Νέα από τους εργατικούς χώρους
Άκυρες οι 133 ομαδικές απολύσεις
στα Λιπάσματα Καβάλας
Μια πρώτη επιτυχία των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη είναι η δικαστική απόφαση που βγήκε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και η οποία ακυρώνει τις 133 ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας. Πρόκειται για την ομαδική απόλυση που είχε κάνει παράνομα και καταχρηστικά η εργοδοσία της ELFE (ιδιοκτησίας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη) με την ανοχή της κυβέρνησης. Μάλιστα, το δικαστήριο επιδικάζει στους εργαζομένους μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος νόμος που έδινε το δικαίωμα για μαζικές απολύσεις ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και εφαρμόστηκε στα Λιπάσματα Καβάλας επί κυβέρνησης ΝΔ τον Αύγουστο του 2021 με τις προσθήκες που συμπεριλήφθηκαν στο νόμο Χατζηδάκη. Η δικαστική απόφαση κάνει ειδική αναφορά σε ουσιώδεις πλημμέλειες σχετικά με τη διαδικασία του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας). Η εργοδοσία εμφάνισε π.χ. ισολογισμό του 2014 για να δικαιολογήσει τις απολύσεις που έγιναν πριν ένα χρόνο αλλά που το ΑΣΕ στο οποίο πρόεδρος είναι η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κα. Στρατινάκη δεν θεώρησε σκόπιμο να ερευνήσει και ενέκρινε τις απολύσεις που τελικά ακύρωσε η δικαστική απόφαση. Η ίδια η κα. Στρατινάκη είχε χαρακτηρίσει τις απολύσεις με περίσσιο θράσος ως «απελευθέρωση» αναγκάζοντας και την ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα να πάρει θέση και να καταγγείλει τη στάση του υπουργείου ως μεροληπτική και αντεργατική.
Η εργοδοσία στα Λιπάσματα Καβάλας προσπαθεί ανεπιτυχώς από το 2015 να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Τότε είχε κάνει 180 απολύσεις επειδή οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση. Και εκείνη η προσπάθεια είχε αποτύχει. Αυτό από μόνο του όπως και η πάγια τακτική της εργοδοσίας να μηνύει εργαζόμενους και συνδικάτα δεν αφήνει περιθώρια στο εργατικό κίνημα να εφησυχάσει. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 29 Σεπτέμβρη στα δικαστήριας της οδού Ευελπίδων στην Αθήνα όπου εκδικάζεται η προσφυγή του Λαυρεντιάδη σε βάρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Άλλη μια απόπειρα φίμωσης των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων και ποινικοποίησης της δράσης τους που πρέπει να μείνει στα χαρτιά.
Συνδικαλιστικές διώξεις διανομέων στα Χανιά
Με προσπάθεια να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση στο χώρο των διανομέων απαντούν οι εργοδότες στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στον κλάδο των τελευταίο χρόνο. Κινητοποιήσεις που εντάθηκαν μετά τη μεγάλη νίκη των εργαζομένων στην e-food πριν σχεδόν ένα χρόνο. Τα τελευταία δύο παραδείγματα έρχονται από τα Χανιά όπου οι διανομείς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη έξω από το αστυνομικό μέγαρο.
Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Διανομέων – delivery Νομού Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης» η ηλεκτρονική πλατφόρμα Wolt διέκοψε τη συνεργασία της με τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου της e-food στα Χανιά, με πρόσχημα ότι είχε χαμηλή βαθμολογία και κακή αξιολόγηση. Πρόκειται για την πλατφόρμα που προωθεί την εργασία μέσω υπεργολάβων, φέρνοντας ένα νέο καθεστώς εκμετάλλευσης από διανομείς σε διανομείς. Επιβάλει ταυτόχρονα την εργασία με ελάχιστα ένσημα και ατέλειωτες ώρες δουλειάς έχοντας και τις πλάτες της κυβέρνησης μέσω του νόμου Χατζηδάκη. Του νόμου που προβλέπει δήθεν το δικαίωμα συνδικαλισμού αλλά και το δικαίωμα να παρέχει ο διανομέας το «ελεύθερο επάγγελμα» του σε οποία εταιρία θέλει αλλά που τελικά αποδεικνύεται ότι φτιάχτηκε για να αυξήσει την κερδοφορία των καπιταλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι εταιρίες μπορούν ανά πάσα ώρα να διακόψουν τη συνεργασία με τους διανομείς, χωρίς να είναι υποχρεωμένες να δείχνουν την αξιολόγηση των απολυμένων. Άρα κάθε διανομέας που έχει «ενοχλητική» για τις εταιρείες δράση ή εργάζεται σε ανταγωνιστική πλατφόρμα θα απολύεται «νόμιμα».
Το δεύτερο περιστατικό είναι η μήνυση που κατέθεσε αλυσίδα εστίασης στα Χανιά σε βάρος του προέδρου του σωματείου «Ι. Σαριδάκης» επειδή στις 25 Γενάρη μαζί με το σωματείο επισιτισμού και με κάλεσμα στην επιθεώρηση εργασίας το σωματείο πραγματοποίησε περιοδεία ώστε να σταματήσουν οι διανομές καθώς λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών υπήρχε υπουργική απόφαση για απαγόρευση της διανομής. Η εργοδοσία όμως της αλυσίδας εστίασης θεωρεί ότι τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικούν τα αυτονόητα.
Οι εργαζόμενοι διανομείς απαιτούν να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις και να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου της e-food.
Παιδικοί σταθμοί: Δομές και προσλήψεις τώρα!
Περίπου 80.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών με αποτέλεσμα παρά την εντεινόμενη ακρίβεια που θα φέρει και αύξηση στο κόστος για τη φύλαξη παιδιού σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, χιλιάδες γονείς να υποχρεωθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να υπάρξει φύλαξη για τα παιδιά που θα μείνουν εκτός των δημόσιων δομών. Ή να αναγκαστούν να φορτώσουν με «δουλειά» τις γιαγιάδες και τους παππούδες επιβαρύνοντας περαιτέρω τις περιορισμένες αντοχές τους.
Οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην προσπάθεια να φτιαχτούν όλες οι δομές που είναι απαραίτητες για να φιλοξενηθούν δωρεάν όλα τα παιδιά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πολλοί δήμοι αντί να διεκδικήσουν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης να επιβάλλουν τροφεία, αλλού χαμηλά αλλού όμως αρκετά ψηλά. Επιβεβαίωση των παραπάνω έρχεται από ανακοίνωση του ΜΕΤΑ – ΟΤΑ που ενημερώνει ότι ενώ κατατέθηκαν 284.000 αιτήσεις για vouchers τελικά πήραν το σχετικό κονδύλι μόνο 169.256 Από αυτό προκύπτει ένα νούμερο περίπου 115.000 εκ των οποίων όμως οι 35 περίπου χιλιάδες είχαν ελλειπή στοιχεία και άρα έτσι προκύπτει το νούμερο των περίπου 80.000 παιδιών που γράψαμε στην αρχή του άρθρου.
Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση χρειάζονται άμεσα κινητοποιήσεις. Και από τους εργαζόμενους στους δήμους και από τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές. Κινητοποιήσεις που θα διεκδικούν την πλήρη χρηματοδότηση των δομών αυτών από το κράτος ώστε να φτιαχτούν νέοι παιδικοί σταθμοί ικανοί να καλύψουν όλα τα κενά και να είναι δωρεάν για όλους τους γονείς οι υπηρεσίες τους. Επίσης την πρόσληψη και κάλυψη όλων των απαιτούμενων θέσεων προσωπικού (βρεφονηπιοκόμοι, μάγειρες, καθαρίστριες, παιδοψυχολόγοι κ.λπ.) με μόνιμη σχέση εργασίας και όχι με το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας των συμβάσεων καθώς το ποσοστό των εργαζομένων με συμβάσεις σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι αυτή τη στιγμή 60% και αυξάνεται διαρκώς.