Hotspots και κέντρα «μετεγκατάστασης προσφύγων»: ένα ζήτημα κεντρικής σημασίας

Φωτογραφία

Ο ερχομός των προσφύγων στη χώρα μας, με προορισμό τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με κάθε μέσο, είναι ασταμάτητος παρ’ όλη την πολιτική αποτροπής από την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και πλέον με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Με τον ρατσισμό θρέφονται και συσπειρώνονται –ή έστω προσπαθούν γι’ αυτό– οι φασίστες και οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις. Τα καθήκοντα του αντιρατσιστικού κινήματος και της Αριστεράς είναι πολύ σημαντικά για το επόμενο διάστημα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μάριος Αυγουστάτος, Στέλλα Πετρούλια

Η κυβερνητική ανακοίνωση, που ακολούθησε τη διυπουργική συνάντηση το Σάββατο 30/1, έκανε λόγο για δημιουργία, εντός 15 ημερών, 5 κέντρων καταγραφής-διαλογής προσφύγων-μεταναστών (hotspots) στα συνοριακά νησιά. Ανακοινώθηκε και η δημιουργία δύο «φυλασσόμενων ανοιχτών κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων» (relocation camps) μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, το ένα στο στρατόπεδο «Στεφανάκη» του πολεμικού ναυτικού στο Σχιστό και το άλλο στη Σίνδο. 
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για παραμονή προσφύγων και μεταναστών 72 ωρών στα hotspots. Όμως, συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο διοικητής του κάθε κέντρου καταγραφής θα μπορεί να παρατείνει την παραμονή, για όσους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, μέχρι και 25 ημέρες. Στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου περιγράφεται ότι οι εισερχόμενοι στα hotspots θα τελούν «σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας» (φυλακισμένοι σε απλά ελληνικά) «μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες».
 Έχουμε δύο διαφορετικές αντιμετωπίσεις για το ίδιο ακριβώς θέμα.
1. Οι δήμαρχοι Πειραιά είναι υπέρ της δημιουργίας «κέντρων μετεγκατάστασης» υπό όρους και με κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους: να μην ξεπεράσουν τον αριθμό που σχεδιάστηκε, αλλά και τις 72 ώρες παραμονής, ανθρώπινες συνθήκες κλπ. Ειδικά ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος τις πρώτες μέρες είχε αντιδράσει με ανακοινώσεις, ανοίγοντας μια δημόσια αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Βίτσα για το θέμα. Τελικά, η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Κερατσινίου ήταν θετική μεν, αλλά με πολλές προϋποθέσεις.
 2. Οι δήμαρχοι Δέλτα και Κω είναι κάθετα αντίθετοι, προτάσσοντας ρατσιστικά επιχειρήματα: θα υποβαθμίσουν τη ζωή των κατοίκων, υγειονομικές βόμβες κλπ.
Η ακροδεξιά δημαγωγεί
Στον δήμο Δέλτα (Σίνδος-Διαβατά κλπ) και στην Κω έχουν προσπαθήσει να συσπειρώσουν τις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας ότι για τα όσα δεινά φταίνε οι «λάθρο». Με καθαρά λαϊκίστικο τρόπο έχουν κατεβάσει τον κόσμο κλείνοντας δρόμους, βάζοντας στο χώρο μπουλντόζες να σκάψουν κλπ. Μάλιστα ο δήμαρχος Δέλτα εξήγγειλε μέχρι και δημοψήφισμα.
Υπάρχει βεβαίως και το παράδειγμα του Σχιστού (διοικητικά ανήκει στο Πέραμα, ουσιαστικά είναι γειτονιά του Κερατσινίου). Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής πέταξαν τρικάκια στον Πειραιά με σύνθημα «όχι στο κέντρο λαθρομεταναστών-όχι στην υποβάθμιση των περιοχών μας-όχι στην ισλαμοποίηση», καλώντας σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 8/2 με την υπογραφή μιας ανύπαρκτης «επιτροπής πολιτών». Υπήρξε βεβαίως αντίδραση από αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές συλλογικότητες, την Αριστερά (ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που  κάλεσαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση.
Η ρατσιστική κινητοποίηση, ενώ είχε «πλατιά, πατριωτικομετωπικά» χαρακτηριστικά, κατέληξε σε συγκέντρωση του στενού πυρήνα της ΧΑ. Η παρουσία πολλών βουλευτών της ΧΑ έπεισε τον «ενδιάμεσο» κόσμο της γειτονιάς ότι ήταν απλά μια φασιστοσύναξη. Οι δεξιοί-ακροδεξιοί-ρατσιστές τοπικοί παράγοντες (Μελάς υποψήφιος δήμαρχος ΝΔ Κερατσίνι, εμπορικός σύλλογος), που είχαν καλέσει επίσης, δεν εμφανίστηκαν, επηρεασμένοι από όλο το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Εκτός από την αντιφασιστική κινητοποίηση έπαιξε ρόλο και η στάση του δήμαρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και οι δηλώσεις του, που προέτρεπαν τον κόσμο να «μην κατέβει στη ρατσιστική συγκέντρωση μίσους των νεοναζί».
Από την κυβερνητική διαχείριση προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα για το ρόλο των hotspots, για την τύχη των προσφύγων που δεν θα εγκρίνει η ΕΕ για μετεγκατάσταση, για το κατά πόσο οι εγκαταστάσεις του Σχιστού και αλλού θα είναι «ανοιχτές» και ανθρώπινες, για το αν θα έχουμε μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Η απάντηση της Αριστεράς
Απ’ τη μεριά της Αριστεράς και του κινήματος απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση με απαντήσεις σαφείς και ξεκάθαρες, με αγώνα σε δύο παράλληλα μέτωπα. Ενάντια στους νεοναζί και τη ρητορική μίσους, που προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι. Αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση που μιλάει μεν για 72 ώρες και για ανθρώπινες συνθήκες κλπ, ενώ δεν θα είναι έτσι τα πράγματα. Η πολιτική μας απάντηση χρειάζεται προτάσεις και προσδιορισμό πού και σε τι διαφωνούμε, για να μην μπορούν τα δικά μας όχι να τα εξισώνουν με της ακροδεξιάς και των νεοναζί. 
Η πιθανότητα να κλείσουν τα σύνορα και οι δίοδοι προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι προ των πυλών. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να έχουμε έτοιμο σχέδιο καλωσορίσματος και ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων με συναίνεση στις τοπικές κοινωνίες.
 Καθήκον της Αριστεράς είναι παράλληλα με την αμέριστη αλλυλεγγύη στους πρόσφυγες να καλεί σε αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε περίπτωση που προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά οι νεοναζί ή οι δεξιοί λαϊκιστές ρατσιστές σε συνάξεις μίσους, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των τοπικών δυνάμεων της Αριστεράς, του εργατικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Παράλληλα χρειάζεται μαζική πολιτική εξωστρεφής δουλειά παντού και ιδιαίτερα στις γειτονιές κοντά στα «κέντρα μετεγκατάστασης». Είναι πρώτιστο καθήκον μας να παρέμβουμε μαζικά σε αυτές τις γειτονιές, φροντίζοντας να μη φωλιάσει το ρατσιστικό μίσος, αλλά και να μην εκφραστεί πολιτικά η λαϊκή οργή για τα μνημονιακά μέτρα με στροφή προς την ακροδεξιά, με απαντήσεις και θετικές προτάσεις για τα άμεσα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης των προσφύγων.
Τα άμεσα αιτήματά μας είναι:
Πόροι στους δήμους για ανοιχτές δομές σίτισης, στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους χωρίς διακρίσεις σε Έλληνες άπορους-άστεγους και πρόσφυγες-μετανάστες, κατακρημνίζοντας κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του ζητήματος από ΧΑ και ρατσιστική Δεξιά.
Διασπορά των δομών σε πολλούς Δήμους και όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων με αμφίβολες έως και άθλιες συνθήκες σίτησης-στέγασης-υγειονομικής περίθαλψης, με καταστροφικές συνέπειες. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία