Σε αναταραχή βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό αλλά και τους φοιτητές να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Διαμαντοπούλου.
Οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς ο νόμος δεν εφαρμόζεται πουθενά, με τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης να μην έχουν διεξαχθεί σε καμία σχολή.
Πιο συγκεκριμένα, ένας μαραθώνιος αγώνας έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες για την παρεμπόδιση των εκλογών για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης σε κάθε σχολή. Η στάση των καθηγητών αλλά και των πρυτάνεων έχει τρομοκρατήσει την υπουργό, η οποία οδηγήθηκε σε απειλές για κόψιμο της χρηματοδότησης. Η κίνηση αυτή όμως είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι καθηγητές, σε συνεργασία με τους φοιτητές, δεν έχουν επιτρέψει σε καμία σχολή ούτε καν την είσοδο σε όσους έχει διορίσει το υπουργείο για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης.
Για τους λόγους αυτούς, γίνεται μια προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο, τόσο από τη μεριά των φοιτητών όσο και από τη μεριά των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων, για τη δημιουργία Πρωτοβουλιών για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Η λειτουργία τέτοιου είδους Πρωτοβουλιών μέσα στις σχολές έχει στόχο την κοινή δράση όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη μη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου. Μέχρι στιγμής, όπου έχουν συσταθεί, έχουν αποδείξει πως είναι αναγκαία η ύπαρξή τους για μια ουσιαστική συνεργασία, που οδηγεί σε συνεχόμενες νίκες απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που υποδουλώνει την εκπαίδευση στα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι κοινές δράσεις στην Πάτρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα και αλλού, που οργανώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου και έχουν ακυρώσει όλες τις διαδικασίες. Στην αιχμή του αγωνιστικού δόρατος βρίσκονται οι αγώνες των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στην εφεδρεία, στις απολύσεις και στη διάλυση του οργανωτικού ιστού των πανεπιστημίων.
Σε αυτό το σκηνικό πολιτικού, κοινωνικού και πανεπιστημιακού αναβρασμού, θα πρέπει να προστεθεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψη η προσφυγή όλων των πανεπιστημίων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προκειμένου να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Διαμαντοπούλου. Για την αντισυνταγματικότητα του νόμου έχουν ήδη τοποθετηθεί πολλοί επιστημονικοί φορείς. Πανεπιστημιακοί φορείς εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το Ακυρωτικό Δικαστήριο κηρύξει το νόμο αντισυνταγματικό όλα θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση και ο δικομματισμός θα δεχτεί ένα ακόμη τεράστιο πολιτικό και ηθικό πλήγμα. Που κατά κύριο λόγο θα οφείλεται στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των καθηγητών και των φοιτητών, αλλά και όσων παλεύουμε από την πρώτη στιγμή σε όλα τα επίπεδα για να αποτρέψουμε την εφαρμογή ενός τερατουργήματος, που θα οδηγούσε τη δημόσια παιδεία σε διάλυση.