Η επιδείνωση της κρίσης και τα σκληρά χτυπήματα που δέχονται οι "από κάτω" έχουν προκαλέσει τη συζήτηση για το πώς μπορεί η Αριστερά να υπερασπιστεί την τον κόσμο μας. Μερίδα συντρόφων ρίχνει βάρος στα "δίκτυα αλληλεγγύης". Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά σήμερα γίνεται κεντρική, καθώς δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις στην οργάνωση τέτοιων δομών (συλλογικές κουζίνες κλπ). Η έμπρακτη αλληλεγγύη έχει αξία στις συνθήκες που ζούμε. Αλλά η αναγωγή της σε κεντρική πολιτική πρόταση και περιεχόμενο δράσης έχει προβλήματα και κρύβει κινδύνους για την Αριστερά. Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12 Γενάρη του 2011 στο φύλλο Νο 235 της Εργατικής Αριστεράς, αλλά η βασική του επιχειρηματολογία παραμένει επίκαιρη.
Φύλλο Νο 258 (21 Δεκέμβρη 2011)
Ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, δημοσιογράφος και πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός αστυνομικού και καταδικάστηκε σε θανατική καταδίκη το 1982, γλίτωσε οριστικά την εκτέλεση.
Η κρίση βαθαίνει σε Ευρώπη και Ελλάδα, παίρνοντας ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες για τον κόσμο διαστάσεις.
Ήδη οι ιαχές «επιτυχίας» της συνόδου της 9ης Δεκεμβρίου ανήκουν στο παρελθόν. Τα όποια «σωτήρια» μέτρα αποδεικνύονται ασπιρίνες σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Οι αντιθέσεις μεταξύ κομμάτων, χωρών, ακόμα και στο εσωτερικό τους, υπερβαίνουν τις όποιες συμφωνίες. Στο μόνο που συμφωνούν όλοι είναι η λιτότητα και τα αντεργατικά μέτρα. Μάλιστα προσπαθούν να τα επιβάλλουν με αντιδημοκρατικές θεσμικές αλλαγές, αλλά και με τη δημιουργία κλίματος εθνικισμού στους λαούς της Ευρώπης.
Τα αδιέξοδα της πολιτικής της άρχουσας τάξης στην Ευρώπη δημιουργεί διαιρέσεις ακόμη και μεταξύ των νεοφιλελεύθερων, ακόμη και μεταξύ των Γερμανών, ακόμη και μεταξύ των Γερμανών νεοφιλελεύθερων.
Η τοποθέτηση κατά του μνημονίου πρέπει να συνδυάζεται
με την αντικαπιταλιστική στάση και τη σοσιαλιστική προοπτική.
Βρέθηκε τελικά ο άνθρωπος που θα σηκώσει το ανάστημά του στο γαλλογερμανικό άξονα. Δεν είναι κάποιος αριστερός ούτε κάποιος σοσιαλιστής ηγέτης. Δεν είναι κάποιος «δημοκράτης» αστός. Ούτε κάποιος δημαγωγός πατριώτης.
Στις 9 του Δεκέμβρη έγινε στη Λευκωσία η πρώτη εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για τη συλλογική υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».
Το τελευταίο διάστημα στις ανακοινώσεις του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, στις τοποθετήσεις της Αλ. Παπαρήγα και στην αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη» εντοπίζονται διαφορές με τα όσα λέγονταν και γράφονταν στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν πρόκειται (ακόμα;) για αλλαγή πολιτικής.
Το Σαββατοκύριακο, 17-18 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε η Β΄ Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην ΑΣΟΕΕ. Κεντρικό ζήτημα της συζήτησης ήταν η ανάγκη και η τακτική για τη δημιουργία ενός πραγματικού Μετώπου.
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι πορείες για τη μνήμη της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις.
Η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο, πέρα από την ενημερωτική της αξία, έχει σημασία και για τη συζήτηση που διεξάγεται στους κόλπους της ελληνικής Αριστεράς.
Όπως πάνε τα πράγματα, μόνο μια γενική απεργία σε όλα τα ΜΜΕ μπορεί να αλλάξει
το τοπίο. * Η Κατερίνα Παρδάλη είναι δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στη Γαλλία οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα είναι κρίσιμες. Ο Σαρκοζί φαίνεται να πέφτει, αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρ. Ολάντ, είναι έτοιμος να αποδειχθεί ένας Γ.Παπανδρέου στη Γαλλία.
Δυστυχώς το ΚΚ Γαλλίας και οι σύμμαχοί του στο «Μέτωπο της Αριστεράς» δεν υπολογίζουν αυτό τον κίνδυνο. Για άλλη μια φορά αρνούνται τη ρήξη με την παράδοση της «πληθυντικής Αριστεράς», αρνούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα στηρίξουν μια σοσιαλφιλελεύθερη κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στο χώρο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, το NPA κατεβάζει ως ανεξάρτητο υποψήφιο τον Φιλίπ Πουτού, έναν συνδικαλισμένο εργάτη που διαδέχεται τον Ολιβιέ Μπεζανσενό. Οι πιέσεις, που αντιμετωπίζει, είναι μεγάλες. Γι’ αυτό και έχουν ιδιαίτερη σημασία οι θέσεις που διαμορφώνει.
Στις 10 Δεκέμβρη 50.000-80.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μόσχα και δεκάδες χιλιάδες στις άλλες μεγάλες ρωσικές πόλεις, στη μεγαλύτερη λαϊκή κινητοποίηση μετά τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Σε μέτωπο αντίστασης με τις γειτονιές καλεί η Πρωτοβουλία Εργαζομένων.
*Ο Μπάμπης Φαράντος είναι γιατρός στο ΓΝ Πατησίων
Μια άλλη κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης», αυτή του Μάριο Μόντι στην Ιταλία, αντιμετωπίζει επίσης τα πρώτα κρας-τεστ.
Στις αρχές Δεκέμβρη, πάνω από 50.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν, μετά από κάλεσμα των βελγικών συνδικάτων στις Βρυξέλλες, ενάντια στο πακέτο περικοπών ύψους 11 δισ. ευρώ.
Σοκάρουν διεθνώς οι εικόνες από τη βάρβαρη επίθεση του στρατού στους διαδηλωτές, που είχαν κατασκηνώσει έξω από την έδρα της κυβέρνησης.
Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.
Στις 15/12 ήταν η ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και το νόμο πλαίσιο.
Νέα συνδικαλιστική δίωξη είχαμε τη δεύτερη βδομάδα του Δεκέμβρη.
Ενώ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δυσκολεύεται να βρει χρήματα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες των φοιτητών, όπως μελάνι και χαρτί για τους εκτυπωτές ή υλικά για τα μαθήματα του σχεδίου και της φωτογραφίας, οργανώνει διαγωνισμό για τη διαφήμισή του!
Πετυχημένη κινητοποίηση των μηχανικών πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Δεκέμβρη από την ΕΜΔΥΔΑΣ, το ΤΕΕ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και επιστημονικούς συλλόγους.
Είναι γεγονός ότι ο νόμος-πλαίσιο και το μνημόνιο μεταφέρουν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους.
Σε ένα ακόμη πρωτοβάθμιο σύλλογο των εκπαιδευτικών η Αριστερά σημείωσε εκλογική επιτυχία.
Εκλογές είχαμε και στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου οι εργαζόμενοι ψήφισαν για νέο ΔΣ και για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ.
Η εφαρμογή της εφεδρείας στο δημόσιο δεν έβγαλε όσους εφέδρους ήθελε το πολιτικό σύστημα Παπαδήμου. Έβγαλε 10.000 εργαζόμενους στην εξαθλίωση.
Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν από τις ομάδες των «Φοιτητών-τριών Ενάντια στο Σύστημα» σε Πάτρα και Αθήνα αντίστοιχα παρουσιάσεις του βιβλίου του Μαρξ «Το Κεφάλαιο» σε manga (ιαπωνική μορφή κόμικς).
Σε αναταραχή βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό αλλά και τους φοιτητές να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Διαμαντοπούλου.