Σε έναν ατελείωτο αγώνα δρόμου έχουν εξελιχθεί για το υπουργείο Παιδείας οι εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης (Σ.Δ.) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Με την συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας να αντιστέκεται και να ματαιώνει τις εκλογές, τόσο η υπουργός Παιδείας όσο και οι υποστηρικτές του νόμου της βρίσκονται σε πανικό, εκτοξεύοντας απειλές σε φοιτητές, αλλά και σε πανεπιστημιακούς καθηγητές και πρυτάνεις. Δεν έχουν διστάσει μάλιστα να καταφύγουν στον εισαγγελέα και την αστυνομία, προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν το πανεκπαιδευτικό κίνημα, που έχει συσπειρωθεί για την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου και την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου.
Το προηγούμενο διάστημα μπλοκαρίστηκαν οι εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου και των Ιωαννίνων, ενώ υπήρξε και η παρέμβαση της αστυνομίας και της εισαγγελίας στο Αριστοτέλειο, με αίτημα να δοθούν από τη γραμματεία της σχολής τα ονόματα και οι διευθύνσεις όλων όσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Οι κινητοποιήσεις όμως των φοιτητών, των καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζονται με τη ματαίωση των εκλογών στα πανεπιστήμια της Κρήτης, της Θράκης και του Αιγαίου τις τελευταίες μέρες. Τον τόνο έδωσαν το προηγούμενο διάστημα οι καταλήψεις κτηρίων, στις οποίες προχώρησαν πανελλαδικά οι σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων στις 2 Μάρτη.
Παράλληλα στις 2 Μάρτη ξεκίνησε η συζήτηση της προσφυγής αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Τον αγωνιστικό τόνο έδωσαν οι καταλήψεις στα ΑΕΙ από τους συλλόγους των διοικητικών υπαλλήλων. Σε ό,τι αφορά την ίδια τη διαδικασία, η πρώτη –ακροαματική– φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου, ενώ η οριστική απόφαση του ΣτΕ θα ανακοινωθεί αρκετές εβδομάδες (ίσως και μήνες) αργότερα.
Κάποιες από τις διορισμένες οργανωτικές επιτροπές προσανατολίζονται για αναβολή των εκλογών των Σ.Δ. για μετά την έκβαση της προσφυγής, ωστόσο δεν είναι λίγες αυτές που θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν τη διαδικασία. Μέσα στο Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί εκλογές στα πανεπιστήμια της Πάτρας και του Παντείου (14/3), στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης (20/03), στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (22/3) και στο Πολυτεχνείο της Κρήτης (27/3). Μέσα σε όλα αυτά συνεδριάζει η Σύνοδος των πρυτάνεων στις 10 Μάρτη.
Για το επόμενο διάστημα λοιπόν το φοιτητικό κίνημα, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσα από τις Πρωτοβουλίες που έχουν συσταθεί σε σχολές σε όλη την Ελλάδα, θα συνεχίσει να δίνει μάχες για τη ματαίωση των εκλογών, με απώτερο στόχο την κατάργηση του νόμου-πλαίσιο.