προβολές και συναυλίες, ενώ συνεχίστηκε το Σάββατο 23/6, με παρεμβάσεις αντιρατσιστικών, αριστερών, ομοφυλοφιλικών συλλογικοτήτων κ.ά.  στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας, με κορύφωση την απογευματινή διαδήλωση.

 Οι προκλητικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Άνθιμου, που απείλησε με επίθεση τις εκδηλώσεις, αλλά και οι βανδαλισμοί στα περίπτερα με υβριστικά συνθήματα, δεν τρομοκράτησαν, αλλά  αντίθετα έστειλαν μαζικά κόσμο στις εκδηλώσεις. Κόσμο που φώναξε ενάντια στις διακρίσεις, στο σεξισμό, στο ρατσισμό, στην εκκλησία, στα μνημόνιά τους, με κυρίαρχο σύνθημα: «Το σύστημα είναι ανώμαλο και όχι εμείς». Με δυναμισμό, παλμό και αισιοδοξία. Με τους περαστικούς –ανάμεσά τους και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας– αλλά και με γονείς με τα παιδιά τους. Οι ελάχιστοι αντιδραστικοί, που μαζεύτηκαν, απομονώθηκαν αυτόματα και φυσικά υπό την προστασία της αστυνομίας.

Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», αλλά και η ΔΕΑ, στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το φεστιβάλ, καθώς θεωρούμε ότι όλοι είμαστε στην ίδια όχθη, ότι ο ρατσισμός και ο σεξισμός είναι εργαλεία του ίδιου συστήματος, των ίδιων ΜΜΕ και κυβερνήσεων για να μας διαιρούν, ότι όσοι καλλιεργούν το ρατσισμό και το σεξισμό και καταπιέζουν τους αδύνατους στηρίζουν στην πράξη τη φτώχεια, τα μνημόνια, το σύστημα. Γι’ αυτό και στο εξής συνεχίζουμε να παλεύουμε κάθε μέρα, όλοι μαζί ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση.