Φύλλο Νο 258 (21 Δεκέμβρη 2011)

Γαλλία: Η αντικαπιταλιστική Αριστερά μπροστά στις εκλογές

Στη Γαλλία οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα είναι κρίσιμες. Ο Σαρκοζί φαίνεται να πέφτει, αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρ. Ολάντ, είναι έτοιμος να αποδειχθεί ένας Γ.Παπανδρέου στη Γαλλία.Δυστυχώς το ΚΚ Γαλλίας και οι σύμμαχοί του στο «Μέτωπο της Αριστεράς» δεν υπολογίζουν αυτό τον κίνδυνο. Για άλλη μια φορά αρνούνται τη ρήξη με την παράδοση της «πληθυντικής Αριστεράς», αρνούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα στηρίξουν μια σοσιαλφιλελεύθερη κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.Στο χώρο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, το NPA κατεβάζει ως ανεξάρτητο υποψήφιο τον Φιλίπ Πουτού, έναν συνδικαλισμένο εργάτη που διαδέχεται τον Ολιβιέ Μπεζανσενό. Οι πιέσεις, που αντιμετωπίζει, είναι μεγάλες. Γι’ αυτό και έχουν ιδιαίτερη σημασία οι θέσεις που διαμορφώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συμμαχίες και οι πασοκογενείς…

Η τοποθέτηση κατά του μνημονίου πρέπει να συνδυάζεταιμε την αντικαπιταλιστική στάση και τη σοσιαλιστική προοπτική.

Αλληλεγγύη, Αντίσταση και Ανατροπή

Η επιδείνωση της κρίσης και τα σκληρά χτυπήματα που δέχονται οι "από κάτω" έχουν προκαλέσει τη συζήτηση για το πώς μπορεί η Αριστερά να υπερασπιστεί την τον κόσμο μας. Μερίδα συντρόφων ρίχνει βάρος στα "δίκτυα αλληλεγγύης". Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά σήμερα γίνεται κεντρική, καθώς δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις στην οργάνωση τέτοιων δομών (συλλογικές κουζίνες κλπ). Η έμπρακτη αλληλεγγύη έχει αξία στις συνθήκες που ζούμε. Αλλά η αναγωγή της σε κεντρική πολιτική πρόταση και περιεχόμενο δράσης έχει προβλήματα και κρύβει κινδύνους για την Αριστερά. Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12 Γενάρη του 2011 στο φύλλο Νο 235 της Εργατικής Αριστεράς, αλλά η βασική του επιχειρηματολογία παραμένει επίκαιρη.     

Πώς μπλοκαρίστηκε η εργασιακή εφεδρεία

Γιατί δεν προχωράει η εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιου στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. *Ο Ζαχαρίας Τριγάζης είναι μέλος του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

στα σύντομα...

Αν συνεχιστεί η πολιτική περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, προειδοποιεί ο ίδιος ο Λοβέρδος, το 2013 θα καταρρεύσουν ακόμα και οι στοιχειώδεις υποδομές δημόσιας περίθαλψης και υγείας. Ακριβώς το ίδιο ισχύει για την εκπαίδευση και κρίσιμους τομείς που έχουν περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μόνο που ο προϋπολογισμός του 2012 δεν συνεχίζει απλώς την ίδια πολιτική, αλλά την κάνει πολύ, μα πολύ σκληρότερη…

Η κυβέρνηση Παπαδήμου στο μάτι του κυκλώνα

Οι καγκελαρίες και τα πολιτικά γραφεία, οι έδρες των μεγάλων επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη έχουν ήδη καταληφθεί από τον πανικό. Ο Τύπος σε όλη την ΕΕ, μετά τις αποφάσεις της 9/12 (βλ. σελ. 8-9), συζητά πλέον ανοιχτά ακόμα και το ενδεχόμενο να μην επιβιώσει η ευρωζώνη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012!

Χαλυβουργία: Η φωτιά του αγώνα να εξαπλωθεί παντού

Ο μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» ξεπέρασε τις 50 μέρες και συνεχίζεται. Η συμπαράσταση στον αγώνα τους είναι εντυπωσιακή. Ψηφίσματα αλληλεγγύης, τρόφιμα, χρήματα παραδίδονται καθημερινά από φοιτητές, μαθητές, σωματεία, εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, επιτροπές γειτονιών κ.λπ.Ο καθένας εργαζόμενος ή νεολαίος βλέπει σ’ αυτό τον αγώνα ένα υπόδειγμα του πώς θα οργανώσουμε νικηφόρα την αντίσταση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, της τρόικας, των καπιταλιστών.Η Αριστερά και τα συνδικάτα χρειάζεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης. Έχει έρθει η ώρα να απλωθεί παντού η φωτιά του αγώνα των χαλυβουργών, να λιώσει τα σχέδια των «από πάνω».

«Σφαγή» στα ΜΜΕ, αλλά και συλλογική αντίσταση

Όπως πάνε τα πράγματα, μόνο μια γενική απεργία σε όλα τα ΜΜΕ μπορεί να αλλάξειτο τοπίο. * Η Κατερίνα Παρδάλη είναι δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νοσοκομείο Πατησίων: Κλιμάκωση του αγώνα

Σε μέτωπο αντίστασης με τις γειτονιές καλεί η Πρωτοβουλία Εργαζομένων.*Ο Μπάμπης Φαράντος είναι γιατρός στο ΓΝ Πατησίων

Ναυπηγεία

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

Παράνομη απόλυση

Νέα συνδικαλιστική δίωξη είχαμε τη δεύτερη βδομάδα του Δεκέμβρη.

Κινητοποίηση για τα ταμεία

Πετυχημένη κινητοποίηση των μηχανικών πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Δεκέμβρη από την ΕΜΔΥΔΑΣ, το ΤΕΕ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και επιστημονικούς συλλόγους.

ΕΛΜΕ Κοζάνης

Σε ένα ακόμη πρωτοβάθμιο σύλλογο των εκπαιδευτικών η Αριστερά σημείωσε εκλογική επιτυχία.

Ερυθρός

Εκλογές είχαμε και στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου οι εργαζόμενοι ψήφισαν για νέο ΔΣ και για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εφεδρείες γίνονται απολύσεις

Η εφαρμογή της εφεδρείας στο δημόσιο δεν έβγαλε όσους εφέδρους ήθελε το πολιτικό σύστημα Παπαδήμου. Έβγαλε 10.000 εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Αριστερά και εξουσία: Το πείραμα της Κύπρου

Η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο, πέρα από την ενημερωτική της αξία, έχει σημασία και για τη συζήτηση που διεξάγεται στους κόλπους της ελληνικής Αριστεράς.

Β' Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Το Σαββατοκύριακο, 17-18 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε η Β΄ Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην ΑΣΟΕΕ. Κεντρικό ζήτημα της συζήτησης ήταν η ανάγκη και η τακτική για τη δημιουργία ενός πραγματικού Μετώπου.

ΚΚΕ: Διστακτική στροφή ή άμυνα στις πιέσεις;

Το τελευταίο διάστημα στις ανακοινώσεις του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, στις τοποθετήσεις της Αλ. Παπαρήγα και στην αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη» εντοπίζονται διαφορές με τα όσα λέγονταν και γράφονταν στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν πρόκειται (ακόμα;) για αλλαγή πολιτικής.

Οι διαρκείς διαιρέσεις των αφεντικών της Ευρώπης

 Ήδη οι ιαχές «επιτυχίας» της συνόδου της 9ης Δεκεμβρίου ανήκουν στο παρελθόν. Τα όποια «σωτήρια» μέτρα αποδεικνύονται ασπιρίνες σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Οι αντιθέσεις μεταξύ κομμάτων, χωρών, ακόμα και στο εσωτερικό τους, υπερβαίνουν τις όποιες συμφωνίες. Στο μόνο που συμφωνούν όλοι είναι η λιτότητα και τα αντεργατικά μέτρα. Μάλιστα προσπαθούν να τα επιβάλλουν με αντιδημοκρατικές θεσμικές αλλαγές, αλλά και με τη δημιουργία κλίματος εθνικισμού στους λαούς της Ευρώπης.

Γερμανικές διαιρέσεις

Τα αδιέξοδα της πολιτικής της άρχουσας τάξης στην Ευρώπη δημιουργεί διαιρέσεις ακόμη και μεταξύ των νεοφιλελεύθερων, ακόμη και μεταξύ των Γερμανών, ακόμη και μεταξύ των Γερμανών νεοφιλελεύθερων.

Το βέτο του Κάμερον και οι κίνδυνοι υποταγής στον πατριωτισμό

Βρέθηκε τελικά ο άνθρωπος που θα σηκώσει το ανάστημά του στο γαλλογερμανικό άξονα. Δεν είναι κάποιος αριστερός ούτε κάποιος σοσιαλιστής ηγέτης. Δεν είναι κάποιος «δημοκράτης» αστός. Ούτε κάποιος δημαγωγός πατριώτης.

Πετυχημένη εκδήλωση στην Κύπρο

Στις 9 του Δεκέμβρη έγινε στη Λευκωσία η πρώτη εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για τη συλλογική υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».

Οι δεκεμβριανές διαδηλώσεις στη Ρωσία

Στις 10 Δεκέμβρη 50.000-80.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μόσχα και δεκάδες χιλιάδες στις άλλες μεγάλες ρωσικές πόλεις, στη μεγαλύτερη λαϊκή κινητοποίηση μετά τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Εργατική απάντηση στον Μόντι

Μια άλλη κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης», αυτή του Μάριο Μόντι στην Ιταλία, αντιμετωπίζει επίσης τα πρώτα κρας-τεστ.

Λιτότητα «εθνικής ενότητας»

Στις αρχές Δεκέμβρη, πάνω από 50.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν, μετά από κάλεσμα των βελγικών συνδικάτων στις Βρυξέλλες, ενάντια στο πακέτο περικοπών ύψους 11 δισ. ευρώ.

Νέα σφαγή από το στρατό στην Αίγυπτο

Σοκάρουν διεθνώς οι εικόνες από τη βάρβαρη επίθεση του στρατού στους διαδηλωτές, που είχαν κατασκηνώσει έξω από την έδρα της κυβέρνησης.

Λευτεριά στον Μουμία

Ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, δημοσιογράφος και πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός αστυνομικού και καταδικάστηκε σε θανατική καταδίκη το 1982, γλίτωσε οριστικά την εκτέλεση.

Πάρτε πίσω το νόμο

Σε αναταραχή βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό αλλά και τους φοιτητές να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Διαμαντοπούλου.

Διαδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι πορείες για τη μνήμη της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις.

Το «Κεφάλαιο» σε κόμικς

Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν από τις ομάδες των «Φοιτητών-τριών Ενάντια στο Σύστημα» σε Πάτρα και Αθήνα αντίστοιχα παρουσιάσεις του βιβλίου του Μαρξ «Το Κεφάλαιο» σε manga  (ιαπωνική μορφή κόμικς).

Εστίες

Είναι γεγονός ότι ο νόμος-πλαίσιο και το μνημόνιο μεταφέρουν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους.

ΤΕΙ Αθήνας

Στις 15/12 ήταν η ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και το νόμο πλαίσιο.

Κέρκυρα

Ενώ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δυσκολεύεται να βρει χρήματα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες των φοιτητών, όπως μελάνι και χαρτί για τους εκτυπωτές ή υλικά για τα μαθήματα του σχεδίου και της φωτογραφίας, οργανώνει διαγωνισμό για τη διαφήμισή του!

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στο νόμο για την ιθαγένεια

Τη συνταγματικότητα του νόμου 3838/2010 για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ ή φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία επί έξι χρόνια και για τη συμμετοχή μη κοινοτικών υπηκόων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα κρίνει μετά τις 19 Ιανουαρίου η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δίκη φασιστών για μαχαίρωμα Αφγανού πρόσφυγα

Τη Δευτέρα, 12 Δεκέμβρη, είχε οριστεί η δίκη τριών μελών φασιστικής συμμορίας, οι οποίοι, στις 18 Σεπτέμβρη 2011 στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, μαχαίρωσαν Αφγανό πρόσφυγα κοντά στην καρδιά και στο στομάχι.

ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ

Με επιτυχία έγιναν την Παρασκευή, 16 Δεκέμβρη, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης οι εκδηλώσεις της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών για την Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τα «δικαιώματα των μεταναστών» και την «ακροδεξιά απειλή στην κρίση». Τους συμμετέχοντες ομιλητές από αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές οργανώσεις, κινήσεις δικαιωμάτων και στελέχη της Αριστεράς παρακολούθησε πλήθος κόσμου του κινήματος, Έλληνες και μετανάστες, με πολύ ενδιαφέρον και αρκετές παρεμβάσεις. Ακολούθησε  πάρτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μεγάλος ήταν ο αριθμός βιβλίων που διακινήθηκε στους πάγκους του βιβλιοπωλείου, ενώ την πρώτη της εμφάνιση έκανε νέα έκδοση της ΚΑΡ, το αντιφασιστικό βιβλίο «Ποτέ Ξανά» του Colin Sparks. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και τις φασιστικές συμμορίες με περισσότερες δυνάμεις.

Αγώνας διαρκείας ενάντια στα χαράτσια

Το κίνημα ανυπακοής έχει ριζώσει στις γειτονιές, συνεχίζει να οργανώνει την αντίσταση.

Πρόγραμμα οι ανάγκες του κόσμου μας

Η κρίση βαθαίνει σε Ευρώπη και Ελλάδα, παίρνοντας ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες για τον κόσμο διαστάσεις.